שתף קטע נבחר

פוטין בישראל: "הטילים מסוריה לא יאיימו עליכם"

כשבאמתחתו המזוודה הגרעינית המפורסמת, הגיע נשיא רוסיה לביקור היסטורי בירושלים. התחנה הראשונה: לשכת הנשיא קצב, שם שיבח את היחסים עם ישראל, דיבר על שיתוף פעולה צבאי וגידול ניכר בסחר, ולא שכח להספיד את עזר ויצמן. פוטין חנך פסל הנצחה שהביא עמו ואמר: "השואה היא הכאב האנושי הנורא ביותר בהיסטוריה". בצהריים נפגש עם שרון. על הפרק: מכירת האורניום לטהרן והטילים לדמשק, האנטישמיות ו"האוליגרכים". את יוזמתו לכנס ועידת שלום במוסקבה, ירושלים כבר דחתה

בצל המחלוקות המדיניות, פתח הבוקר (יום ה') נשיא רוסיה את פגישותיו המדיניות בירושלים. את יומו התחיל ולדימיר פוטין בלשכת עמיתו, הנשיא משה קצב, שם התקבל בטקס ממלכתי. בצהריים הגיע ללשכת ראש הממשלה שרון, עמו סעד גם את ארוחת הצהריים.

 

שרון הודה לאורחו על הביקור וציין את קרבתו ליום השנה לניצחון על הנאצים, בו לקח הצבא האדום חלק מרכזי. "אתה כאן בקרב ידידים והיחסים יהפכו חמים אפילו יותר", אמר ראש הממשלה. ופוטין, שהחליף עמו מספר מילים בעברית וברוסית, ביקש לברך את עם ישראל לרגל חג הפסח.   

 

עוד קודם לכן, בבית הנשיא, לצד החיוכים והזדמנות הצילום, נדרש פוטין לסוגייה הרגישה ביותר מבחינתה של ישראל - עסקת הטילים. "המערכות שאנחנו מספקים לסוריה הן לטווח קצר נגד מטוסים, ולא מאיימות בשום פנים ואופן על שטח ישראל", הצהיר נשיא רוסיה, שסיפר כי פעל אישית לביטול עסקה קודמת, משום שחשש שתפר את המאזן. "אנו מאזינים באוזן קשבת לדאגות בישראל ומביאים אותן בחשבון. המערכות מותקנות על משאיות וממילא לא ניתן להעביר אותן בחשאי לידי טרוריסטים".    

 

שני הנשיאים חתמו על הצהרת כוונות משותפת בדבר הגברת המאבק בטרור ובאנטישמיות, וחיזוק מערכת היחסים בין המדינות.

 

בנוסח עליו חתמו הנשיאים, נכתב: "בכבדם את קורבנות שואת היהודים, בהצהירם על נחישותם למנוע שואה נוספת ולא לאפשר ניסיונות לשכתב את ההיסטוריה ולפאר את הפאשיזם, בהכירם בתרומה המכרעת של הצבא האדום לניצחון על הפאשיזם, בהביעם כבוד עמוק להישגיה של הקואליציה שלחמה נגד היטלר והמגיפה הנאצית, באשרם את מחויבותם לאידיאלים דמוקרטיים, לזכויות אדם בסיסיות ולחירויותיו ובהצהירם על מחויבותם המשותפת והחזקה להיאבק באנטישמיות, בשנאת זרים, באי סובלנות לאומית ודתית על כל צורותיהן ובכל מקום בו הן מופיעות - הצדדים מחויבים באופן מלא להגברת שיתוף הפעולה במאבק נגד האתגרים והאיומים הנוכחיים, מגנים ללא סייג את הטרור על כל פעולותיו, שיטותיו ואופני ביצועו ורואים בו פשע נטול הצדקה כלשהי, ללא קשר למיקום וזהות מבצעיו. הצדדים רואים בטרור אחת הבעיות המסוכנות ביותר לאנושות, אם לא המסוכנת בהן".

  

"לרוסיה מעמד חשוב בזירה הבינלאומית ולשתי המדינות אינטרסים משותפים", אמר קצב, שהזכיר את תרומתה של ברית-המועצות לניצחון על הנאצים, את תמיכתה בהקמת מדינת ישראל ואת מחויבותה למאבק באנטישמיות. "לישראל עניין רב בפיתוח וקידום הקשרים עם רוסיה במגוון רחב של תחומים", אמר.

 

פוטין מצידו קרא לחיזוק הקשרים בין המדינות, בפרט בכל הנוגע ללחימה בטרור. "היחסים בין המדינות מתפתחים היטב, עד לא מזמן קשה היה להעלות על הדעת ביקור שכזה - ואני שמח שהצלחנו להוציאו לפועל", הכריז.

 

"אנו מעריכים את יחסי האמון וההבנה ההדדיים בין המדינות", אמר הנשיא הרוסי, שזה לו ביקורו השלישי בישראל - אך הראשון כמנהיג. הוא הזכיר את יוצאי רוסיה הרבים שחיים בארץ, ואמר: "אני רואה את ביקורי כאן כציון דרך חשוב לטיפוח היחסים בעתיד ולהעלאת שיתוף הפעולה בין המדינות, במיוחד בכל הנוגע לאינטרסים המשותפים כגון הטרור והמאבק באנטישמיות".

 

שני הנשיאים חנכו פסל שהביא עמו פוטין לישראל, המשמש כאנדרטה לזכר קרבנות השואה. "השואה היא הכאב האנושי הנורא ביותר בהיסטוריה, אי אפשר לשכוח אותו", אמר האורח. "במאה שלנו, צריך לשאוף שלא תהיה עוד שנאה בין העמים, אלא רק אחווה".

 

על שיתוף הפעולה המתהדק בין המדינות, אמר פוטין: "הסך הכללי של הסחר ביננו בשנים האחרונות הולך וגדל, ובשנה האחרונה השיג את המיליארד וחצי דולר. לרוסיה ולישראל יש מה להציע זו לזו ברפואה, בחשמל, בהיי-טק ובתקשורת. בקרוב ייחתמו כמה הסכמים בין-ממשלתיים בתחום הצבאי, בחלל, תוקם ועדה משותפת לנושאי כלכלה וסחר". 

 

בסיום דבריו התייחס הנשיא האורח גם לעניינים המדיניים שיעלו בשיחותיו: "יש הזדמנות לשים קץ לסכסוך הישראלי-פלסטיני", אמר, "המפתח הוא ביישום ההבנות שהושגו לאחרונה בין הצדדים. חשוב ששני הצדדים לא ינקטו צעדים שיכתיבו מראש את הסדר הקבע, ושהחתירה אליו תהיה בלתי פוסקת. רוסיה, כאחת החברות ב'קוורטט', מוכנה לסייע להשגת המשימה האסטרטגית הזאת". בנאומו לא שכח פוטין להזכיר גם את הנשיא המנוח עזר ויצמן, אותו הגדיר כמי שתרם רבות לקידום השלום באזור. "עזר ויצמן נהנה מיוקרה רבה לא רק בארצו שלו אלא בעולם כולו. ברצוני להביע את תנחומי העמוקים לעם בישראל על לכתו".

 

וכמובן, גם הנושא האיראני לא נזנח: "אנו משתפים פעולה עם איראן רק בכל הנוגע לענייני שלום", טען פוטין. "כדי למנוע דאגות של הקהילה הבינלאומית, הכנסנו נקודות נוספות להסכמים שלנו עמם. אין ספק שצריך להגיע למצב בו הם מסכימים לפיקוח בינלאומי על אמצעי הגרעין".

 

שרון יזהיר מהפצצה האיראנית

 

בהמשך היום מתוכננים לפוטין, שקפץ עם נחיתתו אמש לכנסיית הקבר ולכותל המערבי, ביקור מרגש במוזיאון "יד ושם" ופגישה עם יוצאי רוסיה, שלחמו נגד הנאצים בשורות הצבא האדום. מחר הוא ייצא לביקור ברשות הפלסטינית, שם הוא אמור גם לפקוד את קברו של ערפאת.  

    

ערב הביקור ניסו שני הצדדים - הישראלי והרוסי - לשדר אווירה חגיגית והיסטורית. ואולם, את המחלוקות בין ירושלים למוסקבה קשה היה להסתיר: בישראל מתנגדים בתוקף לעסקת טילי הנ"מ שחתם הקרמלין עם סוריה. החשש העיקרי הוא שהטילים יגיעו לידי חיזבאללה ויאיימו על מטוסי חיל האוויר החגים מעת לעת בשמי לבנון.

 

בירושלים הוחלט גם להתנגד להספקת שריונות וציוד צבאי רוסי לרשות הפלסטינית. ואמש, עוד לפני הגעתו לישראל, בחרה לשכת רה"מ לדחות בנימוס את יוזמתו של פוטין לכנס ועידת שלום במוסקבה. בעניין זה יישרה ארצות-הברית קו, והבהירה אף היא כי אין צורך בשלב זה בוועידה מדינית בינלאומית לשלום במזרח התיכון. ואם בכך לא די, השר נתן שרנסקי, בעברו אסיר ציון, החליט להחרים את הביקור, כנראה בעקבות הטענות על פגיעה בדמוקרטיה ובזכויות האדם מצד הקרמלין.   

     

מחלוקת קשה נוספת היא סוגיית הסיוע הרוסי לפרויקט הנשק הגרעיני של איראן. במהלך הפגישה עם פוטין, יציג מזכירו הצבאי של ראש הממשלה, האלוף יואב גלנט, את הערכת המודיעין הישראלית באשר לקרבתה של טהרן לפצצה, והסכנות הכרוכות בכך. בניגוד לתמימות הדעים ששוררת בנושא בין ירושלים לוושינגטון, פוטין רואה את הדברים אחרת - וכבר הצהיר בעבר כי אין למנוע מאיראן הפקת אנרגיה גרעינית. 

 

גם האנטישמיות המתגברת ברוסיה - שבאה לידי ביטוי בגילויי אלימות כלפי יהודים ובחתימת חברי פרלמנט על עצומות עוינות - מעוררת דאגה רבה בירושלים, והיא תעלה בפגישת שרון-פוטין. בנוסף, לא ניתן יהיה לזנוח את נושא "האוליגרכים", עליהם הכריז נשיא רוסיה מלחמה. כמה מאותם מתעשרים נמלטו לישראל, ומבוקשים במוסקבה בגין עבירות מס. כך למשל ליאוניד נבזלין, שותפו של מיכאיל חודורקובסקי, שקיבל ממנו את נכסיו בענקית הנפט "יוקוס" לאחר שנעצר - והגיע ארצה. 

 

פרשה זו, שמעיבה על יחסי ישראל-רוסיה, זכתה בעיתונות הרוסית לכינוי "נשק תמורת נבזלין" - לאור האפשרות שפוטין יבקש את הסגרתו בתמורה לביטול עסקת הנשק הסורית. אך בראיונות החג שהעניק בפסח הבהיר שרון, כי ישראל לא תוכל להסגיר יהודים לאף מדינה.  

 

ולדימיר פוטין, בעברו קצין קג"ב וראש שירות הביטחון הפדרלי, הגיע לישראל עם מספר שיא של מאבטחים אישיים - לא פחות ממאה. וכמו בכל נסיעה מחוץ לגבולות המדינה, גם הפעם לא שכח את המזוודה - זו שכוללת את הקודים להפעלת עוצמתה הגרעינית של רוסיה.  


פורסם לראשונה 28/04/2005 07:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
פוטין וקצב בירושלים
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
טקס ממלכתי בבית הנשיא
צילום: רויטרס
מחרים: שרנסקי
צילום: זום 77
צילום: שאול גולן
הדיל: נשק תמורת נבזלין?
צילום: שאול גולן
צילום: איי אף פי
מחר: ביקור בקבר ערפאת
צילום: איי אף פי
מומלצים