שתף קטע נבחר

Mac mini

נסיעת מבחן ראשונה עם המחשב השולחני החדש של אפל מגלה כי מדובר בפריט אופנה נחשק, הן חיצונית והן תוכנית. לאחר שמתרגלים לממשק הסילוני של מערכת ההפעלה Panther, קשה להיפרד ממנו ולחזור ל-PC האפרפר. הכירו את המחשב השני החדש שלכם

אין שונאים למק - רק אוהבים ומעריצים מרחוק. החברה עם התפוח טיפחה לעצמה מניירות של דת אורתודוכסית במיוחד, והקפידה לצרף למועדון רק אנשים שהוכיחו עצמם ראויים. הסלקציה בוצעה באמצעות רף מחיר גבוה. מי שהסכים לשלם כל כך הרבה כסף חייב להיות מקיסט מושבע. למרבה הצער, מדיניות זו היא אחת הסיבות העיקריות לכך שה-PC האפרפר, סוס עבודה ותו לא, הוא ששולט בכיפה ולא המק הזוהר.

 

באיחור קל (10-20 שנים, אבל מי סופר) הכירה אפל בטעותה והחלה להסתער על הקהל הרחב כדי למכור לו את החוויה הדיגיטלית שלה. למרבה ההפתעה, זה עבד, תחילה עם נגן המוזיקה iPod, שהפך ללהיט היסטרי, ועם חנות הורדות

המוזיקה iTunes, המיועדת גם למשתמשי Windows. במסגרת ועידת MacWorld השנתית, שנערכה בינואר בסן פרנסיסקו, המנכ"ל האלמותי, סטיב ג'ובס, השלים מהלך כאשר הכריז על ה-Mac mini, מחשב שולחני חדש במחיר 499 דולרים בלבד.

 

בהמשך למסורת העיצובית של אפל, גם המק החדש מצטיין בעיצוב יפהפה ובגודלו הזעיר, ביחס למארזים האפורים והמסורבלים של ה-PC. אם ב-iMac הראשון בחרו אנשי החברה בכיוון שובב, וב-iMac השני בשיק אלגנטי-עתידני, הרי שהמחשב החדש מזכיר את Cube, אותו מקינטוש נשכח, שלא ממש נחטף מהחנויות, כאילו מישהו החליט לחתוך אותו בגובה, ולהכריז כי אין צורך ב-Midi Tower כדי לספק עוצמת מיחשוב.

 

אפל יורדת אל העם

 

מידותיו של המיני - 16.5 ס"מ רוחבו, 5.08 ס"מ גובהו ו-1.3 ק"ג משקלו – כמו גם צורתו הרבועה וצבעיו (לבן-שקוף ודפנות אפורות-כסופות) – הופכים אותו מ"סתם" מחשב לפריט עיצובי, שיכול לצאת בגאווה מחדר העבודה, ולהתיישב בכבוד בסלון, בין אם כמרכז מדיה, או כמחשב לכל דבר – PC תוצרת אפל.

 

אבל יש בשורות נוספות, לא רק עיצוביות, אלא גם שיווקיות. ה-Mac mini שונה מאוד מה-iMac G5, המעוצב כמחשב בתוך מסך, או מה-Power Mac G5, המחשב השולחני הגדול שלה (כפי שמרמז השם, שני האחרונים מצוידים במעבדי G5 העוצמתיים, כאשר ב-Power Mac מדובר כבר במעבדי 64 ביט), .

 

עם המחשב החדש אפל "יורדת אל העם" בתקווה כי המק מיני ינגוס בשולי אימפריית Wintel (מחשבים מבוססי אינטל ו-Windows) הזולים ביותר והשולטים בשוק. מסייע לכך המחיר (החל מכ-3,100 שקלים בארץ עבור הדגם הבסיסי), שהופך

את ה-Mac Mini למקינטוש הזול ביותר אי פעם, והביצועים המשופרים והיחס המצוין של עלות מול תועלת.

 

לקחנו את הקופסה לסיבוב כדי לראות אם יש ממש בתחזיות האנליסטים, הסבורים כי המחשב החדש יסייע לה להגדיל את נתח השוק שלה בענף המחשבים העולמי, שעומד כיום על כשלושה אחוזים בלבד.

 

החוויה מתחילה באריזה

 

כפי שניתם לצפות מאפל, החוויה הוויזואלית מתחילה כבר באריזה. המק מיני מגיע בתוך קופסה אפורה-לבנה, המצוידת בידית פלסטיק, שעשויה לשמש לנשיאתו גם בעתיד. אבל ה'וואו' האמיתי מגיע כאשר פותחים את הקופסה, ושולפים מבין הקלקרים את היצירה.

 

חשוב לציין שהמחשב מגיע לבדו, ולא כחלק ממערכת שמאפשרת לכם לקרוע את האריזות ולפצוח בעבודה. כדי ליהנות מה-Mac mini תזדקקו למסך, מקלדת, עכבר, ובמקרה הצורך, גם מודם, רמקולים משופרים (המחשב מצויד בזוג רמקולים מובנים אך לא אידיאליים), מיקרופון, מתאם עם יציאת טלוויזיה וכל מה שזקוק לו מחשב סטנדרטי כדי לעבוד כהלכה. בצד היתרונות, תשמחו בוודאי לגלות שאין צורך בחומרה ייעודית לאפל, וכל רכיב שיש ברשותכם, כולל ציוד היקפי כמו מדפסת, סורק, מצלמת אינטרנט או מצלמה דיגיטלית – יעבדו גם עם המיני, כל עוד הם תומכים במקינטוש.

 

לאחר שחיברנו את כל הדרוש, הפעלנו את המחשב, וגילינו את אחד היתרונות המרכזיים של המיני על פני PC מבוסס מעבדי אינטל או AMD: הוא שקט בצורה בלתי רגילה, ואינו מתחמם כמעט גם לאחר יממות שלמות של עבודה רציפה. כיצד עובד הקסם הזה? נראה כי מהנדסי אפל הצליחו להגיע להישג הזה בשתי דרכים, האחת, היא שימוש במעבדי PowerPC, שבאופן כללי, מתחממים פחות ממתחריהם, ושנית, העובדה שמערכת החשמל של המחשב ממוקמת בעצם בשנאי שמגיע איתו, וגודלו, למרבה האירוניה, הוא כמחצית המחשב.

 

היתרון טמון במערכת ההפעלה

 

מכיוון שפינו עוד היה פעור מהתפעלות, לא נאלצנו לבזבז זמן ולפתוח אותו שוב, כשנתקלנו במערכת ההפעלה Mac OS X 10.3, שמכונה גם Panther. מדובר במערכת חכמה בצורה יוצאת דופן, נוחה לשימוש, אינטואיטיבית, ובו בזמן, מינימליסטית ויציבה לאין שיעור מ-Windows, גם בגירסת XP.

 

בכלל, נראה שניתן לקבוע באופן חד משמעי, שהיתרון העיקרי של אפל על פני Wintel הוא מערכת ההפעלה. הרי רכיבי חומרה טובים ואמינים יש לא רק לאפל ושותפותיה, וגם תוכנות יעילות וטובות ניתן למצוא בעולם ה-PC, אבל במה שנוגע למערכת ההפעלה, שקובעת בעצם את אמינות המערכת, קלות ההפעלה שלה, נעימות העבודה וכל מה שמסביב, משתמשי מק מרוויחים בגדול. עוד לא יצאה ה-Windows שתתחרה ב-Mac OS X, בעיקר בגירסתה הנוכחית.

 

במקרה ואתם שוקלים להחליף את ה-PC המוכר במיני החדש, תשמחו לגלות שאין צורך בהרבה תרגול ולמידה. נכון שהממשק שונה, שקיצורי הדרך במקלדת אחרים, שפעולות העכבר מציעות תפעוליות חדשה, של-Start Menu קוראים Dock, ולמקש ה-Windows קוראים Command ומצויר עליו תפוח, אבל בשורה התחתונה, ה-Panther כלל אינה מאיימת, ותשרת אתכם נאמנה.

 

מרגע שנפרש בפניכם שולחן העבודה, תזדקקו למקסימום חצי שעה בכדי להבין מי נגד מי, למה ואיך. יתרה מכך, עבודה על ה-Panther עשויה לגרום לכם לשבת מול המחשב ולתהות, כיצד זה הפכה Windows לשליטת עולם ה-PC, מדוע ה-Mac OS X, שקיימת כבר כמה שנים טובות, ומבוססת על UNIX, עדיין לא כבשה את שולחנות העבודה? 

 

מה כלול?

 

מלבד מערכת ההפעלה, שמגיעה מותקנת על המחשב, יחד עם OS 9, להפעלת תוכנות ישנות יותר, המחשב מצויד גם במגוון יישומים נוספים: חבילת iLife, שכוללת את iDVD, iTunes, iPhotos, iMovie HD ו-GarageBand – תוכנות לצפיה, האזנה ויצירת מולטימדיה, וכן תוכנות שונות הכלולות ב-Panther, ביניהן: מעבד תמלילים שתומך עברית (גם בכיווניות מימין לשמאל וגם בגופנים) ותואם גם לוורד, iCal (לוח שנה ויומן), AIM (תוכנת המסרים המידיים של AOL), ספר כתובות, תוכנת דואר אלקטרוני, משחקים, מחשבון, QuickTime, דפדפן אינטרנט אקספלורר 5.2 למק (שאינו תומך עברית), תוכנה לצפיה בפונטים, ללכידת תמונות מסורק או מצלמה, תוכנת סינכרון (Sync), אקרובט, תוכנת פקס, וכמובן – דפדפן ספארי המצוין, שכולל תכונות כמו גלישה באמצעות לשוניות, סרגל מובנה של גוגל, גלישה באמצעות המקלדת, חוסם פרסומות קופצות ועוד; ובחבילת Apple Works, מעין אופיס למק, שאינו תומך עברית.

 

יש תמיכה בעברית

 

ואם בעברית עסקינן, אזי גם כאן ישנן בשורות טובות למשתמשים הישראלים. מקינטוש תומכת עברית. כן, כן. גם התירוץ הזה כבר אינו מהווה סיבה מספקת שלא לבחור במקינטוש כמחשב הביתי הבא שלכם. גם כתיבת מסמכים, גם גלישה באינטרנט (כל עוד מדובר באתר שלא נבנה רק ל-IE), גם דואר אלקטרוני – הכל ניתן לביצוע בעברית, ובעיקר – בקלות. המעבר בין השפות, שמוטמעות במערכת ההפעלה, נעשית בקלות, ובאמצעות המקלדת.

 

למי שחושש שהמפרט הטכני לא יספיק לצרכיו, אין בוודאי סיבה לדאגה. המחשב אמנם אינו מיועד לעורכים מקצועיים, או מעצבי תלת מימד עסוקים, אך יתאים כמו כפפה למי שזקוק לתחנת עבודה ובילויים איכותית, אמינה ובעיקר נוחה. בפועל, למרות שהמיני אינו מצויד במיטב החומרה ה"אפלית", הוא מציג ביצועים טובים למדי. צפיה בסרט DVD עברה חלק וללא הפרעות, ניסיון לערוך סרטון וידאו וקליפ מוזיקה (בו זמנית), פעולות שמעמיסות על משאבי המחשב, בוצעו ללא בעיות ובמהירות, וכך גם הגלישה באינטרנט, העבודה ברשת עם מחשב Windows, וכל השאר.

  

החסרון הגדול: מחסור בתוכנות

 

אך כאן גם נכנס השיקול הנוסף, זה שתמיד צץ כאשר מתלבטים בין רכישת מקינטוש ו-PC: התאימות. נכון שמבחינת עבודה ברשת אין בעיות, אולם בכל הנוגע לתוכנות, קבצים, אתרים מסוימים, וכדומה, היריבות עתיקת היומין בין גייטס לג'ובס פוגעת בצרכנים.

 

למרות שלמק זמינות תוכנות רבות ברשת, חלקן חינמיות, מטבע הדברים, מערכת ההפעלה המצוינת הזו עדיין אינה נהנית מאותו מבחר אדיר של יישומים שזמין ל-Windows. זאת ועוד, אם אתם נמנים על אלו הזקוקים לתוכנה ספציפית, שטרם זמינה לה גירסה "תפוחית", או שפשוט לא מתחשק לכם לשלם פעמיים על רישיון – תגלו שיש לכם בעיה.

 

אמנם, יש בנמצא תוכנות אמולציה, כמו Virtual PC (היום שייכת למיקרוסופט) המדמות את סביבת Windows ומאפשרות להפעיל יישומים עבורה גם במק, אך הן אינן אופטימליות, בלשון המעטה. בשורה התחתונה, מי שזקוק ל-PC לצורך העבודה השוטפת, עדיין אינו יכול להסתפק במקינטוש אלגנטי ומנקר עיניים כמחשב היחיד בבית או במשרד.

 

בשורה התחתונה, ה-Mac mini הוא מחשב מעולה, הן מבחינת החומרה והן מבחינת התוכנה, אולם, המגבלות של מערכת שאינה סטנדרטית, קרי, מבוססת Windows, הופכות אותו, בעיקר בארץ, לתחליף בעייתי ל-PC. מאידך, אם אתם מתייחסים אל עצמכם כאל קול צף, לא כדאי לפסול אותו על הסף – הוא מעוצב, חזק, אמין, יציב, נוח ובאופן כללי – מהווה פתרון מצוין למי שזקוק למחשב ביתי שני לגלישה, עריכת מסמכים ומולטימדיה ויכול גם לתפקד כמרכז מדיה דיגיטלי מהודר.

 

יתרונות: מערכת הפעלה משובחת, מגוון תוכנות מובנות, עיצוב יוצא דופן, שקט.

 

חסרונות: אין פתרון למי שזקוק לעבודה גם עם יישומי Windows, התמיכה העברית אינה מושלמת (בממשק, תפריטים וחלק מהאתרים), מי שירצה שדרוג חומרה, יאלץ להוסיף עוד כמה מאות דולרים.

 

הציון שלנו:

 

מחיר: החל מ-3,100 שקלים עבור הדגם הבסיסי, 3,600 עבור הדגם המתקדם. ניתן לרכוש את הדגם המתקדם בחנות PDAstore או להזמין את כל אחד מהדגמים בהזמנה מוקדמת בחנות ידע.

 

מפרט הדגם המתקדם

 

• מעבד: PowerPC G4 1.42 GHz.

• זכרון: 256 מגהבייט DDR (תומך עד גיגהבייט).

• דיסק קשיח: 80 גיגהבייט ATA במהירות 4200 RPM (בגודל 2.5 אינץ').

• כרטיס מסך: ATI AGP עם 32 מגהבייט.

• מודם מוטורולה 56 Kbps.

• כונן תקליטורים משולב עם צורב וקורא DVD.

• שני חיבורי USB 2.0.

• חיבור Firewire.

• רמקולים.

הערה: הדגם הבסיסי כולל מעבד בקצב 1.25 גיגה הרץ ודיסק קשיח בנפח 40 גיגה בייט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מק מיני. אלגנטי כבר אמרנו?
מומלצים