שתף קטע נבחר

שחרור האסירים הפלסטינים: 180 לא ריצו שני-שלישים

כך אמר נציג המדינה בדיון בעתירת ארגון אלמגור שביקש למנוע את שיחרור 500 האסירים הפלסטינים לרשות. השופט רובינשטיין ציין בדיון כי שיחרור האסירים אינו עוזר למלחמה בטרור. הורים שכולים קיימו משמרת מחאה מול בית המשפט: "זה אבסורד שמשחררים מחבלים שיושבים חודשים אחדים על רצח"

180 מתוך 500 האסירים המיועדים להשתחרר מחר בבוקר ריצו פחות משני שלישים מעונשם, כך אמר הבוקר (יום א') נציג המדינה, עו"ד דני חורין, בדיון שנערך בבג"ץ. ארגון נפגעי הטרור הגיש לבג"ץ את העתירה נגד השיחרור וכמה מההורים השכולים אמרו ל-ynet כי בכוונתם לפנות בעניין גם לבית המשפט הבינלאומי בהאג.

 

בתגובה לדברי נציג המדינה בדיון, אמרו ההורים השכולים כי מדובר באבסורד מאחר שחישוב של 180 האסירים שלא ריצו עדיין שני שליש מהעונש ו-120 אסירים נוספים המשוחררים מחר לאחר שישבו במעצר מנהלי, מעלה כי רק 200 אסירים מתוך הרשימה ריצו שני שלישים מעונשם.

 

עו"ד נפתלי ורצברגר, שייצג את ארגון אלמגור, אמר כי לפי נתונים אלה כלל לא מדובר בשיחרור כמה אסירים חריגים שאינם עומדים בקריטריון שנקבע, של ריצוי שני שלישים מהעונש.

 

לדבריו, "אנחנו מבקשים לעצור את הדירדור הזה. שחרור האנשים האלה אומר שאין דין ואין דיין. זה אומר שמה שחשוב הוא אם לאסיר יש אבא חזק מבחוץ שיכול ללחוץ לשחרורו. יש פה תהליכים שמדגימים עד כמה גדול מצעד האיוולת. הממשלה מחליטה לשחרר 500 איש ואז מסתבר שאין 500 איש בלי דם על הידיים ואין 500 איש שריצו את עונשם ואז, כדי לעמוד ביעד המופרך הזה פורצים את כל הקריטריונים. נקווה שהפעם בית המשפט ישים לכך קץ".

 

במהלך הדיון אפשרו השופטים לאביו של אוהד בכרך שנרצח בואדי קלט, לדבר. האב השכול פנה אל השופטים ואמר: "מדובר כאן גם בכבוד האדם – כבודם של הקורבנות שנרצחו. העניין הזה צריך להיות חשוב לא פחות מכבודם של הפלסטינים שבשל עתירותיהם מתערב בית המשפט בתוואי גדר ההפרדה לא פעם".

 

נציג המדינה אמר כי אסיר שלא יחתום על הצהרה לפיה לא ישוב לפעילות טרור – לא ישוחרר. הוא הוסיף כי הוועדה בראשות מנכ"ל משרד המשפטים, שעליה הוטל לאתר 500 אסירים לצורך השחרור, מצאה אפילו יותר מהכמות שנדרשה למצוא ואולם חלקם נפסלו מסיבות שונות ושיקול המסוכנות של האסירים היווה גורם משמעותי בהחלטה.

 

לדבריו, "הממשלה לא מקילה ראש בכזה דבר ובחינת הרשימה היא רצינית. בסופו של דבר, המטרה היא מו"מ עם הרשות הפלסטינית וזו החלטה בסמכות הממשלה. ההחלטה הזו נועדה להפחית את הטרור, לצמצם את הנפגעים ולהביא קץ למעגל הדמים. זה נעשה במסגרת מספר צעדים שנעשים מול הרשות הפלסטינית, במסגרתם הרשות מתחייבת להלחם בטרור וישראל עושה צעדים שנועדו לסייע לה".

 

השופט אליקים רובינשטיין פנה אז לנציג המדינה ואמר: "זה שמשחררים אנשי טרור לא עוזר למאבק בטרור. זה רק מראה שיש לרשות הישגים. להגיד ששיחרור טרוריסטים מחזק את המאבק בטרור זה קצת קשה".

 

השופטים אהרון ברק, איילה פרוקצ'יה ואליקים רובינשטיין הודיעו כי בשל לוח הזמנים צפוף, לפיו השיחרור אמור להתבצע מחר בבוקר הם יחליטו בקרוב מאוד בסוגייה.

 

בתוך כך, דחה בג"ץ היום את עתירתם של פעילי הימין מתתיהו שבו ויצחק פס, שדרשו לשחררם לאור שחרורם הצפוי של האסירים הפלסטינים. השופטים כתבו בהחלטתם כי שחרור האסירים אינו מעשה של חסד אינדיבידואלי כלפי האסירים הפלסטינים, אלא חלק ממהלך כולל של משא ומתן בין ישראל לרשות הפלסטינית, וחלק מצעד בינלאומי של ישראל.

 

המחאה

 

במהלך הדיון קיימו הורים שכולים משמרת מחאה מול בית המשפט. הם עמדו במקום עם תמונות יקיריהם שנרצחו בפיגועים שונים. "זה אבסורד שמשחררים מחבלים שיושבים חודשים אחדים על רצח. הם צריכים לרצות את כל העונש ורק לאחר שנראה ניצני שלום ונשב בטוחים, נוכל אולי לשחרר מחבלים", אמר הבוקר שמואל לנדאו, אביו של רונן ז"ל, שהיה בין העותרים לבג"ץ.

 

דליה כהן, אמה של כנרת הוסיפה: "גם מחבלים שניסו לרצוח ולא הצליחו – גם להם יש דם על הידיים ודווקא אותם אסור לשחרר".

 

אביה של אהובה ז"ל, דן דוידוביץ' אינו תולה תקוות בבג"ץ. ומשוכנע כי העתירה שהגיש ותידון הבוקר – תידחה בידי השופטים.

 

"זה ברור שבג"ץ ידחה את העתירה, כי אנחנו מדינה שפועלת לפי רצונו של ראש הממשלה, אין פה משפט צדק. הם חותמת גומי, כולם. עתרנו בכל זאת כי אנחנו צריכים להשמיע את קולנו ובגלל שאנחנו חייבים את זה לקורבנות. אסור להפוך את הקורבנות לבובות פוליטיות".

 

דוידוביץ' הוסיף כי הוא שוקל לפנות לבית הדין הבינלאומי בהאג, אם אכן תידחה עתירתו. "אף אחד לא העלה בדעתו לשחרר פושעי מלחמה נאצים. למה בישראל יש כזה זלזול ברוצחי הילדים שלנו? אני לא שולל פנייה לבית הדין הבינלאומי בהאג נגד העניין הזה. אנחנו נבדוק את זה עם היועצים המשפטיים שלנו. זו פגיעה קשה בעקרון הצדק – לא רק זה היהודי ישראלי אלא גם בעקרון הצדק העולמי".

 

לבית המשפט הגיעו גם כמה מתפללים שבחרו לערוך את תפילת השחרית במקום. לצד הטליתות והתפילין, הם הניפו שלטים עליהם נכתב, בין היתר: "אריק שרון, אנו מזרע היהודים ולא תוכל לנו, נפול תיפול", ו-"אין שופטים בישראל, יש שופטים בסדום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר לנדוי
הורים שכולים מפגינים מול בית המשפט
צילום: עומר לנדוי
צילום: זום 77
רובינשטיין. התשובה לעתירה בקרוב
צילום: זום 77
צילום: רויטרס
שחרור אסירים (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים