שתף קטע נבחר

על קופים וגנבים

קופי רזוס גונבים ענבים רק אחרי שווידאו כי אף אחד לא מביט לעברם. התנהגות זו מלמדת את החוקרים על תהליכי הקשה והבנה של עמדות האחר, וכן להסביר תופעות של מיומנות חברתית גם אצל בני האדם

ישנן פעולות רבות שבני אדם נמנעים מלעשות כאשר הם יודעים שמישהו מביט בהם. מחקר חדש מראה שכך גם קופים, הממהרים לגנוב ענבים רק לאחר שווידאו שאיש אינו מביט בהם. את המחקר ערך ג'ונתן פלומבאום, בוגר המחלקה לפסיכולוגיה של אוניברסיטת יל, בשיתוף עם החוקרת לורי סנטוס. הניסוי התנהל באי קאיו סנטיגו בפורטו ריקו, שם נמצאות מושבות של קופי רזוס, ביניהם חיים ועובדים מדענים. אחת מתוצאות המחקר המרכזיות הראתה כי הקופים מסוגלים לשנות את התנהגותם בעקבות הסקה ולוגיקה בדבר מה שמתחולל במוחו של מי שניצב מולם. המחקר מתפרסם במלאו במגזין המדעי "Current Biology".

 

במהלך המחקר איתרו פלומבאום וסנטוס קופים המבודדים מהלהקה שלהם. הם עמדו במרחק של כמטר ועשרים מהקוף, הציבו על הקרקע הסמוכה אליהם משטח ועליו ענב, ושניהם עמדו מול הקוף כשפניהם מופנות כלפיו. אחד מהם הסיט את מבטו (תוך שהוא שומר על ראשו ישר), בעוד השני הביט בקוף, וניסו לבחון מתי יגנבו הקופים את הענב - ומתי יימנעו מכך. התוצאות היו חד משמעיות - הקופים חמדו את הענב מהחוקר שלא הביט בהם.

 

בניסוי אחר השתמשו השניים בלוח קרטון כדי לכסות את פיהם או את עיניהם. כשעיניהם היו מכוסות הקופים מיהרו לחטוף את הענב. אך כשהמדענים כיסו את פיהם, הקופים לא ביצעו כל פעולה. התנהגות זו של הקופים הראתה כי הקופים התמקדו בעיניהם של החוקרים, כדי לבדוק האם הם שמים לב למעשיהם. נראה שהם הבינו מתי החוקר לא מביט בהם, וניצלו את ההזדמנות ליטול לעצמם ענב.

 

"משמעות הדבר", אומר פלומבאום, "היא שהקופים מסוגלים לשנות את התנהגותם אחרי שהם שופטים את מה שמתחולל במוחם של אחרים. המחקר הזה מראה שקופים יכולים לאסוף מידע מהסביבה, מידע שעוזר להם לעשות את החלטות חברתיות".

 

החוקרים מקווים שהממצא יצביע על כיוון מחקר מחדש בנושא היקשים במהלך אינטראקציות חברתיות, במיוחד במצבים בהם השיפוט החברתי בעייתי ומשפיע על התנהגות הפרט, כמו במקרים של אוטיזם. אוטיסטים רבים מתקשים להבין מה מתחולל במוחם של אנשים אחרים, ולהבין מה קורה אצל מי שעומד מולם. פלומבאום טוען שמוחם של אוטיסטים אינו מסוגל לשפוט את המצבים הללו באופן המבוסס על פענוח אותות חברתיים האפשריים אצל בני אדם בריאים.

 

לדברי פלומבאום, "אנחנו מנסים לבדוק אם קופים יכולים לפענח את המצב המנטלי של אחרים, וראייה היא החלק הכי בסיסי של הנושא. מחקרים רבים מוכיחים כי במהלך אינטראקציות חברתיות, ילדים אוטיסטים לא מביטים בעיניהם של אחרים באופן בו אנשים אחרים מביטים. בנוסף, ילדים אוטיסטים לא משתמשים במידע שמקורו בראייה לשיפוט חברתי ומנטלי של אחרים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גונבים רק כשלא מביטים עליהם. אילוסטרציה
צילום: רויטרס
מומלצים