שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: גם בהבעת רגשות ההיגיון שולט

עוד מיתוס נופץ: מחקר רפואי בדק את פעולות המוח ומצא כי מאחורי כל רגש טהור מסתתר היגיון חזק

התרגשתם עד דמעות מנוף עוצר נשימה? בכיתם בעצב עמוק ללא שליטה ובלי לדעת למה? נראה שלכל אלה יש סיבה: מחקר ישראלי חדש קובע כי אין רגש שאינו מלווה בהיגיון.

 

את המחקר ערכו חוקרים במרכז הרפואי תל-אביב. הם הצליחו להוכיח כי מאחורי כל תגובה רגשית יש הסבר הגיוני, גם אם אנחנו לא יודעים לחבר לו משמעות באופן מיידי. "משמעות המחקר, אם נלך צעד אחד קדימה, היא שמאחורי כל התאהבות, גם ה'טהורה' ביותר, יש היגיון ואינטרסים", אומרת עורכת המחקר, ד"ר תלמה הנדלר, מנהלת המכון לחקר תפקודי המוח במרכז הרפואי תל-אביב.

 

במסגרת המחקר, שביצעו ד"ר אורי גנור וד"ר ערן אלדר, נבדקו 15 אנשים במכשיר תהודה מגנטי (MRI), המודד את הפעילות במוח ואת השינויים ברמות החמצון של הרקמות במוח. ניתוח פעולות המוח התמקד באזור "המוח הרגשי", כלומר אותו חלק במוח המיוחס לרגש בלבד. חלק זה נמצא גם בחיות ומבטא תחושות רגשיות כמו פחד, התרגשות וכדומה.

 

הנבדקים התבקשו לצפות בסרטים שונים שאורכם 12 שניות, ללא עלילה משמעותית, כגון מכונית הנוסעת בכביש ריק. לחלופין התבקשו הנבדקים להקשיב למוזיקה מאיימת, שמחה או נייטרלית. לבסוף צורפו המוזיקה והסרטים יחד.

 

מניתוח בדיקות ה- MRI עולה כי המוזיקה לבדה לא הפעילה את ה"מוח הרגשי" שלהם, אף שהנבדקים העידו על התרגשות מסוימת. הסרט לבדו הפעיל בעיקר אזורי ראייה ואזורים שונים במוח. אולם כאשר צירפו לסרטים את המוזיקה, כלומר את הרגש אל התוכן, מצאו החוקרים כי אזור "המוח הרגשי" הגיב לשילוב זה.

 

כלומר, רק כשהיה לרגש תוכן, "המוח הרגשי" הגיב לדברים. "משמעות הדברים היא שהמוח הרגשי אינו רק רגשי, וחשוב לו שיהיה תוכן", אומרת ד"ר הנדלר. "המחקר סותר את המיתולוגיה והתפיסה המקובלת, שלפיה ההיגיון והרגש מופרדים לחלוטין זה מזה ומווסתים אחד את השני. למעשה, המחקר מוכיח כי שני החלקים שייכים לאותם אזורים במוח.

 

"חשוב לדעת את זה כי לפעמים אנחנו בטוחים שהרגש 'טהור' ואינו מורכב מתוכן כלשהו, אך האמת היא שתמיד יש סיבה לרגש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
גם בהתאהבות יש אינטרסים
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים