שתף קטע נבחר

חוק זכויות יוצרים בישראל

סעיף 2 לחוק זכויות יוצרים, שמפרט, בין השאר, מה מחשיב החוק כהפרת זכות יוצרים ובאלו מקרים מאפשר החוק להפר זכות יוצרים. נוסף על כך, מובא סעיף 3א מהפקודה לחוק זכויות יוצרים, הקובע את גובה הפיצוי ללא הוכחת נזק

למתעניינים, אנחנו מביאים כאן את סעיף 2 לחוק זכויות יוצרים, שמפרט, בין השאר, מה מחשיב החוק כהפרת זכות יוצרים ובאלו מקרים מאפשר החוק להפר זכות יוצרים. נוסף על כך, מובא סעיף 3א מהפקודה לחוק זכויות יוצרים (יש גם חוק וגם פקודה), הקובע את גובה הפיצוי ללא הוכחת נזק.

 

חוק זכות יוצרים, 1911

 

2. הפרת זכות יוצרים

 

  • (1) רואין זכות יוצרים ביצירה כאילו הופר ע"י אדם אם שלא בהסכמת בעל זכות היוצרים הוא עושה מעשה שהזכות היחידה לעשייתו נתונה בחוק זה לבעל זכות היוצרים: בתנאי שהמעשים דלקמן לא יהא בהם משום הפרת זכות יוצרים -


 

  • (I) כל טפול הוגן ביצירה לשם לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה או תמצית עיתונאית.


 

  • (II) כשמחברה של יצירה אמנותית איננו בעל זכות היוצרים, השימוש על ידו בכל אימום, יציקה, שרטוט טיוטה, תרשים, מודל או סקיצה לנסיון שנעשו על ידו לצורך היצירה, בתנאי שלא יחזור, אגב השימוש, על התבנית העיקרית של היצירה ולא יחקה אותה.

  • (III) עשייתם או פרסומם של ציורים, שרטוטים, פיתוחים, או צילומים של יצירת פיסול או מלאכת אמנות, אם דברים אלה נמצאים באופן קבוע במקום או בבניין ציבורי, או עשייתם או פרסומם של ציורים, שרטוטים, פיתוחים או צילומים (שאינם מסוג שרטוטים או תרשימים אדריכלים) של כל יצירה אדריכלית אמנותית.

  • (IV) פרסום קטעים מיצירות ספרותית, שנתפרסמו ושלא נתכוונו בפרסומן לשם שימוש בבתי הספר ואשר קיימת לגביהן זכות יוצרים, בתוך קובץ שעיקרי הדברים שבו אין עליהם זכות יוצרים והמכוון באמת ובתמים לשימוש בבתי הספר והמתואר בתור כזה בדף השער שלו ובכל מודעות שנתפרסמו ע"י המו"ל: בתנאי שאותו מו"ל לא יפרסם במשך חמש שנים יותר משני קטעים מיצירותיו של מחבר אחד, וכי יצויין המקור שממנו שאובים הקטעים האלה.

  • (V) פרסום רשימה בעיתון על הרצאה שנמסרה בצבור, חוץ אם נאסרה הרשימה בהודעה כתובה או מודפסת שהודבקה לפני ההרצאה ושתישאר מודבקת למשך ההרצאה במקום בולט על פתח הכניסה הראשית של הבניין שבו ניתנה ההרצאה או סמוך לפתח הכניסה הראשית ואם אין הבניין משמש בית תפילה לציבור, תודבק ההודעה גם במקום סמוך למרצה, אך שום דבר האמור בפסקה זו לא יפגע בהוראות פסקה (1) בנוגע לתמציות עיתונאיות.

  • (VI) הקראה פומבית או דקלום פומבי על ידי אדם אחד של קטע שאינו ארוך ביותר משל יצירה שנתפרסמה.

 

  • (2) כמו כן רואים זכות יוצרים ביצירה כאילו הופר ע"י אדם אם – (א) הוא מוכר או משכיר או מעמיד או מציע לשכירות בדרך מסחרית; או (ב) הוא מפיץ לצורכי מסחר או במידה שיש בה כדי להזיק לבעל זכות היוצרים; או (ג) מציג בתערוכה לפני הציבור בדרך מסחרית; או (ד) מביא מחו"ל למכירה או לשכירות בכל חלק של מושבות הוד מלכותו שחל עליו חוק זה, כל יצירה שלפי ידיעתו היא מפירה זכות יוצרים או הייתה מפירה זכות יוצרים אילו נעשתה בגבולות אותו החלק של מושבות הוד מלכותו שבו נערכה או הושכרה או הועמדה או הוצעה למכירה או לשכירות, או שבו הופצה או שלתוכו הובאה מחו"ל.

 

  • (3) כמו כן, רואים זכות יוצרים ביצירה כאילו הופר אם הרשה אדם לתועלתו הפרטית לתיאטרון או למקום שעשוע אחר להשתמש ביצירה לשם הצגתה בצבור בלא הסכמת בעל זכות היוצרים, חוץ אם לא ידע אותו אדם ולא היה לו יסוד נאמן לחשוד שיהא בהצגה משום הפרת זכות היוצרים.

 

פקודת זכות יוצרים (תיקון אחרון 30/12/99)

 

  • 3א. פיצויים ללא הוכחת נזק (תיקון: תשמ"א, תשמ"ה, תש"ן). לא הוכח הנזק שנגרם בהפרת זכות יוצרים, רשאי בית המשפט, על פי בקשת התובע, לפסוק לו לכל הפרה פיצויים בשיעור שלא יפחת מ-10,000 שקלים חדשים ולא יעלה על 20,000 שקלים חדשים; שר המשפטים, באישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, רשאי בצו לשנות את השיעורים האמורים.

 

עו"ד אייל גונן הוא עורך דין בעל תואר שני במנהל עסקים המתמחה בדיני מחשבים, אינטרנט, זכויות יוצרים וקניין רוחני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מה אומר החוק?
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים