שתף קטע נבחר

כמה משכנתא יש לשכנך? התשובה בנסח הטאבו

תמורת 14 שקלים אתה יכול לשלוף באמצעות אתר האינטרנט של רשות הדואר נסח טאבו של נכסיך, אבל תקבל גם את כל הפרטים על השותפים שלך בחלקה, כולל את גובה המשכנתא שלקחו

כל מה שרצית לדעת על שכנך לבניין ולא להעזת לשאול: תמורת סכום זעום יכול כל אדם לקבל באתר האינטרנט של רשות הדואר, נסח טאבו של נכסיו הכולל גם את רשימת בעלי החלקה הנוספים, פרטים על הלוואת המשכנתא שלהם ופרטים נוספים.    

 

במכלול השירותים שמציע אתר רשות הדואר קיים גם שירות הזמנת נסח טאבו. רשות הדואר מאפשרת קבלת מידע ממאגר רשיון המקרקעין של לשכת רישום המקרקעין במשרד המשפטים. ניתן לקבל  את הנסח לצפיה באינטרנט או בדואר אלקטרוני. כל מה שצריך לעשות הוא לשלם 14 שקלים ולהזין את מספרי הגוש והחלקה.   

 

איתמר מפתח תקוה רצה לבצע מיחזור משכנתא, והבנק למשכנתאות ביקש את נסח הטאבו של דירותו. הוא קיבל מהקבלן את מספר הגוש והחלקה ומיהר להזמין את נסח הטאבו באמצעות אתר רשות הדואר. בפעולה פשוטה וללא כל קושי הזין איתמר את נתוני הגוש והחלקה במקומות המיועדים. פלט הנתונים שקיבל הסתכם בלא פחות מ-76 עמודים, הכוללים, בין היתר, את רשימת כל בעלי החלקה, היקף הלוואת המשכנתא, הבנק המלווה ותאריך העברת הבעלות.

  

מכאן הדרך קצרה להסיק פרטים נוספים על שכננו לחלקה כגון: כושר השתכרות משפחתי חודשי, זאת על סמך גובה החזרי תשלומי המשכנתא,המותאמים ליכולת הכנסה משפחתית. או אולי כמה כסף היה בידי הרוכש טרם הרכישה - זאת בהסתמך על היקף הלוואת המשכנתא לרכישת הנכס. כמובן שמקצוענים יוכלו להעמיק עוד יותר. וכל הפרטים הללו אמורים להיות חשאיים. 

 

האם מדובר בטעות טכנית? לא ממש, מתברר שהחוק קובע כי לכל אדם הזכות לעיין במרשם המקרקעין, אלא ששבעוד שבלשכות רישום המקרקעין מקבל בעל הנכס את פרטיו בלבד, בפלט שמגיע דרך האינטרנט הוא נדרש "לדוג" את המידע בעצמו, ותוך כך נחשף, כאמור, בפניו מידע אודות בעלים נוספים של הנכס.  

 

משרד המשפטים: הכל חוקי

 

ומה חושבים על כך במשרד המשפטים? דובר משרד המשפטים אומר: "חוק המקרקעין קובע את הכלל לפיו לכל אדם הזכות לעיון במרשם המקרקעין. ממילא מובן שהחוק כולל הן את העיון בלשכות הרישום באמצעות קבלת נסח רישום והן באמצעות האינטרנט - בשני המקרים מדובר בעיון במרשם על פי חוק.

 

"במצב עניינים זה, אין למשרד המשפטים כל שיקול דעת וחובתו על פי חוק לאפשר את העיון במלואו כמצוות המחוקק. חזקה על המחוקק ששקל בטרם חקיקת החוק גם שיקולים של הגנה הפרטיות וכל שיקול רלבנטי אחר.

 

"משכנתא היא זכות במקרקעין הרשומה בפנקסי המקרקעין, ומהווה חלק ממרשם הזכויות הפתוח לכל דורש. המשכנתא הינה שעבוד מקרקעין להבטחת חוב והמעיין בפנקס והמבקש לעשות עסקה בנכס, חייב בקבלת כל המידע על הנכס לרבות השיעבודים, שכן הם אלה שקובעים את היקף הזכויות ואת המגבלות המוטלות על הנכס ומשמשות את הרוכש בהגיעו להחלטה לביצוע עסקה".

 

המידע הראשוני הגיע באמצעות האי-מייל האדום

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דע את שכנך
דע את שכנך
כל המידע בקליק אחד
כל המידע בקליק אחד
מומלצים