שתף קטע נבחר

 

תופעה: אוכלים במקום לדבר על רגשות

מטופליו של הדיאטן הקליני צחי כנען מספרים לו על הקשיים בזוגיות, על המתחים עם ההורים ועל הוויכוחים עם הילדים והכלב. בתמורה, הוא מרכיב להם שיטת טיפול מדעית ורגשית, שמציגה קבלות. שיחה על גוף ונפש עם האיש שנותן לפעמים גט למטופלים, ושנזהר מאוד לא לשוב ולהשמין בעצמו

צחי כנען, 33, דיאטן קליני נשוי ואב לשני פעוטות, חי ונושם את השמירה על המשקל, את ספירת הקלוריות, את עקרונות התזונה הנכונה. הוא מדבר על הנושאים האלו בלהט, הוא מיישם את העקרונות שהוא מציע למטופליו בקפדנות יתרה בחייו האישיים והוא נחשב לאימת החבר'ה: כשכולם נפגשים לארוחה, הוא לא מעיר אף פעם, אבל עצם נוכחותו, מספרים חבריו, מהווה מעין תמרור עצור לפני כל ביס נוסף.

 

וכמובן, הוא היה ילד (בת-ימי) שמן. "אני זוכר את עצמי בן חמש או שש, יושב על השיש במטבח ואוכל דייסה וטחינה. לא קראו לי 'צחי השמן', אבל כינו אותי ארנולד, על שם דמות הילד החמוד, עם הלחיים הצ'אביות, בסדרה הפופולרית 'על טעם ועל ריח'. למזלי, הוריי עשו באיזה שלב כמה מהלכים שהביאו אותי לתזונה יותר נבונה וגרמו לי פשוט לאכול פחות. הם הקטינו את המנות שלי בלי לעשות מזה עניין, ויחד עם אימוני הכדורעף, הקילוגרמים העודפים ירדו. כיוון שאבי היה אדם שמן, היה לי ברור גם בנעוריי שאני שמן בפוטנציה, ואני לא יודע אם סלדתי מזה, אבל ידעתי שאני חייב להיזהר".

 

כנען השתחרר משלוש שנות שירות בקבע כקצין בחיל-הים, עיין בספרי האוניברסיטאות השונות, וכשנתקל בעמוד של החוג לתזונה קלינית באוניברסיטה העברית, היה לו ברור שזה זה. אחרי התואר הראשון הבין כנען שירצה לעסוק בתחום התזונה כמטפל, לא כחוקר. בכל זאת, עשה גם תואר שני, באפידימיולוגיה, ובימים אלה הוא עובד על הדוקטורט. "חשוב לי להיות הכי טוב, וגם לא להיתפס כשרלטן", הוא מסביר. "לצערי, כל מי שחושב שהוא יודע לאכול נכון, מאמין שהוא יכול גם לייעץ לאחרים".

 

אלקטרודות ומוניטור

 

כנען, שהתפרסם לאחרונה כמי שסייע לרפי גינת להפחית באופן מרשים ממשקלו, מתהדר בשתי בדיקות ייחודיות ובלעדיות, המשמשות בשלב האבחון הפותח את הטיפול. "הטיפול שאני מציע מורכב מאלמנט מדעי ומאלמנט רגשי", הוא מסביר. בצד המדעי, הוא משתמש בבדיקת ה"באדי גרם", שאורכת כעשר דקות ומתבצעת בעזרת כמה אלקטרודות המוצמדות לגוף הנבדק ומודדות את ההתנגדות הביולוגית-חשמלית שלו. הנתונים מוזנים לתוכנה מיוחדת, שנותנת מידע לגבי הרכב הגוף מבחינת מאזן הנוזלים, אחוזי השומן והשרירים. "בהתאם למידע הזה, אני יכול לבנות לכל אדם דיאטה שתתמקד בהפחתת שומן והעלאת מסת השריר, תוך מעקב צמוד אחר איכות ההרזיה והקפדה על שתייה מספקת".

 

בנוסף, הוא מציע למטופלים את בדיקת הקלוריות באמצעות מוניטור שנקרא "אקטיקל", מוצמד ליד או לרגל למשך כמה ימים, ואוסף מידע על כל תנועה של הגוף. שוב, בעזרת תוכנת מחשב, ניתן ללמוד מהנתונים שהתקבלו מהי הרמה של הוצאת האנרגיה ושריפת הקלוריות היומית של הנבדק, בפרקי זמן שונים של היממה. לפי זאת, ניתן לדעת כמה קלוריות צריכה להכיל הדיאטה שלו, כך שיגיע אל משקל היעד בזמן קבוע מראש. ניתן לסמן במכשיר אירועים חשובים כמו פעילות גופנית, כדי לדעת כמה קלוריות באמת שורפים במהלכה.

 

לא פעם, כנען מעיד, יציע למטופל לעבור לאימוני משקולות במקום לשרוף זמן על אופני הספינינג, כיוון שהבדיקות יוכיחו שכמות הקלוריות שהוא שורף אינה משמעותית למרות המאמץ. ויש גם מקרים בהם הוא כלל אינו ממליץ על ספורט, מחשש לפגיעה בבריאות: "לגבר בן 50 שמגיע במשקל 130 ק"ג אני אומר לחכות עם הספורט, כי הליכה במשקל כזה רק תהרוס לו את הברכיים. שיירד 20 ק"ג, ואז נדבר".

 

להיכנס לקישקע של האדם 

 

השלב הבא בטיפול כולל ראיון מקיף על מצבו המשפחתי של המטופל, אהבותיו בתחום הקולינרי, עיסוקו ומצבו הרפואי. ואז מתחיל הדבר האמיתי: מסלול בן עשר פגישות, בטווחי זמן משתנים, במהלכו ישמע כנען לא פעם, על הקשיים בזוגיות, על המתחים עם ההורים ועל עוד ועוד מרכיבים המוכיחים לו בכל פעם מחדש, עד כמה האכילה בימינו היא בעיקר רגשית.

 

"יש בי פסיכולוג ממומש", הוא טוען, "רק בלי התעודות. אני מחובר לזה, זה מאוד מעניין אותי. בעצם, באתי לתחום עם העניין הזה, אבל שיכללתי את המיומנויות בהרבה קורסים וסדנאות שעברתי. אני מאמין שמזמן הפסקנו לאכול כדי לחיות או כי אנחנו רעבים, ולכן, כדי לעשות שינוי משמעותי בתזונה ובמשקל, צריך להיכנס לקישקע של האדם, להבין את ההתנגדויות שלו, את הרקע המשפחתי. בעולם המערבי, אנשים כמעט לא מדברים על רגשות. במקום זה, הם אוכלים, ואחוז הפרעות האכילה עולה כל הזמן. מבחינתי, לאכול שווארמה ולשתות דיאט-קולה, זו הפרעה. לכן, 80 אחוז מהתהליך הטיפולי זה העניין הרגשי, ההתנהגותי-קוגניטיבי, והידע המדעי הוא כל השאר".

 

את האתגר הגדול ביותר לא מספקים לו השמנים ביותר, אלא המטופלים שבאים ומצהירים "אני אוהב לאכול". "זו ההתנגדות מספר אחת", קובע כנען, "כי מה שהם בעצם אומרים זה 'מה אתה רוצה ממני?' ומאחורי זה הם פשוט זועקים לעזרה".

 

כנען מאמין שעם כל האמפתיה והרצון לעזור, הפתרון נמצא בידי המטופלים עצמם. הם המסוגלים להגיע להצלחה, או להביא על עצמם את הכישלון, מתוך אותם מטענים רגשיים סבוכים שהביאו אותם אל עודף המשקל. הוא מסייע להם להכיר את "השיחות הפנימיות" שהם עושים עם האוכל. לפעמים, כנען לא מהסס גם לתת למטופליו גט, להציע להם פסק זמן ביחסים. זה קורה כששני הצדדים חשים שהעסק ביניהם תקוע.

 

תזונה ים-תיכונית

 

הוא עובד כל יום מהבוקר עד שעות הערב המאוחרות, נקרע מגעגועים לילדים, ומפצה את עצמו ואותם באחר צהריים אחד בשבוע ובסופי שבוע המוקדשים למשפחה בלבד. אחרי שהפך לאב, המיר את האימון האישי על אופני הספינינג ברכיבת שטח על אופניים, עם עומר בן השנתיים מלפנים. הוא משתדל לרכוב שלוש-ארבע פעמים בשבוע, ובנוסף, עושה אימוני כוח במכון.

 

כנען מקפיד על תזונה ים-תיכונית. ארוחת הבוקר הפרטית של הגורו כוללת מנת חומוס ופול בחומוסייה תל-אביבית קבועה, ולצידה סלט ירקות עם טחינה. אחר כך הוא שותה תה ואז, במשך היום, מסתפק בנשנוש אגוזים ופירות יבשים, וכשהרעב גובר, גם חטיפי בריאות. ארוחת הערב שלו כוללת מרק, סלט, לחם מחיטה מלאה, סלמון או לבנה. "דברים בסיסיים", כהגדרתו. "אני מאוד ממושמע, בידיעה ברורה שאם לא אשמור, אשלם מיד במשקל", הוא אומר.

 

בביתו, למרות ואולי בגלל הילדים, אין בורקס, פיצות, רוגלעך ומאכלים תעשייתיים כנקניקיות. כנען גאה במיוחד בבנו הפעוט, שפותח כל ארוחה בסלט ירקות עם שמן-זית, לא שותה שוקו, ומתייחס לחטיפי בריאות כאל ממתקים. תזונה נכונה, הדור הבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
מזמן הפסקנו לאכול כי אנחנו רעבים
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מומלצים