שתף קטע נבחר

מחקר: טלפונים סלולריים לא גורמים לדליקות בתחנות דלק

תקנה ממשלתית אוסרת על שימוש בטלפונים סלולריים בתחנות דלק עקב האפשרות כי הם יגרמו לפיצוץ. מדינות נוספות קבעו בחוק תקנה דומה. עם זאת, מחקרים מעידים כי מדובר בסך הכל באגדה אורבנית

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ שלום שמחון, אישרה בשנה שעברה את תקנות משרד התמ"ת המסדירות תדלוק ואחסנת דלקים בתחנות דלק ובמתקני תדלוק. אחת התקנות שאושרו אוסרת על שימוש בטלפון נייד או במכשיר קשר בזמן השהייה בתחנות התדלוק. נהג שלא ימלא אחר התקנות יידרש לשלם קנס בגובה של 12 אלף שקל. בעלי התחנות מחויבים להציב שילוט ברור ברחבי התחנה המציין את האיסורים המפורטים.

 

הפחד מפני הסלולרי המצית נעוץ בסיבות רבות ומשונות. ההגיון המדעי קובע כי כל מכשיר המצוייד בסוללות המפיקות אנרגיה חשמלית מסוגל לגרום לניצוץ חשמלי. הבהלה החלה להתפשט בקרב הציבור לפני שנים ספורות בעקבות דואר אלקטרוני שהופץ לכאורה על ידי חברת

הדלק Shell (שכבר הכחישה את הסיפור), בו נטען כי הסלולריים מסוגלים לגרום להצתות. סיפורים מבעיתים שהגיעו לכותרות העיתונים אודות נהגים במדינות כמו אינדונזיה ואוסטרליה, אשר בעת מילוי הדלק קיבלו שיחה בסלולרי שהובילה לפיצוץ מיכל הדלק תרמו אף הם לתחושת הציבור. בדיעבד התברר כי מדובר בלא יותר מאגדה אורבנית.

 

חברות הסלולר תרמו לבהלה

 

מסתבר כי חברות הסלולר תרמו אף הן לבהלה הציבורית. חברת אריקסון, עוד לפני שהתמזגה עם סוני, צירפה לספרי ההדרכה של מכשירים רבים הודעה לפיה "יש לסגור את הטלפון הסלולרי באיזורים בעלי פוטנציאל להתלקחות...זה נדיר אך הטלפון הסלולרי עלול ליצור ניצוצות אשר מסוגלים לגרום להתלקחות".

 

נוקיה ומוטורלה הוסיפו אף הן את האזהרות וחברות דלק שונות בעולם החלו להציב שלטים בתחנות הדלק, המבקשים מציבור הנהגים לכבות את הטלפונים. חברות הסלולר טוענות כי הן צירפו את האזהרה עקב תקנות ממשלתיות הקובעות כי יש לצרף אזהרות אלה לכל מכשיר המופעל על ידי סוללה. בשורה התחתונה, ברור כי האזהרות נועדו להגן על חברות הסלולר במישור המשפטי.

 

מחקר שולל את הקשר בין סלולר להצתה

 

ד"ר אדם בורגס מאוניברסיטת קנט בבריטניה, שחקר את הנושא עתיד להציג את הממצאים שלו בכנס שייערך בסוף השבוע הזה. בחודשים האחרונים בדק בורגס לא פחות מ-243 מקרי הצתות בתחנות דלק שאירעו ב-11 השנים האחרונות, ובכולם ההנחה הראשונית הייתה כי הטלפון הסלולרי הוא שגרם לאש.

 

המסקנות של בורגס היו חד משמעיות - באף מקרה הטלפון לא היה אחראי להצתה. הוא סבור כי ייתכן שהאש הוצתה כתוצאה מחשמל סטטי בגוף האדם (המתדלק) המתחכך עם המכונית. ייתכן כי מדובר בסיבה אחרת, אך בוודאי לא כתוצאה מניצוץ חשמלי הנפלט מהסלולרי, קבע בורגוס.

 

לדעה של בורגס שותפים לא רק אנשי תעשיית הסלולר והדלק, אלא גם חוקרים רבים ואנשי כיבוי בכירים. לדעתם, האנרגיה החשמלית הנפלטת מהסלולרי בעת קבלת שיחה מסוגלת באופן תיאורטי לגרום לניצוץ אך הסיכוי לכך שואף לאפס.

 

ההנחה כי הסלולרי גורם להצתה עוררה את הדמיון של תוכניות טלויזייה רבות בארה"ב, אשר ערכו ניסויים במהלכם נעמדו עיתונאים אמיצים אל מול מיכלי דלק בזמן שקיבלו והוציאו שיחות מהטלפון הסלולרי. באף אחד מן הניסויים, שנערכו בתוכניות בוקר, לא התרחשה הצתה.

 

פנינו למשרד התמ"ת ושאלנו כיצד מבססים תקנה על אגדה אורבנית ואם יש כוונה לבטלה. התגובה לא התקבלה עד לזמן פרסום הידיעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר הכהן
אין סכנת הצתה
צילום: עומר הכהן
מומלצים