שתף קטע נבחר

בוטל החרם האקדמי הבריטי על בר-אילן וחיפה

הערב התכנס "איגוד מרצי האוניברסיטאות" בבריטניה והחליט לבטל את החרם האקדמי על אוניברסיטאות בר-אילן וחיפה, שהוכרז לפני כחודש. נציגי איגוד המרצים הודיע ש"ההחלטה לשים קץ לחרם התקבלה ברוב גדול מאוד". ההחלטה להחרים את אוניברסיטת חיפה התקבלה בעקבות עבודת מחקר שהגיש סטודנט של ד"ר אילן פפה. את אוניברסיטת בר-אילן הוחלט להחרים בעקבות השלוחה באריאל

"איגוד מרצי האוניברסיטאות" בבריטניה החליט הערב (יום ה') לבטל את החרם האקדמי על אוניברסיטאות בר-אילן וחיפה. האיגוד, הנחשב לארגון אקדמי מוביל בבריטניה ומייצג כ-48 אלף מרצים, החליט להחרים את אוניברסיטת חיפה ואת אוניברסיטת בר-אילן בחודש שעבר. 75% מהמכריעים הצביעו בעד ביטול החרם.

 

הוועד התכנס בעקבות מסע לחצים בינלאומיים שניהלו האוניברסיטאות בישראל ומשרד החוץ. הסיבה הרשמית לכינוס היא שהושגו חתימות של 25 חברי ועד, שדרשו לכנס את הוועד מחדש ולקבל החלטה בנושא. 

  

האיגוד החליט להטיל חרם על אוניברסיטת חיפה בשל פרשיה הקשורה בעבודת מחקר שהגיש סטודנט של ד"ר אילן פפה ביחס לאירועי מלחמת השחרור ועל אוניברסיטת בר אילן בשל השלוחה שהיא מחזיקה באריאל.

 

נציג איגוד המרצים הבריטים הודיע ש"ההחלטה לשים קץ לחרם התקבלה ברוב גדול מאוד". האיגוד הודיע שהגיע להחלטה "בעקבות דיון ממושך שכלל דעות נוקשות משני צידי הוויכוח. עכשיו הזמן לבנות גשרים בין בעלי דעות מנוגדות ולהתחייב לתמוך בחברי איגודים מקצועיים בישראל ובפלסטין הפועלים למען השלום".

 

משרד החוץ הודיע שהוא "מברך על ההחלטה לבטל את החרם. הדרך לשלום ודו-קיום היא על-ידי דו-שיח וקירוב לבבות ולא דרך חרמות. ישראל משבחת את כל האקדמאים חברי הארגון שוחרי החופש האקדמי, שפעלו לבטל החלטה חד-צדדית וקיצונית".

 

אוניברסיטת חיפה: ניצחנו במאבק

 

שגריר ישראל בבריטניה, צבי חפץ, הביע שביעות רצון ואמר ל-ynet בתגובה: "אנחנו מאוד שמחים על התוצאה. הם הצליחו להבין תוך חודשים במאבק מרוכז את מה שאנחנו מנסים להסביר 2000 שנה, שאי אפשר לקדם עניינים על-ידי חרם. עולם האקדמיה הישראלי תרם רבות לפיתוח המדע העולמי. היום כל אחד שרוצה לתרום, צריך לחשוב איך מקדמים דו-שיח ודו-קיום, ולא איך לבצע חרמות".

 

לדברי חפץ, "לא זו בלבד שביטלו את החרם, הרוב גינה גם את הדרך שבה התקבלה ההחלטה. היה מאמץ מרוכז, מתואם בין המשרד שלנו, לקהילה היהודית, ולעולם האקדמי בארץ ובעולם, ארגנו מכתב שחתום על-ידי 21 זוכי פרס נובל בעולם, משרד החוץ הבריטי. העובדה שהחרם הוכרז ובוטל בתוך חודש ועורר סערה ציבורית גדולה, באופן אירוני הוציא אותנו אפילו מחוזקים".

 

יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, אסף שגב, בירך על ביטול החרם: "בהחלטה זו ניכרת ההוכחה כי בשיתוף פעולה ובקול צלול ניתן לגרום לביטול דעות קדומות. הסטודנטים מאמינים כי רק בהפגנת אחדות כלפי חוץ ניתן לשמור על חוסנה של המדינה והשכלתה".

 

אוניברסיטת חיפה קיבלה בסיפוק את ההודעה על הסרת החרם. נשיא אוניברסיטת חיפה, פרופ' אהרון בן-זאב, אמר: "למרות שניצחנו במאבק על ביטול החרם הספציפי הזה, אני מעריך שהמאבק בהקשר הזה לא נגמר ונצטרך להמשיך להתמודד עם תופעות פסולות שכאלו גם בעתיד. אוניברסיטת חיפה מתכוונת להוביל מהלך של כלל האוניברסיטאות בארץ להמשך המאבק בהקשר זה".

 

דוברת האוניברסיטה מסרה ש"עוד בראשיתה של פרשייה עגומה זו, טענה האוניברסיטה שההחלטה מבוססת על מידע שקרי והיא לוקה בחוסר סבירות קיצוני. אנו מצרים על כך שראשי ארגון המרצים הבריטי השכילו להכיר בכך רק בחלוף חודש ימים, ובחרו עד אז להתעלם מהנזק שעוררה החלטתם הבלתי מוסרית. אנו עדיין מאוכזבים מכך שראשי הארגון לא מצאו לנכון להתנצל בפני האוניברסיטה על הפגיעה השרירותית בה ובשמה הטוב". 

  

ד"ר אילן פפה קרא להחרים את אוניברסיטת חיפה

 

ראשית הסיפור בסטודנט באוניברסיטת חיפה בשם טדי כץ שטען בעבודת ה-MA שלו שלוחמי אלכסנדרוני ביצעו טבח בטנטורה במלחמת השחרור. לוחמי אלכסנדרוני תבעו אותו תביעת דיבה וכמו כן בהודעתו בבית המשפט הודה כי בדה חלק מהעובדות. לאור קביעת בית המשפט הקימה האוניברסיטה ועדת בדיקה אקדמית, שבה היו חברים ארבעה פרופסורים בהם מרצה ערבי שבדקה את הפרשה.

  

לאחר קביעת בית המשפט, חזר בו הסטודנט מהודאתו. המרצה שלימד את הסטודנט היה ד"ר אילן פפה, שיצא נגד ועדת הבדיקה, בטענה שממצאיה שקריים. ד"ר פפה טוען שננקטו נגדו צעדים משמעתיים, אך באוניברסיטה מכחישים זאת בתוקף. פפה כתב לעמיתיו בחו"ל וסיפר להם על המקרה. הוא אף פרסם מאמר ב"גרדיאן" הבריטי שבו קרא להטיל את החרם על האוניברסיטה. בעקבות מכתבו התכנסו ביום שישי המרצים בבריטניה והחליטו להחרים את אוניברסיטת חיפה ובר-אילן. נשיא האוניברסיטה מתקשה להבין את הצעד שבו נקטו הבריטים.

 

ראש תנועת "גוש שלום", אורי אבנרי, אמר שהחרם מוצדק משום ש"מכללת אריאל שותפה לפשע". במכתב חריף ששלח לנשיא אוניברסיטת בר אילן, פרופ' משה קווה, מתח ביקורת חריפה על התנהלות האוניברסיטה והאשים את המוסד בעירוב פוליטיקה בפעילויות האקדמיות, "ל'מכללת יהודה ושומרון' שאתה וחבריך הקמתם ואותה אתם מטפחים יש חלק מרכזי בהתנחלות אריאל, חלק מרכזי בהגדלת אוכלוסייתה ועוצמתה הכלכלית".

   

המערכה לביטול החרם

 

מאז התקבלה ההחלטה, פתחו האוניברסיטאות בישראל במערכה לביטול החרם האקדמי. שר האוצר, בנימין נתניהו, התגייס בעצמו לביטול החרם. נשיא אוניברסיטת חיפה, פרופ' אהרון בן-זאב, אמר ל-ynet: "כל חרם ביסודו מנוגד למהות של חופש אקדמי ושל בדיקה מדעית אמיתית. אני קורא למרצים בבריטניה ובכל העולם לקרוא ראשית את העובדות ולא לתת ידם להריסת החופש האקדמי בגלל אינטרסים פוליטיים או השקפות פוליטיות קיצוניות. החופש האקדמי חשוב מדי מכדי לשמש ככלי משחק במאבקים פוליטיים".

 

גם שגריר בריטניה בישראל, סיימון מקדונלד, התנגד להחלטה ואמר ש"ממשלת בריטניה מתנגדת לחרם אקדמי באופן כללי ולחרם זה בפרט". גם משרד החוץ בישראל גינה את ההחלטה. "העובדה שהאיגוד בוחר לתקוף את ישראל, המדינה היחידה במזרח התיכון שמקיימת חופש אקדמי בכל מגוון האוכלוסיה והזרמים הפוליטים שבה, היא שערורייתית".

 

נשיא אוניברסיטת "אל-קודס" השוכנת באבו-דיס, ד"ר סרי נוסייבה, התגייס באופן מפתיע נגד החרם האקדמי. הוא מתח ביקורת על ההחלטה והדבר עורר את זעמם של אנשי האקדמיה הפלסטיניים, שדרשו את הדחתו. גם "הכוחות הלאומיים והאיסלאמיים" פרסמו הודעה משלהם המגנה את התנהגותו של נוסייבה. בעקבות אמירותיו אלו, דיווח העיתון "אל-קודס אל-ערבי" שהרשות הפלסטינית פתחה בהליכים להדחתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי לוי
אוניברסיטת חיפה
צילום: אבי לוי
צילום: צביקה טישלר
נשיא אונ' חיפה, פרופ' בן-זאב
צילום: צביקה טישלר
צילום גלי תיבון
סיוע בלתי צפוי. סרי נוסייבה
צילום גלי תיבון
מומלצים