שתף קטע נבחר

דיכטר: לא ממליץ על מעצרים מינהליים בימין

ראש השב"כ הציג לשרים מצגת שכללה אמירות קיצוניות מצד גורמי ימין נגד רה"מ. ראש הממשלה התייחס בדיון לאיומים עליו: "זה לא אישי, אני לא חושש ולא מפחד". השרה לבני: "יש לפעול בתקיפות נגד מי שמסית לאלימות, אך אסור לצאת לרחובות ולהתחיל לעצור כל מי שאומר דברים שלא מוצאים חן בעינינו". השר רמון תקף את המערכת המשפטית: "יש מצב חירום וצריך הוראת-שעה". בסוף הדיון אישרו השרים הקמת "מחלקת הסתה" במשרד המשפטים

המאבק בהסתה: ראש השב"כ, אבי דיכטר, אמר היום (א') בישיבת הממשלה כי "החוק מתיר לשב"כ לבצע מעצרי מנע וחקירות סמויות למיניהן ומעצרים מנהליים". דיכטר הדגיש עם זאת, כי מעצרים מנהליים אינם מומלצים בשלב זה. שרים שנכחו בישיבה אמרו כי רוח הדברים של דיכטר הייתה ש"הרע עוד לפנינו". בתום הדיון החליטה הממשלה פה אחד לאשר את הקמת היחידה הייעודית במשרד המשפטים, בראשות המשנה לפרקליט המדינה, שי ניצן. 

 

ראש הממשלה שרון התייחס בדיון לאיומים עליו: "זה לא אישי, אני לא חושש ולא מפחד. זה לא משפיע על עבודתי, אך יהיו לכך השלכות מרחיקות לכת ביום שאחרי ההתנתקות".

 

ראש השב"כ, אבי דיכטר, אמר בישיבה כי יש מגמת עלייה באמירות הקיצוניות והציג את הכלים להתמודדות עם התופעה. בישיבה המיוחדת בנושא השתתפו גם היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ובכירי מערכת המשפט. 

 

ראש השב"כ הציג לשרים מצגת שכללה משפטים מתוך מכתבים שהגיעו לבכירים ואמירות קיצוניות מצד מנהיגי ציבור. בין החומרים שהציג: "מוסר חלקי ארץ ישראל דינו מיתה", "על ראש הממשלה חל דין רודף ויש לרצוח אותו", "יגאל עמיר חי, רבין מת, שרון ימות", "שרון ייפגש עם ערפאת בגיהנום", עלינו להתפלל למותו של ראש הממשלה כי כך ייעצר התהליך המדיני", "הלוואי ששרון יהיה בין המפנים ויקבל כדור". "מתחייבת מסירות נפש נגד ההתנתקות".

 

שרת המשפטים, ציפי לבני, אמרה בישיבת הממשלה כי "ההיערכות להתנתקות תכלול הקמת יחידה ייעודית שתילחם במסיתים ובמפירי הסדר". לדבריה, "המסר משולחן הממשלה הוא שיש לפעול בתקיפות נגד מי שמפר את החוק ומסית לאלימות, אך אסור לצאת לרחובות ולהתחיל לעצור כל מי שאומר דברים שלא מוצאים חן בעינינו. אבל בעבירות אלימות יש לגלות אפס סבלנות".

 

שי ניצן, המשנה לפרקליט המדינה, אמר כי הגוף החדש שיוקם במשרד המשפטים יעסוק רק בנושאי אלימות והסתה ויהיה פרקליט מלווה לכל תיק שייפתח.

 

השר חיים רמון תקף בדיון את המערכת המשפטית: "יש מצב חירום. צריך הוראת שעה. כל הרבנים שהם עובדי ציבור ומסיתים לרצוח אותך, ראש הממשלה, מקבלים משכורת . מה קורה עם זה?  גם אנשי חינוך הם עובדי ציבור, ויושבים בכינוסים האלה". 

 

רמון דרש מהמערכת המשפטית להציג תוכנית ברורה בפני הממשלה בעניין ההסתה, כדי שיוכלו לעבוד. רמון דרש צעדים מעשיים של מערכת אכיפת החוק.

 

השרה, דליה איציק, אמרה בתגובה למצגת כי "משפטים כאלה נאמרו לפני רצח רבין". שר התשתיות, בן אליעזר, אמר כי הוא יוצא יותר מוטרד מהישיבה ממה שנכנס. "ב- 95' השתוללתי ואמרתי שיהיה פה רצח. אני מוטרד מיגאל עמירים שפזורים בשטח ואותם אנחנו לא מכירים. ההסתה הכי מסוכנת זה של מי שמדבר בשם ההלכה".

 

"רצח רבין לא נלמד" 

 

"עצם הדיון בהסתה מראה כי לקח רבין לא נלמד, כאשר ההסתה נמשכת ואיתה גם רפיסותה של מערכת אכיפת החוק", כך אמר שר הפנים, אופיר פינס, בדיון.

 

לדברי פינס, "המאבק בהסתה הוא המבחן של מנהיגות הימין, כולל נציגיה בממשלה שמחוייבים לעשות כל שביכולתם כדי לסייע בהרגעת הרוחות. יש לפעול בנחישות נגד אלו הבוחנים את שלטון החוק ומותחים אותו עד קצהו, במיוחד כאשר מדובר במנהיגי ציבור ובבעלי תפקידים".

 

שר השיכון, יצחק הרצוג, אמר בדיון: "יש לפעול נגד המסיתים בצורה לא קונבנציונאלית ולהגדיר זאת בצורך של דמוקרטיה להתגונן. סוגיה זו מקבלת חיזוק גם על פי פסיקת בית המשפט העליון".

 

הרצוג הציע לתקן את החוק בנושא ההסתה, כדי לאסור באופן מוחלט כל שימוש בסמלי השואה ולהטיל אחריות משפטית עודפת על מורים, מנהיגי ציבור ואישי הלכה שדבריהם עלולים להניע את הציבור למעשים מסוכנים".

 

לאחר הדיון בהסתה, אישרה הממשלה ברוב גדול את הגדלת התמיכה באברכים בני 23 ומעלה. חמישה שרים נמנעו ושניים התנגדו להצעה.

 

בעקבות ההחלטה, הממשלה תחזיר את כספי התמיכה בשיעור 40 אחוז שהופחתו בשנת 2003 לאברכים הבוגרים. במקביל, תקצץ הממשלה בשיעור זהה את התמיכות לאברכים הצעירים מ-23.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומוייסקי
דיכטר. יותר אמירות קיצוניות
צילום: אלכס קולומוייסקי
צילום: שאול גולן
רמון. "יש מצב חירום"
צילום: שאול גולן
צילום: גבי מנשה
פינס. לקח רבין לא נלמד
צילום: גבי מנשה
מומלצים