רוסיה הרגה את מנהיג המורדים הצ'צ'נים
אסלאן מסחדוב, מנהיגם הפוליטי של הבדלנים הצ'צ'נים שפועלים נגד רוסיה, נהרג ב"מהלך מבצע צבאי מיוחד", כך הודיע דובר מטעם צבא רוסיה. מסחדוב ומנהיגם הצבאי של המורדים, שאמיל בסאייב, הוכרזו על-ידי רוסיה כמבוקשים ואף הוצע פרס למי שיביא מידע אודותיהם
מכה קשה למורדים הצ'צ'נים: דובר של צבא רוסיה הודיע הערב (יום ג') כי מנהיגם הפוליטי של המורדים הצ'צ'נים, אסלאן מסחדוב, נהרג. לטענת הדובר, מסחדוב נהרג במהלך מבצע צבאי מיוחד. סוכנות הידיעות אינטרפקס מסרה שמסחדוב נהרג בכפר טולסטוי-יורט שבצפון צ'צ'ניה.
באזור הזה פועלים כוחות גדולים של צבא רוסיה. מוקדם יותר דיווחו גורמים רשמיים ברוסיה שעצרו באותו אזור שלושה מורדים, שתכננו פיגוע גדול בבניין הממשל.
מסחדוב הוביל את המחתרת הצ'צ'נית במהלך מלחמתה בכוחות הרוסיים בין השנים 1994-1996. לאחר נסיגת הצבא הרוסי מצ'צ'ניה הוא הפך לנשיא הרפובליקה, אך עם השנים איבד מכוחו, ובשנת 1999, כאשר הרוסים חזרו לצ'צ'ניה, נותר עם מספר מצומצם של תומכים.
לפני כחודש הורה מסחדוב לכל ארגוני המורדים הפועלים בצ'צ'ניה לנצור את נשקם ולא לפעול נגד הכוחות הרוסים בחודש פברואר. את ההודעה פרסם אתר אינטרנט המקושר לארגוני המורדים.
על ההודעה היה חתום שאמיל בסאייב, הטרוריסט המבוקש ביותר ברוסיה, שפרס של 10 מיליון דולר הוצב על ראשו לאחר שעל פי החשד עמד מאחורי מתקפת הטרור הקטלנית בבית הספר בבסלאן. על-פי ההודעה, שדווח כי ניתנה כבר בחודש שעבר, על המורדים להימנע באופן חד-צדדי מפעולות נגד הרוסים בצ'צ'ניה או ברוסיה עד 22 בפברואר "כצעד של רצון טוב" כלפי הרוסים.
המורדים ביצעו את הטבח בבית הספר בבסלאן
בחודש ספטמבר הודיע בסאייב כי המורדים הם שאחראים על אירוע חטיפת 1,200 בני הערובה בבית הספר בבסלאן, צפון אוסטיה, שהסתיים במותם של יותר מ-300 בני אדם, מרביתם ילדים.
באתר אינטרנט המשמש את המורדים הצ'צ'נים פורסמה הודעה בשמו של בסאייב, ובה טען כי אנשי פלג "ריאדוס סאליחין" של המורדים הצ'צ'נים, שהוא העומד בראשו, הם שביצעו את המעשה, כמו גם את הפיגוע הכפול במטוסים נוסעים רוסיים בתחילת החודש, בו נהרגו כ-89 בני אדם.
נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, התייחס לדברים ואמר כי הוא "מתכנן ברצינות" מכות מנע נגד טרוריסטים ומעוזיהם. פוטין תקף את המערב בחריפות וטען כי מוסר כפול ביחס לטרור הוא "הרסני לביטחון הגלובלי". הוא אמנם לא הצביע על מדינה כזו או אחרת אך נראה כי דבריו כוונו לאירופה ולארה"ב, שלוחצות על מוסקבה לפתוח במשא ומתן עם המנהיגות הצ'צ'נית.
"יש ניסיון מתמשך לחלק את הטרור ל'שלנו מול של אחרים' ול'מתון מול קיצוני'", אמר נשיא רוסיה בוועידת ראשי ערים מהעולם שביקרו במוסקבה. "זוהי יהירות המצדיקה רצח ובסופו של דבר הופכת את מי שנושא אותה לשותף סמוי של הטרור".
שלטונות רוסיה הודיעו אחרי הטבח בבסלאן כי יעניקו פרס של 300 מיליון רובל (כ-10 מיליון דולר) לכל מי שיספק מידע שיוביל ל"נטרולם" של בסאייב והמנהיג הפוליטי של הבדלנים הצ'צ'נים, מסחדוב.