שתף קטע נבחר

בוש: אני במקום ישראל הייתי מודאג מאיראן

נשיא ארה"ב דיבר עם כתבים בבית הלבן והתייחס לאיום הנשק הגרעיני האיראני: "אם הייתי מנהיג ישראל, גם אני הייתי מודאג מפיתוח נשק גרעיני באיראן". הוא הבהיר שארה"ב תגן על ישראל, ולא שלל אפשרות שאיראן תותקף. בקונגרס האמריקני מתגבש רוב לחוק שיאפשר, לראשונה, מימון גורמי אופוזיציה באיראון. ובירושלים נפגש ראש הממשלה, אריאל שרון, עם הגנרל ויליאם וורד, המתאם הביטחוני ששלחה מזכירת המדינה האמריקנית לאזור

"אם הייתי מנהיג ישראל, גם אני הייתי מודאג מפיתוח נשק גרעיני באיראן. ישראל היא בת בריתנו. הבהרנו את מחוייבותנו לתמוך בישראל, ונתמוך בה, אם יהיה עליה איום בטחוני" - כך אמר הערב (יום ה') נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, שכינס עיתונאים בבית הלבן לצורך הצגת מינויו של ג'ון נגרופונטה לראש סוכנות המודיעין הלאומית של ארה"ב. בוש לא שלל אפשרות שישראל או ארה"ב יתקפו את איראן כדי למנוע ממנה להשיג נשק גרעיני.

 

"האיראנים הבהירו שהם אינם אוהבים את ישראל והישראלים מודאגים מפיתוח נשק גרעיני באיראן. גם אנחנו ושאר העולם מודאגים", אמר בוש.

 

המטרה הראשונה של הנשיא בוש היא לפעול במסלול הדיפלומטי. בוש היוצא ביום שלישי בשבוע הבא לאירופה ינסה ליישר קו עם האירופים בקביעת קו אחיד לטיפול בבעיה האיראנית. "המטרה היא לפתור את הבעיה בצורה דיפלומטית עם צרפת, גרמניה ובריטניה ולהבהיר לאיראנים שפיתוח נשק גרעיני אינו מקובל".

 

בנושא רצח ראש ממשלת לבנון הקודם, רפיק אל-חרירי, אמר בוש: "בנסיעתי הקרובה לאירופה אפעל עם האירופים לטפל בבעיה הסורית. ננסה להגיע להבנות ולדבר בקול אחד. אני לא יודע מי רצח את חרירי. אני ממתין לחקירה עד שנדע יותר עובדות, ואני מקווה שעד לנסיעתי לאירופה, נדע מי האחראי".

 

עוד אמר הנשיא בוש כי סוריה אינה נמצאת ב"קו אחד" עם שאר המדינות באזור וכי ארה"ב תלחץ עליה, יחד עם מדינות נוספות, להוציא את כוחותיה מלבנון. 

 

בוש התייחס גם למצב בשטחים: "אני מעוניין בהתפתחות המדינה הפלסטינית, התקדמות לעבר דמוקרטיה שם תביא לשלום".

 

לראשונה: סיוע כספי בחוק לאופוזיציה האיראנית

 

ובעוד הנשיא בוש מתכוון לנסות ללכד את אירופה לחזית מאוחדת מול איראן וסוריה, בעת ביקורו שם בשבוע הבא, ל-ynet נודע כי הקונגרס האמריקני נמצא גם הוא בהליכי חקיקה להחרפת הסנקציות מול איראן. מדובר בין היתר בסנקציות כלכליות אולם לראשונה מתכוון הקונגרס להעביר חוק שיאפשר מתן סיוע כספי לגורמי האופוזיציה במדינה.

 

האמריקנים אמנם אינם מעודדים באופן רשמי את הפלת שלטון ההאייטוללות באיראן, אבל התמיכה הכספית בגורמי האופוזיציה, משמעותה אחת - שינוי המשטר.

 

עד היום נאסר על חברות אמריקניות לסחור עם איראן. גם חברות אירופיות שרצו לקיים קשרי מסחר עם ארה"ב לא יכלו לסחור עם איראן. הפתרון שמצאו החברות הללו היה מסחר דרך חברות בת בעיקר בתחומי הנפט והגז הטבעי. החקיקה החדשה המוצגת בימים אלו בסנאט ובבית הנבחרים של ארה"ב, תסגור גם את הפירצה הזו.

  

ראש חדש לסוכנויות המודיעין: ג'ון נגרופונטה

 

בתוך כך הודיע הנשיא בוש הודיע לכתבים בבית הלבן על מינויו הצפוי של השגריר בעיראק, ג'ון נגרופונטה, שיעמוד בראש המודיעין הלאומי, תפקיד חדש רב עוצמה, האחראי על 15 סוכנויות המודיעין של ארה"ב, לרבות ה-CIA.

 

התפקיד החדש של מנהל המודיעין הלאומי נקבע בעקבות ההמלצות של ועדת החקירה הלאומית של פיגועי ה-11 בספטמבר 2001, כדי לגרום לריכוז כל המידע המודיעיני המגיע מהסוכנויות השונות.

 

נגרופונטה, בן 65, בן לאב יווני, יליד לונדון, מונה באפריל אשתקד לתפקיד הקשה וכפוי הטובה של שגריר ארה"ב בעיראק, לשם יצא, מסיבות ביטחוניות, בלי משפחתו. קודם לכן הוא שימש שגריר ארה"ב באו"ם.

 

במשך שירותו הציבורי היה נגרופונטה שגריר בשמונה מדינות, ביניהן הפיליפינים ומקסיקו. בשנים 1981 עד 1985 יכהן נגרופונטה כשגריר בניקרגואה והיה אחראי על הוצאה לפועל של מדיניות סודית של הנשיא רונלד רייגן "למחוץ" את את הממשלה הסנדיניסטית השמאלנית של ניקרגואה ולסייע לקונטרס.

 

"ג'ון יבטיח שאלו שנמצאים בשירות ומגינים על אמריקה, יצוידו במידע הנדרש לקבלת החלטות נכונות. אנחנו הולכים לעצור את המחבלים לפני שהם יתקפו. זו המשימה הקשה ביותר שלו אחרי 40 שנות שירות ציבורי", הבטיח בוש במסיבת העיתונאים.

 

שרון נפגש עם השליח האמריקני וורד

 

בתוך כך נפגש אחר הצהריים ראש הממשלה, אריאל שרון, עם הגנרל ויליאם וורד, שליחה של מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס. שרון בירך את הגנרל וורד, שישמש כמתאם ביטחוני וציין כי הסוגיות המרכזיות שיש לטפל בהן כעת הן קידום הרפורמה הביטחונית ברשות הפלסטינית, בניית מערך כוחות ביטחון יעיל ולחימה פלסטינית בטרור.

 

ראש הממשלה אמר עוד כי חשוב שהגנרל וורד ירכז את כלל הפעילות הביטחונית של הקהילה הבינלאומית, כולל פיקוח על הציוד שבכוונתה לשלוח. 

 

הגנרל וורד אמר כי לפני שהגיע לישראל נפגש עם נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש ועם צמרת הממשל האמריקני, שאמרו לו כי לאחר הפסגה בשארם א-שייח, נוצרה הזדמנות אמיתית לקדם את התהליך. עוד אמר וורד כי בכוונתו להתמקד בנושאים הביטחוניים תוך שימת דגש מיוחד על נושא הרפורמות הביטחוניות ברשות, כדי ליצור מנגנונים בעלי יכולת ומחויבות להילחם בטרור ובתשתיותיו.

 

ראש הממשלה ביקש להודות לנשיא בוש וציין כי יסייע לגנרל וורד בכל שיזדקק.

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בוש ונגרופונטה במסיבת העיתונאים
צילום: איי פי
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
פגישת שרון-וורד. השליח של רייס
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים