שתף קטע נבחר

"יום האדמה" עבר ללא הפרות סדר

העצרת המרכזית בנגב והעצרות המקומיות עברו ללא כל אירועים מיוחדים. השנה עמד יום האדמה בסימן ההכרה בכפרים הבלתי מוכרים בנגב, נגד מדיניות הריסת הבתים ונגד המלצותיה של "ועדת עברי" לשילוב הערבים בשירות הלאומי. יו"ר הכפרים הבלתי מוכרים: "המדינה מתעללת באזרחיה". בשטחים: שני פלסטינים נפצעו בעימותים עם שוטרי מג"ב בהפגנה ליד הכפר בלעין

"הגיע הזמן להפסיק להרוס מסגדים ובתים של בדואים בישובים הבלתי מוכרים בנגב. המדינה מפקיעה את זכויותיהם של 80 אלף מאזרחיה. המדינה יכולה להפוך אותם לאזרחים נאמנים או להמשיך ולגרום להם תחושה של אפליה וקיפוח", כך אמר היום (ד') יו"ר הכפרים הבלתי מוכרים בנגב, חסין אל רפעייה, ביום האדמה שמרכזו בנגב.

 

ערביי ישראל ציינו היום את יום האדמה ה-29. לראשונה מאז אירועי אוקטובר, לא נערכה המשטרה בכוחות מתוגברים, ואכן העצרות עברו ללא אירועים מיוחדים.

 

יום האדמה צוין בתהלוכות שהתקיימו בשלושת היישובים הערביים בהם נהרגו שישה צעירים ביום האדמה הראשון, ובעצרת מרכזית שהתקיימה בכפר אבו תלול שבנגב. בין היתר התקיימו עצרות בכפר כנא, בעראבה ובסכנין. 

 

השנה עמד יום האדמה בסימן המאבק בהכרה בכפרים הבלתי מוכרים בנגב, נגד מדיניות הריסת הבתים, ונגד המלצותיה של "ועדת עברי" לשילוב האזרחים הערבים בשירות הלאומי.

 

העצרת המרכזית נערכה בכפר אבו תלול, בהשתתפות כ-2,000 ערביי ישראל. העצרת עברה ללא הפרות סדר וכוח משטרה של משטרת מרחב הנגב שמר על הסדר במקום.

 

בעצרת השתתפו אישים בולטים מקרב ערביי ישראל, ביניהם חברי הכנסת מוחמד ברכה, אחמד טיבי וטאלב א-סאנע. כמו כן השתתף בעצרת סגן ראש הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, ג'מאל זחלאקה.

 

כמאל חטיב, סגן יו"ר הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, אמר בעצרת: "הממשלה הזאת מבינה רק כוח. פלסטין בסכנה, אל-אקצה בסכנה, הנגב בסכנה. יש חשש שאל-אקצה בסכנה גדולה מאי-פעם, כמו ברעידת אדמה בעוצמה 7 בסולם ריכטר".

 

בעצרת הונף דגל פלסטין אחד, דגלי התנועה האיסלאמית ודגלים של הסיעות הערביות בכנסת. במקום נשמר הסדר הציבורי ונוכחות המשטרה כמעט ולא הורגשה.

 

על פי סיכומים מוקדמים עם מפקד משטרת מרחב הנגב, תת-ניצב ניסו שחם, הבטיחו המארגנים שהעצרת תעבור ללא אירועים אלימים. בתמורה, הכוח המשטרתי הוחזק בכוננות במרחק מספר קילומטרים מהעצרת ובכניסה לאתר המחאה עמדו מספר קצינים בכירים בלבד.

 

הנגב: המצב בכפרים הבלתי מוכרים - קריטי

 

יו"ר הכפרים הבלתי מוכרים, חסין אל רפעייה, אמר ל-ynet לפני העצרת המרכזית: "המצב בכפרים הבלתי מוכרים כאן הוא קריטי, מדינת ישראל מתעללת באזרחיה. 80 אלף בני אדם חיים ללא שירותים מינימלים כמו ביוב מים חשמל, חינוך ובריאות. אני מבקש לומר ביום האדמה הזה למקבלי ההחלטות: די מספיק הגיע הזמן שהמדינה תכיר בזכויות אזרחיה ותכיר בכפרים הבלתי מוכרים".

 

בנגב מצויים 45 כפרים בלתי מוכרים שתושביהם מחזיקים ב-380 אלף דונם של אדמות. רובן של אדמות אלה על פי הגדרות של מנהל מקרקעי ישראל הן אדמות מדינה. הבדואים באמצעות אגודת הכפרים הבלתי מוכרים תבעו חזקה על אדמות אלה מבתי המשפט ומזה כ-30 שנה מתנהלת המחלוקת במערכת הצדק לגבי הזכויות על האדמות.

 

בשטחים: עימותים "בגלל גדר ההפרדה"

 

שני מפגינים נפצעו היום בעימותים שהתקיימו במהלך הפגנות יום האדמה בשטחים. הפגנה גדולה התקיימה בכפר בלעין, בהשתתפות מאות פלסטינים ופעילי שמאל ישראלים. בין המפגינים היו המועמד לשעבר לנשיאות הרשות, מוסטפה ברגותי והשר לשעבר כדורה פארס, מחו נגד בניית הגדר.

 

מפגינים ישראלים טענו כי שוטרי מג"ב הפליאו בהם את מכותיהם ללא סיבה בהפגנה בכפר בלעין שליד רמאללה. המפגינים טענו שהוכו מכות קשות מאוד על-ידי שוטרי מג"ב. אחד המפגינים, יונתן פולק, אומר כי שוטרי מג"ב תקפו 10 מפגינים ישראלים, ללא התגרות מצד המפגינים. "החזקנו את הידיים וביקשנו מהשוטרים להפסיק להכות והבטחנו שנעשה סדר בכפר, רק שיתרחקו מהמקום".

 

המפגינים נטעו עצי זית במקום העצים שאותם עקרו חיילי צה"ל במהלך העבודות לבניית הגדר וההפגנה התקרבה אל הקרקעות שהופקעו מהכפר לצורך הגדר. 

 

חבר הוועד העממי בכפר נגד הגדר, מוחמד חטיב, אמר כי "הגדר הזו שבאה על חשבון הפלסטינים אינה מביאה ביטחון לישראלים". בכפר ספא, אף הוא באזור רמאללה, נפצעו מספר מפגינים מכדורי גומי וגז מדמיע במהלך ההפגנות של יום האדמה שהתקיימו במקום. .

 

ראש הממשלה הפלסטיני, אבו עלא, אמר כי המסר שמבקשים לשגר הפלסטינים לעולם ביום האדמה הזה הוא שעיקר הסכסוך הוא סכסוך על האדמה, על המולדת ועל העתיד. "אנו נחושים לשמור על אדמתנו ולא נוותר על אף גרגר ממנה". אבו עלא אמר כי כל ניסיון ישראלי ליצור עובדות בשטח על ידי השתלטות והפקעה על עוד ועוד אדמות לא יצליח, שכן "מדובר בצעדים לא חוקיים שאין להם עתיד והם פרי של כיבוש שחייב להסתלק. העם הפלסטיני לעולם לא יכיר בחוקיות ההתנחלויות והגדר".

 

הכל התחיל לפני 29 שנה

 

בשנת 76', נוכח החלטת הממשלה על יהוד הגליל, קראו המפלגות הערביות להפגין ב-30 במארס על הגזל, כפי שהם כינו אותו, של 20,000 דונם מאדמותיהם. בהפגנות שנערכו אז נהרגו שישה מפגינים מהיישובים סכנין, עראבה וכפר כנא.

 

במשך השנים נקשר שמו של יום האדמה לאירועים סוערים ותמיד הוא עמד בסימן למאבק אקטואלי של ערביי ישראל באותה שנה. 

 

בוועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל נקבע כי העצרת השנה תישא אופי של הכרה במאבקם של הכפרים הבלתי מוכרים. בנוסף נקבע כי לא תהיה שביתת מסחר כללית, ולמעט תנועת בני הכפר שלא תמכה בהחלטה, הסכימו עליה כל חברי התנועות האחרות. 


פורסם לראשונה 30/03/2005 09:56

 

בהכנת הידיעה השתתפו רוני סופר, שרון רופא-אופיר ועלי ואקד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר אזולאי
יום האדמה ה-29. ללא אירועים מיוחדים
צילום: מאיר אזולאי
צילום: מאיר אזולאי
המאבק השנה בסימן הישובים הבלתי מוכרים בנגב
צילום: מאיר אזולאי
מומלצים