שתף קטע נבחר

"חיזבאללה לא מעוניין בהבערת הגזרה"

מי שקרא בימים האחרונים את הדיווחים על הנעשה בצפון, עלול היה לקבל את הרושם שחיזבאללה מעוניין להבעיר את הגבול. המומחים זהירים יותר. פרופ' אייל זיסר: "אני לא מזהה אינטרס של חיזבאללה לחרוג מהפרופיל הנמוך"

אירועי הימים האחרונים עלולים היו להצביע על הידרדרות ועל רצון של חיזבאללה להבעיר את הגזרה הצפונית, אך לדעת מומחים, הארגון דווקא אינו מעוניין בעת הזו להבעיר את הגבול עם ישראל. חיזבאללה נערך כעת להתמודדות בבחירות לפרלמנט שיתקיימו בסוף החודש, התמודדות שעשויה לקבוע במידה רבה האם הארגון ימשיך לפעול במתכונתו ובהיקפו הנוכחיים.

 

שרשרת חילופי האש בצפון התחילה באמצע השבוע אז דווח על ירי פגז של צה"ל לעבר דרום לבנון. בדיעבד התברר כי מדובר בפגז שנחת בטעות בשטח דרום לבנון, וצה"ל אף שלח הבהרות ליוניפי"ל בעניין. יממה לאחר מכן, ערב יום העצמאות, נורתה קטיושה לעבר שלומי - כאשר עד כה לא ידוע מי עומד מאחורי המעשה.

 

ביום למחרת נחתו שתי רקטות בגזרת הר דב, כאשר גם הפעם עדיין אין יודעים במי מדובר, והאפשרות שהועלתה היא כי מדובר בארגון פלסטיני מקומי שביצע את הפעולה, לא בפעם הראשונה. לאחר תגובה של צה"ל, הגיב החיזבאללה בירי 12 פצצות מרגמה - לראשונה מאז התחילה שרשרת חילופי האש.

 

מאז השלימה סוריה את נסיגתה הצבאית הגלויה מלבנון, מרגיש מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, את הלחץ על ארגונו להתפרק מנשקו. הלחץ הולך וגובר מיום ליום. מאז ההתנקשות בראש הממשלה לשעבר, רפיק אל-חרירי, יצאו אישי ציבור באופן גלוי נגד הנוכחות הסורית בלבנון ונגד המיליציות החמושות הפועלות בה.

 

הבחירות בלבנון שייערכו החל ב-29 במאי עשויות לבשר על פרק חדש בלחצים על הארגון. בשל כך, מי שמצוי בענייני לבנון מתקשה לחתום על הקביעה כי חיזבאללה שואף להצית את הגבול עם ישראל בתקופה הנוכחית.  

  

"אין לחיזבאללה אינטרס אמיתי לפתוח עכשיו במערכה מול ישראל", אמר ל-ynet עיתונאי אמריקני ממוצא לבנוני המצוי בענייני לבנון, מוואפק חרב, ממקום מושבו בוושינגטון. "חיזבאללה, כארגון הקשוב מאד לקולה של האוכלוסיה התומכת בו לא יכול להפנות לה גב. אוכלוסיה זו, בדגש על השיעים בדרום, מתנגדת עתה לעימות עם ישראל. אסור לשכוח שלארגון יש מפלגה פוליטית והוא לא יכול להיכנס לעימות, שכן הוא יתקשה להסביר לציבור את המשך הקזת הדם בגבול ישראל. אין כיום רצון בתוך לבנון לעימות עם ישראל וחיזבאללה יתקשה להסביר עימות שכזה".

 

פרופ' זיסר: זה לא דפוס הפעולה של חיזבאללה

 

שרשרת חילופי האש בצפון התחילה באמצע השבוע, אז דווח על ירי פגזים של צה"ל לעבר דרום לבנון. בדיעבד התברר כי מדובר בפגז שנחת בטעות בשטח דרום לבנון. צה"ל אף שלח הבהרות ליוניפי"ל בעניין. כך או אחרת, יממה אחר כך, בערב יום העצמאות, נורתה קטיושה לעבר שלומי.

 

ביום למחרת נחתו שתי רקטות בגזרת הר דב. בשני המקרים, לא ברור מי ירה ונראה כי זה היה ארגון פלסטיני מקומי. לאחר תגובה של צה"ל, מצא חיזבאללה את האפשרות להגיב בירי 12 פצצות מרגמה - לראשונה מאז התחילה שרשרת חילופי האש.

 

לפי ראש החוג למזרח תיכון באוניברסיטת תל-אביב, פרופ' אייל זיסר, פעולה זו נתפסת כתגובה ל"הפרות הישראליות" וכשמירה של הסטטוס קוו בצפון, ומכאן שחיבאללה לא בהכרח יזם את חילופי האש: "אם מתסכלים על שרשרת האירועים האחרונים בגבול הצפון, מגלים שאין זה אופי הפעולה הקבוע של חיזבאללה. כשהם תוקפים אז הם תוקפים ולא מסתפקים בכמה פצצות מרגמה.

 

"חיזבאללה לא היה זה שהחל בשרשרת הפעולות אלא בראייתו הוא רק הגיב, ולכן הוא שמר על המשוואה הנהוגה בה הוא מגן על לבנון מפני התקפות צה"ל. ככלל, קשה לי להאמין שנוח לחיזבאללה לפעול נגנו עכשיו בשל הלחצים הכבדים מבית בו הארגון נתון. הרי אם הוא יפתח בעימות מול ישראל, יאמרו בלבנון שהארגון פועל נגד האינטרס הלבנוני ומטעם כוחות זרים וזה הדבר האחרון שהוא צריך עכשיו, כשהוא מנהל מאבק שלא להתפרק מנשקו.

 

"אני מתקשה לזהות את האינטרס שלהם לחרוג מהפרופיל הנמוך בשלב זה, שכן אם הם יפתחו בעימות מול ישראל, זה עלול להיות סופם. הם יפסידו את המעמד שהם הרוויחו בלבנון, מוסדות הציבור שלהם ייפגעו והאוכלוסיה שכה חשובה להם לא תתמוך בהם, לכן להגיב לירי ולהצטייר כמגיני לבנון זה סביר מבחינתם, אבל בשלב זה אין להם סיבה לשבור את המשוואה".

 

הבחירות בלבנון נמצאות בפתח. חיזבאללה כבר פרסם את רשימת מועמדיו לקראת הבחירות הראשונות מאז הנסיגה הסורית מהמדינה, ובין היתר יצטרך להתמודד גם מול רשימת אמ"ל שנאבקת גם היא על הקול השיעי. במוקד ההתעניינות מצוי ויכוח פוליטי חשוב יותר והוא על שיטת הבחירות. עדיין לא הושגה הסכמה לגבי המחוזות שבהם ייערכו הבחירות, שייפתחו ב-29 במאי ויעברו באופן הדרגתי ברחבי המדינה.

 

גודל מחוזות הבחירה יוכל להשפיע במישרין על הדמויות שייבחרו. במערכת הפוליטית בלבנון מתקיים ויכוח סוער האם לקיימן במחוזות או בנפות - דבר שיוכל להשפיע, בין היתר, גם על חיזבאללה. אם תתחזק האופוזיציה בלבנון בשל חלוקה נוחה יותר של המחוזות, ייגבר הלחץ על חיזבאללה להתפרק מנשקו.

 

"חיזבאללה מצוי עכשיו בכוננות של ממש לקראת הבחירות אך לא עושה דבר אקטיבי בעניין זה", מסביר זיסר. "הבחירות הללו יכולות להיות גורליות עבורו, לכן להעלות דווקא עכשיו את פרופיל הפעילות לא מתסדר עם המתח שבו מצויה המערכת הפוליטית בלבנון".


פורסם לראשונה 14/05/2005 21:17

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מוצב צה"ל בגבול
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
צה"ל תקף בתגובה
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
דריכות בצפון
צילום: איי פי
מומלצים