שתף קטע נבחר

"לשופט ברק יהיה מקום בגיהנום של היטלר"

כך אמר אב בית הדין הרבני בחיפה לשעבר, הרב גדליהו אקסלרוד, בתגובה לפסיקת בג"ץ בדבר "גיורי הקפיצה". בכנסת נפתח כינוס פגרה בפרשה, בצל איומים קואליציונים של דגל התורה

"בגיהנום יתנו לו לשופט ברק מקום בגיהנום של היטלר. היטלר ידע שיש עם יהודי ונלחם בו, ברק מחק את המושג 'עם יהודי'". כך אמר הרב גדליהו אקסלרוד, לשעבר אב בית הדין הרבני בחיפה. הדברים שנודעו הבוקר (יום ד') ל-ynet נאמרו ביום שבת בתגובה לפסיקת בג"ץ בעניין "גיורי קפיצה", שעוררה תרעומת גדולה בקרב המגזרים החרדי והדתי-לאומי.

 

עוד אמר הרב בדרשתו כי "המדינה היהודית הפסיקה להיות יהודית ברגע שאפשרה את הגיור הרפורמי. זה מדינה מושמד". הוא הסביר כי המילה 'מושמד' משמעה אדם שהמיר את דתו, כלומר, המדינה המירה את דתה ו"הפסיקה להיות מדינה יהודית". הרב אקסלרוד כיהן במהלך ה-23 השנים האחרונות כדיין בבית הדין הרבני בחיפה ובעשר השנים האחרונות, טרם יצא לגמלאות, כיהן כאב בית הדין. 

 

בכנסת נפתח דיון פגרה מיוחד בנושא. זאת, לאחר שסיעת ש"ס אספה את 25 החתימות הדרושות. טרם הדיון נודע כי סיעת דגל התורה החרדית מאיימת במשבר קואליציוני במידה וראש הממשלה לא יביא לחקיקה שתסדיר את נושא הגיורים בניגוד לעמדת בג"ץ.

  

הרב הראשי הספרדי, שלמה עמר, התייחס אף הוא לפסיקת בג"ץ, ואמר בראיון לעיתון החרדי "קו עיתונות דתית", היוצא לאור בבני ברק, כי "שום רוב בכנסת לא יכול לחייב אותנו לקבל גויים כיהודים, אם התורה לא מקבלת אותם. הם גויים לכל דבר. עלינו להמנע ככל האפשר מפתיחת ספרי יוחסין, שכן הדבר מסוכן יותר מההתנתקות ויגרום לפילוג בעם. יהיו כאן שני עמים שלא יתחתנו אחד עם השני".

 

עמר אף ציין כי נודע לו שבכוונת היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, לתמוך בפסיקת בג"ץ בתשובת המדינה. לטענת עמר, "למרות זאת, הצלחתי לשכנע אותו לא להגיש תשובה לבג"ץ לפני שאעין בה".

 

"גיור קפיצה" - מה זה אומר?

 

ישראל מכירה רק בגיור אורתודוכסי שנעשה בארץ, לצרכי חוק ההתאזרחות וחוק הכניסה, החל משנת 2002. בהחלטתו מחודש מאי, החזיר למעשה בג"ץ את המצב למקום שבו עמד לפני 2002, כאשר ההשלכה של ההחלטה אז הייתה שגיורים אורתודוכסיים שנעשים בארץ, ואשר ממילא מוכרים לצורכי התאזרחות, יוכרו גם על פי חוק השבות.

 

יחד עם זאת, בעתירות שהגישו 15 עותרים - בהם עובדים זרים החיים בארץ כבר שנים - לא ניתן פסק-דין. בכך למעשה דחה בג"ץ את ההכרעה העקרונית בדבר התקפות של הגיור הרפורמי והקונסרבטיבי לצורכי חוק השבות. הכרה בגיור לצורך חוק השבות היא בעלת השלכות רבות, ובהן הכרה במתגייר כיהודי, מתן אזרחות וכן מתן סל קליטה.

 

בעמדתה המעודכנת שהציגה המדינה לבג"ץ, לאור ההחלטה מחודש מאי, נכתב כי גיור שעבר אדם לאחר שכבר שהה בישראל פרק זמן מסוים, יוכר רק אם הוא נעשה במסגרת האורתודוכסית. גיור בחו"ל יוכר על פי כל זרם - גם רפורמי וקונסרבטיבי.

 

המדינה מתנגדת עם זאת ל"גיור קפיצה" - גיור שהתהליך לקראתו נעשה כולו בישראל, ורק סופו הרשמי נעשה בחו"ל. לפי עמדת המדינה, מי שמתגייר בחו"ל צריך לשהות פרק זמן משמעותי בקהילה היהודית שבה הוא מתגייר, ולא לערוך "גיור קפיצה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתנגדים לאהרון ברק
צילום: אלכס קולומויסקי
"גוי של שבת". עמר
צילום: לע"מ
צילום: אילן מרסיאנו
מאיימים. ח"כ רביץ
צילום: אילן מרסיאנו
מומלצים