שתף קטע נבחר

אינשטיין, איי הפסחא, ציפורים וכוכבים

אנציקלופדיה אסטרונומית ישראלית ראשונה, חייו המופלאים של איינשטיין, העולם שמתחת למים, הציפורים שמעל הראש, להתיישב בכוכב הלכת האדום ועוד אתרי מדע מומלצים

אנציקלופדיה אסטרונומית משלנו: אנציקלופדיות ולקסיקונים בענייני חלל בשפה האנגלית, הם חזון נפרץ למדי ברחבי האינטרנט. אין הדבר כך לגבי אנציקלופדיות ולקסיקונים בעברית. "אסטרופדיה" יכולה להתגאות בהיותה אנציקלופדיה מתוקשבת לענייני חלל, אסטרונומיה וחקר החלל הכתובה בעברית.

 

האנציקלופדיה מהווה מיזם של המועדון האסטרונומי של אוניברסיטת תל אביב ומטרתה, על פי המוצהר באתר, לספק ידע באסטרונומיה ובפיזיקה וכן במדע בכלל, לכל המעוניינים וללא תשלום. המבנה הפשוט, הבהיר והידידותי שלה מאפשרים היכרות מהירה ביותר של הניווט בתוכה וכן איתור מהיר של מידע הנחוץ למשתמשים בה. ניתן לחפש בה חומר באמצעות רשימה של נושאים מרכזיים או באמצעות רשימה אלפביתית של כל המונחים שהיא כוללת.

 

נוכל למצוא באסטרופדיה הסברים קריאים ובהירים על מגוון תחומי חלל ואסטרונומיה. בין מאות המונחים המופיעים באנציקלופדיה נוכל למצוא הסברים על אלבדו, גאות ושפל, אריחים קרמיים, בהירות גבולית של טלסקופ, זווית פרלקטית והפרמטר של הַאבּל.

 

האנציקלופדיה "אסטרופדיה" היא מיזם טרי מאוד, גם במושגי אינטרנט. היא הושקה ב-3 בדצמבר 2004 ומצויה עדיין בתחילת דרכה. כוונת מפתחיה להמשיך ולשדרגה. הגרסה האחרונה (נכון לכתיבת שורות אלו) הושקה ב-3 בפברואר 2005 ושמה 1.2. צוות האסטרופדיה קורא לכותבים פוטנציאליים המעונינים להרחיב את האסטרופדיה לפנות למועדון האסטרונומי של אוניברסיטת ת"א כדי להציע את סיועם בכתיבה.

 

חייו המופלאים של איינשטיין

 

כמה אנשי מדע במהלך ההיסטוריה האנושית כולה יכולים להתברך בשלוש פריצות דרך מדעיות במהלך שנה אחת? השנה מציין העולם כולו והעולם המדעי בפרט 100 שנה לשנת 1905, המכונה "השנה המופלאה של איינשטיין", שנה בה פרסם איינשטיין בכתב העת אנאלן דר פיזיק (Annalen der Physik) שלוש תגליות שהיוו פריצות דרך בעולם הפיזיקה.

 

האתר "Albert Einstein-image and impact" עוסק בקורות חייו ובתגליותיו של אלברט איינשטיין, אחד מגדולי הפיזיקאים ואחד מגדולי המדע בכלל במהלך ההיסטוריה. דרך שמונת שערי האתר ניתן ללמוד משהו על חייו ועל תגליותיו של הגאון היהודי-גרמני. כניסה לשערים אלה תציג לנו את תקופת ילדותו ונעוריו, תיאור שלוש תגליותיו הגדולות בשנת 1905, "השנה המופלאה", את תפישת עולמו ועוד.

 

באתר מופיעים תצלומים של איינשטיין מתקופות שונות בחייו ובסיטואציות שונות וכן מסמכים שונים כגון המכתב שכתב בשנת 1939 לנשיא ארצות הברית, פרנקלין דלנו רוזוולט, על אודות האפשרות בנייתה של פצצה גרעינית.

 

באתר מופיעים מאמרים שנכתבו על ידי היסטוריונים על אלברט איינשטיין וכן מצויים בו קישורים לאתרי אינטרנט רבים על האיש. אתר להתרשמות על פועלו האדיר של אחד מגדולי אנשי המדע ואחד מגדולי האישים היהודיים, מאז ומעולם.

 

העולם שמתחת למים

 

ברדיפתנו הבלתי נלאית אחר מחוזות אקזוטיים רחוקים בחלל - כוכבי לכת, ירחים ועוד, בתוך מערכת השמש שלנו ומחוצה לה, עלינו לחזור ולשנן לעצמנו שמחוז אקזוטי ענק ומגוון מצוי ממש בכוכב הלכת שלנו עצמו. זהו מחוז המים או במילים אחרות – האוקיינוסים, הימים וגופי מים אחרים. מחוז זה מהווה למעלה משבעים אחוז משטח פניו של כדור הארץ.

 

אתרה של החברה "Ocean Futures Society" הוא אמצעי שבעזרתו היא מנסה לקדם את מטרותיה, שביניהן חקר האוקיינוסים וחינוך והדרכת אנשים לפעול באופן אחראי למען הגנת האוקיינוסים. באמצעות קטגוריות מגוונות מעניק האתר מידע חזותי ומילולי על האוקיינוסים ועל החיים השוקקים בתוכם. נוכל למצוא באתר מאמרים רלוונטיים על האוקיינוסים, חדשות בנושא וכן תמונות מרהיבות שצולמו מתחת לפני המים.

 

קטגוריה בשם "Captain Nemo's coral reefs" (שונית האלמוגים של קפטן נמו) מציגה מצגות מרהיבות בנושאים ימיים. נוכל למצוא בקטגוריה זו הסברים על אלמוגים, על מגוון הדגים ועוד. קטגוריה מיוחדת מוקדשת לטכנולוגיות של צלילה. ניתן להירשם באתר לקבלת עלון חדשות וירטואלי חינם באמצעות הדוא"ל, הנשלח לנמענים מידי חודש.

 

ציפורים מעל ראשינו

 

גם במרחב העירוני שרובנו חיים כיום בתוכו, קיים מגוון גדול של ציפורים. הן מרחפות מעל ראשינו, נוחתות על עצים או על הקרקע או מתרוממות להן אל מרחבי האוויר. גם בלי להיות צפר מקצועי אנו מזהים הבדלים ניכרים מסוגים שונים בין הציפורים, כגון צורה וצבעי גוף.

 

האתר "Field guide to birds " מציג לעיני המשתמשים בו קשת מגוונת של תמונות ציפורים המלוות במידע עליהן וכן מעניק את האפשרות לחפש ציפורים באפשרויות מגוונות של חיפוש. כך, ניתן למשל לחפש ציפורים על פי מיקום, מין, משפחה, צורת גוף, אורך גוף, צבעי גוף, וצורת כנף. בחירה בקריטריון החיפוש המתאים או בצירוף של מספר קריטריונים של חיפוש, מציגה תמונות של ציפורים הרלוונטיות לחיפוש, עם מידע המלווה אותן. אחת הקטגוריות באתר היא אוסף גלריות של תורמי תמונות, אנשים שתרמו תמונות ציפורים לאתר. ניתן למצוא גלריות של עשרות תורמי תמונות ציפורים. קהל הגולשים אף נקרא לתרום תמונות ציפורים משלו.

 

להתיישב בכוכב הלכת האדום

 

התיישבות בחלל היא אחת ממשאות נפשו של האדם מזה דורות, חלום אותו עדיין לא זכינו להגשים. אחד ממושאי החלום הזה הוא, איך לא, מאדים, שאכן, כפי שנראה כיום, לאור הממצאים המדעיים שהתגלו על אודותיו, מככב כמועמד מבטיח להתיישבות כזו בעתיד.

 

"The Mars Society" (אגודת המאדים) הוא אתרה של אגודה ששמה לה למטרה לקדם את המחקרים על מאדים ואת ההתיישבות על פניו. בין שאר השערים שפותח אתר זה לכוכב הלכת מאדים הנחשק, ניתן למצוא מגוון רחב של שאלות רווחות הנוגעות להתיישבות על מאדים ותשובות עליהן.

 

בתוך מגוון זה נוכל למצוא הסברים על חלון השיגור למאדים, על משך הזמן של שליחות למאדים ועל עלותה של משימת שילוח בני אדם למאדים. נוכל ללמוד על הסוגייה אם עלינו להגיע ראשית אל הירח כדי להכין את המשימה המאוישת למאדים, על הסיכונים שבזיהום המאדים בצורות חיים ארציות ולהפך, ועל ההשפעות של גרוויטציית מאדים על בני אנוש. באתר חמש קטגוריות שונות של חדשות מאדים. אחת מהן, הקרויה "Martian soil" מציגה חדשות עדכניות על מאדים בפורמט של בלוג (בלוג הוא קיצורו של המונח "Web log”, יומן רשת באנגלית, כלי אינטרנטי שמהותו ניהול יומן אישי או קבוצתי ברשת האינטרנט, תוך עשיית שימוש באפשרויות שמציעה הרשת).

 

האגודה "The Mars Society" גם מציעה לגולשיה לחתום על עצומה שבה היא מביעה את שאיפתה לנחיתתם של בני האדם הראשונים על מאדים עד שנת 2015. האין זה תאריך יעד אופטימי מדי? ימים יגידו.

 

 

סודו של אי הפסחא

 

במשך דורות תהו חוקרים על פשר פסלי הענק הכהים מוזרי המראה שבאי הפסחא, אי וולקני קטן בשטח של 180 קילומטרים רבועים השוכן באוקיינוס השקט. האתר "Secrets of Easter island" (סודותיו של אי הפסחא) עוסק באי המסתורי הזה. האתר פורש את סיפורם של מספר ארכיאולוגים המלווים בשבעים וחמישה אנשי צוות נוספים שחקרו את האי. הגולשים באתר מוזמנים לחקור באופן וירטואלי מקומות שונים ברחבי האי, בעלי שמות אקזוטיים כגון "רנו פאראקו" (Rano Paraku) , אהו טהאי (Ahu Tahai) ופרו (Paro).

 

בדף השער של הקטגוריה "Expore the island" מוצג לראווה מראה האי עם ציונם של מקומות שונים על פניו והקלקה על כל אחד מהם מציגה את המידע הרלוונטי לאותו מקום. מעבר לתיאורים מילוליים של המקומות, ניתן לצפות גם במראות פנורמיים שלהם, וכן בקולות וסרטוני וידיאו מאותם מקומות. האתר מספר גם את היסטוריית האי במרוצת מאות שנות התיישבות בו. באתר הפניות למגוון מקורות אינטרנטיים ואחרים על אודות אי הפסחא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איי הפסחא המסתוריים
חייו המופלאים של אינשטיין
צילום: לע"מ
להתיישב על כוכב הלכת האדום
צילום: טלסקופ החלל האבל
מומלצים