שתף קטע נבחר

ישראל שיחררה 398 אסירים ביטחוניים

האסירים הפלסטינים הועברו דרך חמישה מחסומים ביהודה ושומרון ודרך מעבר ארז. קצין המשטרה הצבאית הראשי: "שמעתי מהם אמירות של שלום". ברשות לא מתלהבים וטוענים שמדובר בצעד "בלתי-מספק"

קצין המשטרה הצבאית הראשי, תת-אלוף מיקי בראל, אמר היום (ה') ל–ynet כי מבצע שחרור 398 האסירים הביטחונים הפלסטיניים התבצע בצורה חלקה, וללא עיכובים או בעיות מיוחדות. תת-אלוף בראל ציין כי מבצעי שחרורי האסירים לאחרונה, כולל במהלך מבצע "תכלת לבן" (שחרור האסירים במסגרת עסקת השבויים), תרם ניסיון רב במשטרה הצבאית בביצוע המשימה.

 

לדברי בראל, הורגשה אמש התרגשות מיוחדת בכלא קציעות, משם יצאו האסירים למחסומים בהם שוחררו. "הייתה אווירה של שמחה, הרבה

מההתבטאויות של האסירים הפלסטיני, גם כאלה שהשתחררו וגם אחרים, היו חיוביות. שוחחתי עם כמה מהם, והם מדברים על כך שהם מרגישים שדברים זזים, מביעים הרבה מאוד שמחה על האופציה ומקווים שגם בעתיד יהיו פעימות כאלה, ככל שיתקדם תהליך השלום. אני שומע הרבה מאוד אמירות מצדם על שלום, מה שלא שמעתי בעבר".

 

בראל הוסיף כי מערך בתי הכלא מנצל גם את התקופה הזו של שחרור אסירים לשיפוץ המתקנים ולהתארגנויות טכניות אחרות. "אנחנו מקווים ככל שהמצב ילך וישתפר, כך תרד מצבת האסירים, אבל כמובן שאנחנו מוכנים לכל תרחיש – גם אם חלילה תהיה הידרדרות". 

 

המשוחררים: "בלי דם על הידיים"

 

האסירים הפלסטינים שוחררו בחמישה מחסומים: 21 אסירים שוחררו דרך מעבר ארז ו-377 אסירים שוחררו בארבעה מחסומים ביהודה ושומרון. בתרקומיא שבדרום הר חברון יעברו 134 אסירים, בביתוניא שבפאתי רמאללה שוחררו 76 אסירים, במחסום 700 שליד טול כרם שוחררו 134 אסירים ובמחסום סאלם עברו 33 אסירים. השחרור התבצע בכל המחסומים במקביל.

 

כל האסירים המשוחררים הם כאלה שהוגדרו כאסירים "בלי דם על הידיים", במסגרת הבנות שארם. שניים מתוך 400 האסירים שישראל ביקשה לשחרר סירבו להשתחרר ונשארו בכלא. האחד בשל רצונו להשלים את הלימודים לתעודת בגרות שאותן החל בכלא והאחר ביקש להישאר עם אחיו הכלוא.

 

האסירים יצאו מבתי הכלא ב-7:00, רוכזו בכלא קציעות שבדרום הארץ, ומשם פוזרו למחסומים, כל אחד לזה הסמוך לביתו. עד למחסום הסיע את האסירים אוטובוס ישראלי, ומצדו השני המתינו להם אוטובוסים פלסטינים. 

 

הממשלה אישרה בתחילת השבוע את שיחרור האסירים ואמש דחה בג"ץ את עתירת המכון המשפטי לחקר הטרור שלא לשחרר את האסירים. בשל השעה המאוחרת בה התקיים הדיון, לא נמסרו נימוקים לדחייה.  

 

לקראת יישום המהלך, מתכוון צה"ל להגביר את פעילותו ביהודה ושומרון במטרה לסכל ניסיונות להפר את הסדר באזור. בנוסף הוחלט להציב במחסומים קצינים בכירים.

 

כזכור, ראש הממשלה, אריאל שרון, הביע תמיכה בשחרור האסירים בעוד שר האוצר, בנימין נתניהו הביע התנגדות. שרון הסביר את עמדתו בישיבת הממשלה ביום ראשון: "חשוב לישראל לעמוד בהתחיבויות שלקחנו על עצמנו בשארם. זה לא אומר שאנחנו מרוצים באופן מלא מפעולות אבו מאזן והרשות הפלסטינית. מי שחושב שיהיה מעבר ישיר מההתנתקות ל'מפת הדרכים' טועה, צריכים להתקיים דברים רבים לפני ועד כה לא מצאתי שינוי". 

 

נתניהו מתח לפני הישיבה ביקורת על הכוונה לשחרר אסירים פלסטינים בעוד שהם לא פועלים נגד הטרור: "הפלסטינים נכשלו בפעולה נגד ארגוני הטרור הללו. לכן אני לא רואה שום סיבה שבשעה שהרמטכ"ל ואחרים מתריעים על התחזקות החמאס - אנו ניתן להם פרס".

 

ברשות: "צעד בלתי-מספיק"

 

את פני המשוחררים הבוקר קיבלו בעיקר בני משפחותיהם, באירועי קבלת פנים צנועים במיוחד. את ירידתם של האסירים מהאוטובוסים ליוו התמונות המוכרות של בני המשפחה המנופפים בעבודות היד שהכינו האסירים בכלא - על-פי רוב תמונות של מסגד אל-אקצה.

 

בשיחה עם ynet התלוננו מספר האסירים על תנאי המאסר. עוד הם ציינו כי היו מעדיפים להשאר בכלא עד לתום תקופת מאסרם לו בתמורה היו משתחררים אסירים בעלי תקופת מאסר ארוכה, אסירים-ילדים ואסירות.

 

השר לענייני אסירים ברשות, סופיאן אבו-זיידה שב והגדיר את הצעד הישראלי כ"צעד בלתי-מספיק", וגם בוועד למען האסיר הביעו אכזבה מכך שאסירים ותיקים וחולים לא נמנים על המשוחררים.

 

עוד ציינו הפלסטינים לשלילה את העובדה שרוב המשוחררים הם פעילי פתח, ורק מיעוטם פעילים בחמאס ובארגונים האחרים. לדוגמה, בין האסירים המשוחררים אין ולו אסיר אחד פעיל הג'יהאד איסלאמי. בתגובה לכך, דרשו בג'יהאד לקיים דיון בנושא וטענו כי אין בכך בכדי לתרום לחיזוק הרגיעה. אסירי התנועה מסרו בהודעה מהכלא כי העובדה שהם נותרים מאחור לא תפגע בנחישותם ובמאבקם. 

 

הממונה על המשא ומתן באש"ף, ד"ר סאיב עריקאת, אמר בנושא זה כי נושא שינוי הקריטריונים לשחרור האסירים היה אחד מהנושאים אותם העלה בפגישתו אמש עם יועציו של ראש הממשלה, דב וייסגלס ושלום תורג'מן. גורמים אחרים ברשות אמרו כי הם מקווים שהקבוצות הבאות ישוחררו על-בסיס שינויים מסויימים בבקריטריונים לשחרור האסירים.  

 

ברשות הפלסטינית נפוצה הבוקר שמועה לפיה ישראל תכננה לכלול ברשימת המשוחררים המקורית מספר פעילים בולטים, בעיקר בדרג הפוליטי, הכלואים בישראל. אולם בעקבות אי-הבהירות בנושא בריאותו של אבו מאזן, שעבר אמש צנתור בירדן, חזרה בה מכוונתה.


פורסם לראשונה 01/06/2005 23:43

 

בהכנת הידיעה השתתף חנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שיחרור האסירים הבוקר
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
שחרור האסירים הקודם (ארכיון)
צילום: איי אף פי
מומלצים