שתף קטע נבחר

חוקר בטכניון גילה: ממה באמת מת ישו?

על פי המחקר, מותו של מחולל הנצרות לא נגרם בשל אובדן דם, אלא בגלל אותה תופעה קטלנית שמסכנת אותנו במטוס - קריש דם ותסחיף ריאתי

כל מי שעולה לטיסה ארוכה מכיר בוודאי את המלצת הרופאים לקום ולהניע את הגוף מדי שעה או שעתיים. החשש הוא מפני ישיבה ארוכה ללא תנועה, שמגבירה את הסיכון להיסחפות של קריש דם לריאות, מה שעלול בסופו של דבר לגרום למוות. חוקר מהטכניון טוען שממחקר שערך עולה, כי זה מה שככל הנראה קרה לישו הנוצרי על הצלב.

 

פרופ' בנימין ברנר, מנהל היחידה לקרישת הדם במרכז הרפואי רמב"ם, פירסם את מחקרו בביטאון עולמי העוסק בנושא. הוא טוען כי בניגוד לדעה הרווחת, לפיה ישו מת על הצלב מאובדן דם, המחקר שלו קובע "בסבירות גבוהה למדי", שישו מת דווקא מתופעה המכונה "תסחיף ריאתי".

 

פרופ' ברנר טוען כי נסיבות חייו, ובעיקר 24 השעות האחרונות בחייו של ישו, כפי שהן מתוארות בכתבי הקודש הנוצריים ובכתבים רומיים עתיקים, מובילים למסקנה כי תסחיף ריאתי הינו אחד התרחישים הסבירים בעת מותו של ישו. 

 

"תסחיפים ריאתיים שמקורם בקרישי דם הנוצרים בוורידים ברגליים הינם סיבת תמותה נפוצה במצבים הכרוכים ביובש, מולטי-טראומה, התערבויות כירורגיות אורטופדיות, והיעדר תנועה".

 

הפסיון: הליכה מאומצת בלי שתיה 

 

פרופ' ברנר מסביר כי ביממה האחרונה בחייו של ישו הוא נדרש להליכה מאומצת למרחק של כחמישה ק"מ, שבחלקה נשא על גבו צלב כבד. הוא לא קיבל שתיה במידה מספקת במשך קרוב ל-18 שעות ואף ספג מלקות מרובות, אשר גרמו למולטי-טראומה.

 

"מסמור הגפיים התחתונות והעליונות לצלב, משול להתערבות כירורגית אורטופדית, ומניעת יכולת הנעת הרגליים בתנוחת עמידה מגבירה יצירת קרישים בוורידי ברגליים", אומר ברנר. "בנוסף, הנשימה המהירה והשטחית גרמה לאיבוד נוזלים נוסף שהחמיר את היובש".

 

לדבריו, אחת ההוכחות לתזה היא העובדה שישו שהה על הצלב עד מותו הפתאומי זמן קצר יחסית - בין שלוש לשש שעות, דבר המעיד על קריש דם שנסחף להערכתו מהרגליים אל הריאות.

 

עוד מוסיף פרופ' ברנר במחקרו כי ישו היה יליד הגליל, ומחקרים מעלים כי 25 אחוז מאוכלוסיית הגליל סובלת ממצב הנקרא קרישיות יתר (טרומבופיליה) - מחלה המגדילה את הסיכוי ללקות בקרישי דם בגפיים.

 

פרופ' ברנר אמר ל-ynet, כי ידוע שכאשר ביקשו הרומאים לסיים את ייסוריהם של הפושעים שהיו תלויים על הצלב - לעיתים במשך ימים שלמים - הם נהגו לשבור את רגליהם, דבר שהביא למותם תוך מספר דקות. לדבריו, שבירת הרגליים הייתה גורמת לפריצה של קרישי דם ולמוות.

 

"רופאים שחקרו את הברית החדשה והכתבים הרומיים מאותה תקופה, תמימי דעים כי מותו של ישו היה מהיר ופתאומי, דבר שמחזק את התזה", אמר פרופ' ברנר.

 

בהתייחסו לאפשרות שהתזה שלו תעורר התנגדות בעולם הנוצרי, אמר פרופ' ברנר כי עורך ביטאון החברה הבינלאומית לחקר קרישת הדם הוא איטלקי, ולדבריו קיבל את המאמר לפרסום כמעט ביום בו נשלח.

 

פרופ' ברנר אמר כי פרסם את המחקר בכדי לחזק ולהגביר את המודעות למחלה הנפוצה והמסוכנת המכונה "פקקת ורידית", אשר גורמת בשנים האחרונות לכ-10 אחוז מכלל המיתות בבתי החולים. הוא ציין כי בשנים האחרונות גברה המודעות למחלה בעיקר בעת טיסות ארוכות, אשר אף הן מתאפיינות בהיעדר תנועתיות וביובש.


פורסם לראשונה 07/06/2005 23:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיבת תמותה נפוצה בנסיבות אלה. ישו על הצלב
פרופ' ברנר. לא חושש מתגובה נוצרית
מומלצים