שתף קטע נבחר

אזרחות בקפיצה

העדפת זכויות הפרט על טובת העם גורמת לפיחות קשה בערכו של המושג "יהודי"

החלטת רוב שופטי בג"ץ בשבוע שעבר קובעת כי יש להכיר ב"גיור קפיצה" לצורך חוק השבות. בג"ץ דן בעניינם של מספר תושבי ישראל שלמדו לקראת הליכי גיור לא אורתודוקסי בישראל, "קפצו" לחו"ל למספר ימים ועברו את טקס הגיור בקהילה רפורמית או קונסרבטיבית. בהחלטת הרוב פסק בג"ץ לטובת זכויות הפרט של בודדים, תוך שהוא מעדיף זכויות אלו על מה שנתפס מאז הקמת המדינה כטובתו של העם היהודי.

 

מגמה זו של העדפת זכויות הפרט הולכת וגוברת בשנים האחרונות, והיא גורמת לפיחות קשה בערכו של המושג "יהודי". יהדות היא דת ולאום שאינם ניתנים להפרדה.

 

רוב הציבור בישראל מתקשה להגדיר מהי יהדות עבורו. השפה העברית, ההיסטוריה המשותפת, התנ"ך או השירות בצה"ל מגדירים את הישראלי יותר משהם מגדירים יהודי. לכן אין להתפלא שבמתח הנוצר בין יהדות ודמוקרטיה כמאפייניה של המדינה, נוטה הכף לעבר הדמוקרטיה – אותה קל להגדיר. אך קשה מאוד להגיע להגדרת יהדות שתהיה מקובלת על רוב העם.

 

במהלך הזה הולכת ישראל ומאבדת את דמותה כמדינה יהודית. התנ"ך קדוש גם לנוצרים, רבים מערביי ישראל מדברים עברית משובחת. שירות בצה"ל? וכי אין דרוזים ובדואים המשרתים בצבא? ולמה להכיר רק בקונסרבטיבים וברפורמים? ואם תקום מחר קהילה שתחליט כי יהודי הוא כל מי שמצהיר על עצמו שהוא יהודי - באיזו זכות נוכל לפסול אותם?

 

לפני כשמונה חודשים התקיים בשגרירות הבריטית טקס קבלת אזרחות בריטית. עשרה אזרחים ישראלים חזרו בזה אחר זה על המשפט: "אני נשבע באל הכל יכול שאהיה נאמן להוד מלכותה המלכה אליזבת וליורשיה". משרד הפנים לא ראה בכך כל בעיה או חשש לניגוד עניינים. אזרח ישראלי יכול להיות בעל אזרחות כפולה על-פי החוק. אם יבוא לארץ פועל זר ויבקש "לקפוץ" לארה"ב כדי לעבור גיור רפורמי – הוא יזכה לאזרחות על-פי חוק השבות. וגם אם ילך אחר-כך ויישבע שבועת אמונים לכתר הבריטי ויקבל בנוסף גם אזרחות בריטית – עדיין אין בעיה. ואם יקום וילך לכנסייה וימיר את יהדותו החדשה וייטבל לנצרות – גם אז לא תפקע אזרחותו הישראלית אותה קיבל מתוקף חוק השבות. איזה תוכן עקרוני נותר עוד למושג "יהודי" במדינת היהודים?

 

החלטת בג"ץ מצד אחד, וייאושו של הממסד הרבני והתכנסותו "לרשימות יחס" מצד שני, מאיצים את תהליך התפרקותו של העם היהודי לשני שבטים, שלא יוכלו או לא ירצו להתחתן זה בזה. דומה שיש פחות ופחות ישראלים שתהליך זה מכאיב להם.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים