שתף קטע נבחר

כמה נשאר להם ביד

כמה נשאר למנהלים המיליונרים, נקי ביד, מעלויות השכר העצומות שלהם? לדוגמה, מעלות שכר של 9 מיליון שקל, יקבל הבכיר ביד 4 מיליון שקל

כמדי שנה, עם פרסום הדו"חות הכספיים השנתיים עולה נושא השכר הגבוה של הבכירים בחברות הבורסאיות. רוב השכירים במשק, הרואים לנגד עיניהם מדי חודש נטו של 10,000-6,000 שקל, לא מודעים לעובדה שעלות השכר שלהם למעסיק גבוהה הרבה יותר מהנטו, וגם מהברוטו, שהם רואים בתלוש המשכורת. הסיבה לכך היא הפרשות נוספות שמבצע המעסיק שאינם נכנסים לחשבון הבנק שלנו מידי חודש - כמו הפרשות לפנסיה ואפיקי חיסכון נוספים. לא כל שכן עלות השכר של מקבלי השכר הגבוה ביותר במשק - שהיא גבוהה עשרות מונים.

 

אצל מרבית מהמנהלים יש מרכיב קבוע של שכר בסיסי ומרכיב של בונוס שנתי, המשתנה בהתאם לביצועי החברה שהם מנהלים או לביצועי המניה, ויכול לעתים להקפיץ מאוד את השכר השנתי. צבי זיו, מנכ"ל הפועלים, למשל, מקבל שכר בסיסי נמוך משל מנהלי הבנקים האחרים, אבל הבונוס העצום שקיבל בשנת 2004, הנגזר מרווחי השיא שהיו לבנק באותה השנה, הקפיץ אותו למקום טוב ברשימה.

 

שיאן אחר, ויקטור מדינה מנכ"ל בנק המזרחי לשעבר, נמצא במקום השני ברשימה הודות למענק פרישה חד-פעמי עצום שקיבל אחרי תשע שנות כהונה. מנהלים אחרים, כמו גיורא קרני ורפי לבל מאגיס, מככבים בראש הרשימה בזכות תשלומים חד-פעמיים שקיבלו תמורת ויתור על מימוש אופציות.

 

ברור שחלק גדול מעלות השכר הגבוהה של המנהלים המיליונרים לא מגיעה אל הנטו הנקי שהם מקבלים ביד מדי חודש, למעט הפרשות של המעביד לקרנות השתלמות וביטוח מנהלים, יורד מהשכר ביטוח לאומי, ביטוח בריאות, עלות רכב צמוד ועוד. בנוסף, על שכר הברוטו העצום שהם מקבלים הם משלמים מס הכנסה בשיעור מקסימלי.

 

אז כמה נשאר להם ביד כל חודש? ערכנו חישוב לדוגמה לגבי מנהל שעלות שכרו השנתית ב-2004 היתה 9 מיליון שקל, כולל הבונוס השנתי. נניח ש-60% מעלות שכר - 5.4 מיליון שקל - היא מרכיב הבונוס החד-פעמי. בנטרול הבונוס, עלות השכר לחודש שנותרה היא 300 אלף שקל. מסכום זה צריך להוריד הפרשות למיניהן (השתלמות, ביטוח מנהלים) ונשארו לנו 230 אלף שקל בחודש.

 

שיעור המס השולי של יחיד עמד על 49% בשנת 2004. אחרי הפחתת המס, הנטו שנשאר הוא 110 אלף שקל בחודש, ובשנה - כ-1.3 מיליון שקל. נוסיף לזה את הנטו שנשאר מהבונוס אחרי המס - כ-2.8 מיליון שקל, ונשארנו עם 4.1 מיליון שקל. צריך לזכור שבנוסף לנטו, מדי חודש נצבר לזכות המנהל חיסכון בקופת גמל, קרן השתלמות או קרן פנסיה, שמרביתו הפרשות על חשבון המעביד. 

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צבי זיו, מנכ"ל הפועלים. בונוס עצום
צבי זיו, מנכ"ל הפועלים. בונוס עצום
מומלצים