שתף קטע נבחר

יוחנן פאולוס בצוואתו: שקלתי להתפטר

בצוואה הזכיר האפיפיור רק שני אנשים חיים - את מזכירו האישי ובן ארצו הארכיבישוף סטניסלב דז'יויץ' ואת הרב הראשי לשעבר של רומא, שאירח אותו בביקורו ההיסטורי בבית הכנסת בעיר ב-1986. בינתיים נמשך התור הארוך של המבקרים הממתינים לצפות בגופתו לפי ההלוויה מחר. במקביל נמשכות ההכנות להלוויה, והאח"מים מתחילים גם הם להגיע לעיר

בוותיקן נחשפה היום (חמישי) צוואתו הרוחנית של האפיפיור יוחנן פאולוס השני, אותה הוא כתב בתקופות שונות של כהונתו.

 

מקריאת הצוואה התברר שיוחנן פאולוס השני שקל בשנת 2000, עם כניסתה של הכנסיה הקתולית למילניום החדש וכשמלאו לו 80, להתפטר מתפקידו בעקבות מצבו הבריאותי הרעוע.

 

 

בוותיקן המתינו בציפיה לקריאת הצוואה, בתקווה שהיא תכלול מסר כלשהו למאמינים ואולי אפילו תחשוף את מי מינה יוחנן פאולוס לתפקיד "הקרדינל הסודי" - בכיר בכנסיה שיתלווה ל-117 הקרדינלים האחרים בבחירת היורש.

 

אך בצוואה הזכיר האפיפיור המנוח רק שני אנשים חיים - את מזכירו האישי, בן ארצו הארכיבישוף סטניסלב דז'יויץ', ואת הרב הראשי לשעבר של רומא, אליהו טואף, שהיה מי שאירח אותו בביקור בבית הכנסת של רומא בשנת 1986, הפעם הראשונה בהיסטוריה בה ביקר אפיפיור במקום קדוש ליהודים.

 

"במשך כל שנות כהונתי כאפיפיור היה לי שיתוף פעולה פורה ומבורך עם אישי דת רבים. איך אפשר שלא לזכור כל כך הרבה אחים נוצרים לא-קתוליים... ואת הרב של רומא", כתב.

 

צילום: רויטרס

עוד התברר כי האפיפיור לא השאיר אחריו רכוש פרטי כלשהו, וביקש שכל רשימותיו האישיות יישרפו. כמו כן הוא ציין ששקל להיקבר אחרי מותו בפולין אך לא ביקש זאת במפורש והשאיר את ההחלטה בידיה של מועצת הקרדינלים. הוא צפוי להיקבר במרתפי הוותיקן.

 

הצוואה נחשפה לאחר פגישה נוספת של מועצת הקרדינלים בה הם דנו בסידורי ההלוויה מחר. בינתיים נמשך התור הארוך של רבבות הצליינים האחרונים שממתינים עדיין להיכנס לבזיליקת פטרוס הקדוש, לצפות בגופתו ולחלוק לאפיפיור כבוד אחרון.

 

הכנות אחרונות להלוויה

 

אמש נחסמו רחובות הוותיקן במחסומי ברזל והרשויות הורו לצליינים הנוהרים בהמוניהם למקום שלא לעמוד יותר בתור, מכיוון שאין עוד סיכוי שיספיקו לצפות בגופה לפני ההלוויה. על פי ההערכות, כ-2 מיליון איש כבר הספיקו לצפות בגופה מאז הוצבה בבזיליקה ביום שני, ובתור שנותר ממתינים עוד כמיליון. המשטרה העריכה שלאחרונים שממתינים בתור צפויה המתנה של כמעט 24 שעות לפני שיקבלו את מבוקשם - הצצה חטופה לשניות ספורות בגופה.

 

מי שלא נאלץ לעמוד בתור היה הנשיא האמריקני ג'ורג' בוש, רעייתו לורה, אביו הנשיא לשעבר בוש, הנשיא לשעבר קלינטון ומזכירת המדינה רייס, שקיבלו אמש הזדמנות קצרה לחלוק כבוד אחרון לאפיפיור המנוח באופן פרטי, זמן קצר לאחר שנחתו ברומא. בואו של בוש לרומא מסמנת את הפעם הראשונה בה משתתף נשיא אמריקני בהלוויה של אפיפיור.

 

רומא נאנקת תחת העול של מיליוני הצליינים שנוהרים בימים האחרונים, ומכבידים מאוד על ההכנות לקראת ההלוויה, שצפויה להיות הגדולה בהיסטוריה. על פי ההערכות, צפויים להשתתף בה בין 4 ל-5 מיליון בני אדם, ביניהם 2 מיליון צליינים פולנים. בנוסף יגיעו לרומא כ-200 אח"מים - נשיאים, ראשי ממשלות, שרים ומכובדים אחרים מרחבי העולם.

 

את ישראל תייצג משלחת בראשות נשיא המדינה משה קצב, יחד עם שר החוץ סילבן שלום, נציג בית המשפט העליון, השופט סלים ג'ובראן ונציגי הרבנות הראשית.

 

כל חדרי האירוח בעיר נתפסו וכדי להלין את מיליוני המבקרים הוקמו באיצטדיונים בפאתי הבירה מחנות אוהלים. ראש עיריית רומא וולטר ולטרוני קרא לתושבי העיר לגלות רוחב לב ולפתוח את בתיהם בפני הצליינים.

 

משטרה רומא גייסה תגבורת מערים אחרות באיטליה. כ-15 אלף שוטרים ועוד 1,500 חיילים יאבטחו את האירוע. מערך הרפואה ומערך התחבורה נכנסו גם הם למתכונת חירום.

 

מערך האבטחה נגד טרור שודרג גם הוא: התנועה באזור הוותיקן תחסם וגם כל המשרדים הציבוריים ובתי הספר יושבתו. סביב הכיכר הוצבו שערים על גלאי מתכות וסביב הבירה הוצבו סוללות נ"מ. המרחב האווירי מעל הוותיקן ייסגר ככל הנראה ובים התיכון ישייטו ספינות מלחמה.

   

ביום רביעי הודיע דובר הוותיקן כי מועצת הקרדינלים תתכנס לבחור אפיפיור חדש ב-18 באפריל.


פורסם לראשונה 07/04/2005 14:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שקל להתפטר. האפיפיור
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
הנשיאים קלינטון ובוש האב חולקים כבוד אחרון
צילום: רויטרס
התור המתארך בכניסה לבזיליקה
צילום: רויטרס
מומלצים