שתף קטע נבחר

אירופה: "הגדלת יבוא הטקסטיל מסין לא תעבור בשקט"

מבחינת הנציבות-האירופית - אפילו גידול של 10% יספיק לפתיחת חקירה, ואחר-כך משא-ומתן עם סין שבעקבותיו ייתכנו צעדי הגנה

אם ייבוא הטקסטיל מסין יגדל בשיעור 10% ויותר השנה, בהשוואה לאשתקד - תיפתח חקירה, ואחר-כך יקויים משא-ומתן לא-רשמי עם סין שבעקבותיו ייתכנו צעדי הגנה.

 

זו תמצית קווי-המדיניות, אשר פורסמה היום (ד') מטעם הנציבות-האירופית. פרשנים הסבירו כי קווי-המדינות מיועדים להראות לחברות טקסטיל אירופיות,

מתי יוכלו לבקש הטלת מיכסות על הייבוא כדי להרחיק תחרות סינית זולה; ולקמעונאים - עד כמה ארוך הוא משך-הזמן שבמהלכו יכולים הם להמשיך ולרכוש מאת סין בטרם יוצבו מחסומים על הסחר, שנפתח בתחילת השנה עם פקיעת-תוקפן של המיכסות אשר יושמו עד אז.

 

"יש חששות רציניים מאוד, ביחס להשפעת הייצוא מסין על תעשיות הטקסטיל האירופיות" - הסביר נציב-הסחר של האיחוד-האירופי, פיטר מנדלסון. עם זאת, הוא הבהיר: אימוץ קווי-מדיניות אלה, אין משמעותו כי הנציבות תיישם אוטומטית מחסומים בפני הייצוא מסין; ואולם, הוא הדגיש כי מחסומים אלה יוצבו במקרה שהדבר יהיה נחוץ.

 

"המסר שלי לסין" - אמר הנציב - "הוא: קווי-המדיניות אינם מכשיר חוקתי-משפטי; אלא הינם אינדיקציה לכל המעורבים-בנושא, לגבי המועד והנסיבות והאופן של פעולתנו הנדרשת". והוסיף: קווי-המדיניות הינם "ניסיון רציני וצודק, לקבוע איזון בין הצורך לפתוח את הסחר לחופשי ובין הצורך להעניק ודאות כי הנציבות-האירופית תוכל לפעול ביעילות ובמועד כדי לבלום גידול בר-קיימא של הייבוא".

 

מומחים הזכירו כי בהסכם (2001) שהסדיר את כניסת סין-העממית לארגון הסחר העולמי, יש סעיף הקובע כי חברות הארגון יכוולות להשתמש באמצעי-הגנה - אם ייצוא הטקסטיל ממנה ירשום גידול פתאומי ונמרץ ובר-קיימא.

 

הוא הבהיר כי אנשיו לומדים את הנתונים לגבי הייבוא מסין וקצב גידולו מאז תחילת השנה, והרגיע באומרו כי המועד הנוכחי הינו מוקדם מכדי להחליט על פעולה.

 

ויכוח פנים-אירופי

 

פרשנים אמרו כי לא כל 25 מדינות האיחוד-האירופי הינן תמימוֹת-דעים לגבי שאלת הייבוא מסין: יצרניות טקסטיל (צרפת, פורטוגל, איטליה) מודאגות מן הייבוא; שוודיה מובילה עמדה המביעה חשש מפני מיכסות, ואף הציבה זאת על מישור עקרוני כאשר הזהירה מפני מדיניות פרוטקציוניסטית.

 

הנציב מנדלסון אמר כי על האיחוד-האירופי לא מוטלת רק החובה להגן על מדינות החברות בו - אלא גם על מדינות שכנות (מרוקו, תוניסיה, תורכיה) וגם

על מדינות עולם-שלישי עניות (כגון בנגלה-דש) מפני הזינוק שרושם הייצוא הזול של סין. "זו האחריות שלנו כלפיהן; אין אנו יכולים לעמוד מהצד, כאשר הן יסולקו באמצעות הסחף של ייצוא סיני".

 

תגובת ארגון אוקספם הבריטי - בין הבולטים בתחום הסיוע לעניים: "הגבלות על ייבוא יכולות לגזור עוני מתמשך על מיליוני פועלים סינים; הסחר הזה הוא חיוני מבחינת העניים. היו לאירופה 10 שנים, להתכונן למצב החדש; היא בחרה לשבת בחיבוק ידיים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים