שתף קטע נבחר

קמרה אובסקורה נגד לימור לבנת

בית-הספר "קמרה אובסקורה", שנמצא על סף סגירה, יוצא למאבק נגד לימור לבנת. "כספי הציבור מחולקים על פי קריטריונים ובהתאם להיקף הפעילות ולא בהתאם לחובות שצברו", אומרים במשרד החינוך והתרבות בתגובה. והחובות, מתברר, הם גבוהים הרבה יותר ממה שדווח בשבוע שעבר

בית הספר "קמרה אובסקורה", הנמצא בסכנת סגירה בשל גירעונות כבדים של מיליוני שקלים, נערך בשבועות האחרונים לקמפיין חסר תקדים שתוקף אישית את שרת החינוך והתרבות, לימור לבנת (ראו חלון וידאו). בימים אלה נתלו ברחבי תל-אביב שלטים

שכותרתם "לימור לבנת חותכת באמנות"; עשרות הודעות לעיתונות נשלחו לנציגי התקשורת ובהן נטען כי "ביה"ס עומד בפני סגירה עקב אי העברת כספים ממשרד החינוך"; והודעה נוספת, שנשלחה בשם הסטודנטים, צוות המורים וההנהלה, מזמינה את הקהל לכנס תמיכה במאבק על המשך פעילות שיתקיים היום (ה') בשעה 16:00 בסינמטק תל-אביב. בהודעה זו מצטטים החתומים את השרה לבנת שאמרה "התרבות היא השגרירה הכי טובה שיש לנו בעולם" ותוהים: "איך זה, אם כך, שמשרדה לא מוכן להעביר את הכספים המובטחים לביה"ס?".

 

במשרד התרבות אומרים היום בתגובה: "הטענות שמועלות על-ידי ביה"ס הן חסרות שחר ומטרתן להסתיר את הבעיות הניהוליות החמורות שבעטיין נצברו לאורך השנים חובות של מיליונים. משרד החינוך בהחלט מתקצב את 'קמרה אובסקורה' על פי הקריטריונים לתמיכה, ובשנת 2004 קיבל ביה"ס סכום של 660 אלף שקל, כפול מזה שהוענק לו בשנה שקדמה. אנו מקווים כי במקום להשמיע טענות מופרכות, תפעל ההנהלה באופן מיידי לגיבוש תכנית הבראה שתאפשר המשך פעילות ומילוי ההתחייבויות כלפי ציבור הסטודנטים".

 

במשרד מספרים כי לפני כשבוע ביקש מנכ"ל "קמרה אובסקורה", אריה המר, הקצאה ייחודית של 3 מיליון שקל בכדי לכסות את הגירעונות שהצטברו ואמר כי המקדמה בסכום 130 אלף שקל, שאמורה היתה להתקבל מהמשרד, אינה מספיקה על מנת להמשיך ולקיים פעילות. בתגובה לבקשה נמסר לו כי: "משרד החינוך אינו מכסה גירעונות בכדי שלא לעודד מנהל כושל. כספי הציבור עליהם אמון המשרד מחולקים בין גופי התרבות על פי קריטריונים ובהתאם להיקף הפעילות ולא בהתאם לחובות שצברו".

 

5 מיליון או 8.85 מיליון?

 

בניגוד להצהרות המנכ"ל משבוע שעבר בפני משרד החינוך והתרבות והתקשורת על היקף חובות של 5 מיליון שקל, אמש התברר כי היקף החובות עומד בפועל על סכום של 8.85 מיליון שקל. לא ברור כיצד נפער פער של כמעט 4 מיליון שקל בגירעון במהלך 10 ימים בלבד.

 

על השאלה איך קרה שמשרד החינוך תומך במוסד גירעוני במשך שנים מבלי לחייב אותו להיכנס לתכנית הבראה, השיב יועץ השרה לבנת לענייני תרבות, צח גרניט: "אכן מדובר בנושא שאנו מודעים אליו ובהתאם לזאת החל מהשנה נקבע כי כל גוף שמסיים בגירעון שוטף של 15% ומעלה או בגירעון מצטבר משנים קודמות שעומד על יותר מ-25%, לא יהיה זכאי לתמיכה אלא לאחר שהציג תכנית הבראה מסודרת שתבוצע בליווי רואה חשבון מטעם המשרד. לפיכך, החל מהשנה יחויב 'קמרה אובסקורה' להציג תכנית הבראה ולעמוד ביעדיה בכדי לקבל הקצעות ציבוריות".

 

גרניט הוסיף ואמר: "לצערי הרב, במקום להיענות להזמנתי להיפגש במטרה למצוא פתרון שיאפשר המשך פעילות, העדיף המר לצאת בקמפיין אישי נגד השרה שאין לו אחיזה במציאות ולנפק נתונים כוזבים".

 

אחד הצעדים ההכרחיים במסגרת תכנית ההבראה, כך לדברי מקורות המקורבים למשרד, הוא הפחתה משמעותית בשכר מנהל ביה"ס - שעלות שכרו עמדה בשנת 2004 על כמחצית מכספי התמיכה, קרי, 320 אלף שקל (275 אלף שקל עלות שכר שנתית ו-45 אלף שקל עלות החזרת רכב בדו"ח הכספי).

 

יורים לכל הכיוונים

 

המר מצדו אומר: "מנסים להשחיר את פניי ולטעון שאני מקבל משכורת עתק. אלו השמצות שמטרתן להסיט את הדיון מעשר שנים של הפלייה לרעה, מחוסר האחריות שלהם ומהפקרת ביה"ס שנעשתה על ידם. משכורת הברוטו שלי עומדת על 17.5 אלף שקל לחודש שזה בפועל 8500 או 9000 שקל בנטו, אותם לא קיבלתי במלואם כיוון שאין כסף. משרד החינוך מציג נתונים של עלות מעביד שכוללים בתוכם מסים מיוחדים שמוטלים על עמותות ושווי רכב בן 10 שנים שמשמש לענייני

ביה"ס. מן הראוי שמשרד החינוך יפרסם את עלות שכרם של מנהלי בתי הספר המקבילים לנו. הגירעון שעומד על 8.85 מיליון שקל אינו מצוי בכיסי הפרטי או בבנק בשווייץ, הוא ההפרש בין מה שאנחנו מקבלים לבין העלויות של הפעילות והוא מבטא את היעדר התמיכה. משרד החינוך הבטיח לנו מקדמות ולא עמד בהבטחתו, מה שדרדר אותנו למצב שבו גם מקדמה לא תספיק בכדי שנשוב לפעילות תקינה. האחריות מוטלת עליו".

   

למרות שקמפיין מטה המאבק של הסטודנטים מפנה חיצים לשרת החינוך וטוען על היעדר תמיכה, הם מסרבים להתייחס לנתונים הכספיים. שרון שמעוני, סטודנטית שנה שנייה בביה"ס ודוברת מטה המאבק של הסטודנטים, אומרת ל-ynet: "אנחנו גוף סטודנטים ולא רוצים להיכנס לפרטי פרטים של איזה כספים אנחנו מקבלים או לא ממשרד החינוך. אנחנו מתעסקים עם השורה התחתונה ולכל השאר, תדברי עם המנכ"ל. גם למשכורות אני לא מתכוונת להיכנס. לא ייתכן שכרגע עומד להיסגר מוסד חינוכי ובו 400 תלמידים שלא יוכלו לקבל החזרים כספיים שכבר שולמו ושייאלצו להתחיל את הלימודים מהתחלה במקום אחר וזה מה שחשוב. לא ייתכן שבמשרד החינוך יגידו שפשוט סוגרים את הברז ולא מעניין אותם כלום. גם למפעלים שעומדים בפני סגירה נותנים צ'אנס לעשות רפורמה כלכלית, תכנית הבראה ופיטורין שיחזקו את המפעל. זה בלתי אפשרי שאנחנו אוכלים אותה ובגדול, שזורקים אותנו לרחוב".

 

שמעוני טוענת כלפי השרה לבנת: "היא יודעת יפה מאד לעמוד על במות לצד אמנים ישראלים שמצליחים בעולם כמו חנה לסלאו שזכתה בקאן, אבל אם לא יהיה 'קמרה אובסקורה' לא יהיו יותר יוצרים כמו קרן ידעיה שייצגה את ישראל בכבוד או המפיקים של 'מדורת השבט' שלמדו פה. למה היא לא מדברת איתנו?"

 

גם טענה זו אגב בעייתית, שכן בפועל קבעו נציגי הסטודנטים פגישה עם אנשי משרד התרבות כחצי שעה לפני תחילת כינוס החירום: "אני לא מגיבה על זה", אומרת שמעוני ומוסיפה, "אנחנו רוצים להשאיר את ביה"ס פתוח ומה שנותר לנו לעשות זה לירות לכל הכיוונים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
המר. "מנסים להשחיר את פניי"
צילום: אביגיל עוזי
צילום: אביגיל עוזי
תלמידי בית הספר
צילום: אביגיל עוזי
לאתר ההטבות
מומלצים