שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    מנגל וסרטן: כך נצמצם נזקים
    לפני שאתם מסתערים על כל חלקת דשא עם המנגל, מזהירה האגודה למלחמה בסרטן כי בשר על גחלים מגביר את הסיכון ללקות בסרטן. איך בכל זאת להנות מבשר ממונגל ולהישאר בחיים? טיפים והמלצות

    גם ביום העצמאות הקרוב יגדשו הישראלים כל חלקת דשא טובה, בפארקים וגם בצמתים, ינפנפו עד שיעלה עשן. אלא שכמדי שנה, מזהירה גם הפעם האגודה למלחמה בסרטן על הסיכונים שבאכילת בשר על האש.

     

    ד"ר ניבה שפירא, יועצת האגודה, אומרת כי במהלך בישול בשר, בייחוד בטמפרטורות גבוהות, ובחריכת בשר על הגריל, נוצרות תרכובות מסרטנות מחומרים הנמצאים בבשר, דוגמת החומר קריאטין. למעשה, זוהו עד כה כ- 20 חומרים כאלה, בעיקר מסוג אמינים ארומטיים.

     

    "חומרים אלו פוגעים ב DNA ובכך גורמים לשגיאות בחומר התורשתי שיכולות לפגוע בתפקודי התאים השונים בגוף", אומרת שפירא, " וזהו עיקר החשש מפני החומרים המסרטנים. חומרים אלו, למרות שנוצרים בכמויות קטנות, עלולים בתנאים מסויימים לתרום לתהליכים סרטניים. מחקרים רבים מצאו קשר בין יצירת חומרים אלו, לבין הופעת סוגי סרטן שונים כמו סרטן המעי הגס, סרטן הערמונית וסרטן השד".

     

    כמות החומרים המסרטנים במזון תלויה בצורה בולטת באופן הכנת הבשר ובכמות המזון הצלוי הנצרך. בישול הבשר בטמפרטורות גבוהות ובחשיפה ארוכה לחום, לדוגמא – במנגל, עלולה להגביר את הסיכון לסרטן עד פי 5,000 בהשוואה לבשר שבושל שלא על גחלים לוהטות. דרך להימנע היא בישול בטמפרטורות נמוכות לזמן ממושך יותר, אבל תמיד עד שלא נראה צבע וורוד - של בשר חי והימנעות מחריכת המזון.

     

    לאור זאת מפרסמת האגודה למלחמה בסרטן מספר המלצות, איך להנות מהחג בכל זאת, תוך נקיטת אמצעי זהירות:

     

    • הכינו משטח צלייה נקי ומאווורר היטב,ומדי פעם נקו את הגריל וסלק חלקי מזון חרוכים בעזרת מברשת משומנת למניעת הדבקות חלקי בשר לגריל.

     

    •  מומלץ להכין את הבשר רק על גחלים שכבר האפירו ולא בתוך להבות האש הגלויה, אשר הן הגורמות ליצירת החומרים המסרטנים. במידה והבשר נחרך (נשרף והפך לשחור), יש להסיר חלקים אלו ולא לאכול אותם.
    • שימרו את הבשר בקירור עד לבישולו.

     

    • הפכו את הבשר לעיתים קרובות כדי למנוע מגע המשכי עם מקור החום וחמום יתר. השתדלו לצלות את הבשר בטמפרטורה נמוכה ככל האפשר, לאורך זמן, עד להעלמות הצבע הוורוד של הבשר החי, לדוגמא על ידי הרחקת רשת הצלייה ממקור האש.

     

    • מבחינת בטיחות זיהומית אין לערבב בשר לא מבושל עם בשר מבושל כיוון שהחיידקים המצויים בבשר הלא מבושל יכולים "להדביק " את הבשר המבושל.


    • אם מתכוננים להשתמש באותו רוטב דוגמת מרינדה, הכרחי להרתיח לכמה דקות, כדי להרוג את החיידקים שסופחו אליו מהבשר.

     

    •  מומלץ לשלב בארוחה מגוון של ירקות. רצוי למלא קודם את הצלחת עד חציה בירקות חתוכים בצבעים שונים או בסלט ורק אחר כך להוסיף את הבשר לצלחת.

     

    • מומלץ להמעיט באכילת מאכלים משומרים, מעושנים, כבושים ומומלחים, מוצרים אלה, עשויים להכיל ניטרטים, אשר עלולים להגביר את הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים.

     

    • מומלץ להמעיט באכילת מאכלים מטוגנים, כגון צ'יפס אשר בתום תהליך הטיגון בחום גבוה מכיל חומרים העשויים לגרום לסרטן .

     

    • מומלץ להעדיף כמנה אחרונה פרי עתיר בסיבים.

     

    • השתדלו להימנע משימוש בשומן מן החי. העדיפו שמן זית או שמן קנולה.

     

    • מומלץ להמנע מחשיפה לשמש במיוחד בין השעות 16:00 – 10:00, לחבוש כובע וביגוד מגן לשהות בצל, להשתמש בנדיבות במסנן קרינה בעל מקדם הגנה של 15 ומעלה גם כששוהים בצל. חשוב להרכיב משקפי שמש ולהרבות בשתיית מים.

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: רוני שיצר
    מנפנפים. תרכובות מסוכנות
    צילום: רוני שיצר
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים