שתף קטע נבחר

"למי שמכיר את שרון, היה ברור שיעלון יילך"

ראש הממשלה שרון תמך ב"שיחרור" הרמטכ"ל יעלון, שר הביטחון מופז קיבל את ההחלטה לא להאריך את כהונתו, כך הבהירו גורמים בסביבת שרון בשיחה עם ynet. לדבריהם, "אולטימטום" שהציב הרמטכ"ל, ובו דרש הארכה בשנה של הכהונה ולא פחות מכך - הוא שהביא את שרון ומופז להכרעה. ליעלון לא סייעה גם שורה של התבטאויות "מדיניות" בתקופה האחרונה. בצה"ל שוררת תחושה קשה, ואילו ביש"ע הבהירו: אנחנו תומכים ביעלון

"מי ששם אולטימטומים על השולחן ומציב לראש הממשלה אקדח לרקה, יכול להלין רק על עצמו". כך אומרים היום (ד) מקורבים לראש הממשלה, אריאל שרון, בהתייחס להכרעה אודות אי הארכת כהונתו של הרמטכ"ל, רב אלוף משה (בוגי) יעלון.

 

לדברי המקורבים, ששוחחו עם ynet, "מהרגע שבו החלו להתפרסם בתקשורת אולטימטומים למיניהם של הרמטכ"ל, לפיהם יסכים להארכת כהונתו בשנה או שיילך הביתה - היה ברור לכולם שזה יהיה כלום. מי שמכיר את ראש הממשלה יודע שהשיטה הזאת לא עובדת אצלו, וזה היה ברור שיעלון יילך הביתה". נראה כי יעלון סירב לקבל הארכת כהונה של חצי שנה בלבד - ודרש את התקופה המלאה.

 

בצה"ל נשמעים קולותיהם של קצינים רבים שחושפים תחושה קשה. "יעלון כיהן באחת התקופות הקשות ביותר שעברו על מדינת ישראל והגיע להישגים גדולים. די להסתכל בנתונים הסטטיסטים כדי להבין כיצד צה"ל פעל לפיקודו", אמרו ל-ynet בכירים בצבא. "ההרגשה קשה בעיקר לאור העובדה שיעלון הוא באמת רמטכ"ל טוב, ולא רק בציבור חשו כך אלא גם בקרב שדרות הפיקוד הבכירות והזוטרות בצה"ל".

 

במערכת המדינית, מנגד, מזכירים את יחסיו העכורים של יעלון עם שר הביטחון, שאול מופז, ואת אי היכולת של השניים לנהל את המערכת הצבאית בהרמוניה.

גורם בסביבת ראש הממשלה אומר הבוקר ל-ynet כי "לא יכול להיות שהרמטכ"ל ינהל מערכת יחסים כה רעה עם שר הביטחון, יעכב סבב מנויים שלם במטכ"ל - ויצפה להארכת כהונה. יש פה בעיה".

 

כבר לפני כשבועיים צפה ועלתה המתיחות שבין יעלון ובין לשכת ראש הממשלה ושר הביטחון. בשבוע שבו החל הקבינט לדון בשחרור האסירים הפלסטינים, מתח יעלון ביקורת על הדרג המדיני ואמר כי ישראל צריכה לשחרר יותר אסירים. באותו השבוע, התראיין "קצין בכיר" בגלי צה"ל ומתח ביקורת על ההחלטה שלא לשחרר 3 בכירים פלסטינים, שיו"ר הרשות, אבו מאזן, ביקש את שיחרורם באופן מיוחד.

 

במערכת הביטחון מודים היום כי בין מופז ויעלון שררה מתיחות, אם כי לא מדובר באירוע מסוים שהוביל ליחסים הבעייתיים אלא בשורה של צעדים והחלטות של יעלון שלא עלו בקנה אחד עם דעותיו של מופז. ומנגד - יעלון לא אהב, בלשון המעטה, את מעורבות היתר של מופז בהחלטות פנים צבאיות.

 

גורם ביטחוני אמר כי מופז הודיע על ההחלטה לראשונה לראש הממשלה ביום חמישי האחרון והשניים גם שוחחו בארבע עיניים על הנושא בתום ישיבת הממשלה ביום ראשון השבוע. ראש הממשלה נתן למופז אור ירוק לביצוע ההחלטה - והוא יידע את יעלון ביום שני.

  

המתנחלים מתייצבים מאחורי יעלון

 

הרמטכ"ל זכה היום לתמיכה מהנהגת יש"ע. "אין לי ספק שמי שלא חושב כמו ראש הממשלה נעלם מהשטח", אמר ל-ynet יו"ר מועצת יש"ע, בנצי ליברמן. לדבריו, "מדובר בהחלטה של ראש הממשלה. מופז לא יכול לעשות דבר וחצי דבר, ודאי לא הדחה מכוערת ללא נטיית יד של ראש הממשלה. זאת הדמוקרטיה במיטבה של ראש הממשלה. אין לי ספק שמי שלא חושב כמו ראש הממשלה נעלם".

 

לגבי כהונתו של יעלון, אמר ליברמן: "ככלל, היו לנו חילוקי דעות אבל ידענו שהוא נקי כפיים ובר לבב שאומר את עמדתו המקצועית מתוך אמונה שזוהי

 הדרך הנכונה לשיטתו. ידענו שמבחן התוצאה של המלחמה ביהודה ושומרון, ובעיקר לאחר חומת מגן בהנחייתו המקצועית של הרמטכ"ל הובילה לתוצאות מדהימות שהצבא כולו מתגאה בהן".

 

ראש מועצת חוף עזה, אבנר שמעוני, אמר: "אני מקווה שזה לא ייחשב לנו כהמרדה או הסתה כלפי ראש הממשלה, אבל מדובר במעשה בלתי אחראי בתקופה הזאת. מהזווית של אחד שמכיר את הרמטכ"ל בצד הביטחוני ולא הפוליטי, לא פלא ששרון בדיקטטורה שלו יצר אנטגוניזם בקרב הימין וגם השמאל. זה קשור להתנהלותו האישית ואני מקווה שחברי הכנסת והממשלה יתעשתו ויבינו שבתקופת המלחמה הזו חשוב שהרמטכ"ל ימשיך עוד שנה".

 

ראש מועצת גוש עציון, שאול גולדשטיין, אף שיגר מכתב הוקרה והערכה לרמטכ"ל בעקבות ההחלטה. לדבריו, "מדובר באחד הרמטכ"לים הטובים ביותר שהיו לנו, שלא כמו הרמטכ"לים התקשורתיים לפניו". ראש המועצה האזורית בנימין, פנחס ולרשטיין אמר: "יש לי הערכה מאוד גדולה לרמטכ"ל. הוא אחד האנשים הבודדים ששם את העניין לפני האינטרס האישי שלו. הוא מאוד קשוב ומבחינה צבאית בעברו הוא חיסל את האינתיפאדה הראשונה ובשלושת השנים בתפקידו חיסל את יכולת הלחימה של הפלסטינים בעיקר ביהודה ושומרון. אין לי ספק שלא מגיע לרמטכ"ל את הזובור שקיבל היום".

 

מי יהיה הרמטכ"ל הבא?

 

הודעתו של מופז אמש פתחה רשמית את המירוץ ללשכת הרמטכ"ל. ההכרזה על הרמטכ"ל ה-18 של מדינת ישראל צפויה בתוך שבועות ספורים. שני המועמדים המובילים הם האלופים גבי אשכנזי, לשעבר סגן הרמטכ"ל והאלוף דן חלוץ, לשעבר מפקד חיל האוויר וסגן הרמטכ"ל הנוכחי. חלוץ נחשב למקורב לראש הממשלה, אולם אשכנזי, כך נראה, הוא המועמד המועדף מבחינת מופז והקרב יהיה צמוד.

 

דן חלוץ היה מועמד לתפקיד ראש המטה הכללי גם בסבב המינויים הקודם. גם הפעם מוזכר שמו כמועמד ואם יתמנה, יהפוך לאיש חיל האוויר

הראשון בתולדות צה"ל שיתמנה לרמטכ"ל, למעט חיים לסקוב, שהיה רמטכ"ל ומפקד חיל אוויר, אך לא היה טייס. מועמדתו של חלוץ עלולה לעורר התנגדות בעקבות התבטאויותיו בעיתונות על רקע ההתנקשות בחייו של סלאח שחאדה, שאף נדונה בבג"ץ.

 

בחירתו של הרמטכ"ל הבא תביא לסבב מינויים במטה הכללי, בהם של אלוף פיקוד המרכז היוצא, משה קפלינסקי, הממתין להחלטה לגביו. גם אלוף פיקוד הצפון, בני גנץ, ממתין להחלטה. שניהם, אגב, לוטשים עיניים לתפקיד ראש אגף המודיעין. צפויות גם החלטות באשר לתפקיד מפקד זרוע היבשה, אלוף פיקוד דרום, המזכיר הצבאי של ראש הממשלה, ראש אגף המבצעים וראש אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה ועוד שורת תפקידים במטה הכללי ובשדרת הפיקוד הבכיר. ייתכן שגם דוברת צה"ל, תת-אלוף רות ירון, תסיים את תפקידה עם פרישתו של יעלון מצה"ל.


פורסם לראשונה 16/02/2005 10:58

 

בהכנת הידיעה השתתפה אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
יעלון. אולטימטום?
צילום: איי פי
צילום: איי פי
שרון. בלי אקדח לרקה
צילום: איי פי
צילום: גיל יוחנן
ולרשטיין וליברמן. תמיכה ברמטכ"ל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים