שתף קטע נבחר

עונת הכינים: איך נמנעים ואיך לטפל אם נדבקים

חודשי הקיץ הם גם "התקופה החמה" של הכינים, אותם טפילים מוצצי דם שמתמקמים על ראשינו ומתרבים ללא הפסקה. איך מונעים הידבקות, מה עושים כשמגלים כינים ואילו תכשירים חדשים לטיפול בתופעה מוצעים על המדף

התופעה הזו אמנם קיימת לכל אורך השנה, אבל בקיץ היא הופכת למועקה של ממש. זו "התקופה החמה" של הכינים – אותם טפילים שאוהבים להתמקם על ראשינו וגורמים לנו לגרד ולאי-נוחות.

 

אורך חייה של הכינה הוא 35 ימים, והיא עוברת מאדם לאדם במגע ישיר – מראש לראש. הגרד בראש מתחיל כשבוע עד שמונה שבועות אחרי ההדבקה הראשונית. הכינה ניזונה מדמו של המארח שלה, שאותו היא עוקצת מדי 3-6 שעות. בעת העקיצה מזרימה הכינה מעין רוק שמכיל חומר שמונע קרישה ויוצר גירוי חזק בעור.

 

הכינה, שלא עוזבת את ראשנו מרצונה החופשי, מתמקמת על הקרקפת ונהנית שם ממזון, מחסה, חום ולחות. היא מטילה עד 6 ביצים ביום באיזור הסמוך

מאוד לבסיס השערות. כלומר: כינה אחת מייצרת לאורך חייה 180 כינים חדשות בממוצע.

 

מסביר מאיר עיני, מנכ"ל חברת "כלילקו", מפתחת "דוחה כינים": "כינמת הראש שכיחה יותר בקרב ילדים ומתבטאת לרוב בגרד מקומי, אם כי לעתים נראים גם פצעונים בקרקפת, המלווים בהפרשות ועלולים להתפתח לזיהום חיידקי. בניגוד למה שמקובל לחשוב, שיער ארוך ומלוכלך דווקא מעניק הגנה בפני כינמת הראש, שכן כך היא אינה יכולה להיצמד לקרקפת וניידותה פוחתת".

 

כיצד למנוע הידבקות?

 

הנה כמה טיפים של ציפי טל, מנהלת מוצרי תרופות ללא מרשם במעבדות "רפא":

 

  • להקפיד על היגיינה אישית. 
  • להקפיד על כך שלכל בן-משפחה יהיו מברשת ומסרק נפרדים. 
  • לסרק את השיער במסרק בעל שיניים צפופות מדי יום. 
  • להימנע משימוש משותף במגבות, מברשות, כובעים וכו'.
  • לאסוף שיער ארוך.

 

הילד מתגרד. מה עושים?

 

  • אם התגלו כינים או ביצים בראש הילד, חשוב לבדוק את שאר בני המשפחה ולטפל בהתאם.
  • חשוב להשתמש בתכשירים שקיבלו את אישור משרד הבריאות, לקרוא היטב את הוראות השימוש הנלוות ולהקפיד לנהוג לפיהן.
  • יש להחליף מיד את המצעים והמגבות ולכבסם בטמפרטורה גבוהה מ-60 מעלות. 
  • כדאי להמשיך לבדוק את הראש לעתים קרובות גם לאחר מיגור התופעה, כדי לוודא שאין הידבקות חוזרת.

 

נעה לזרוביץ', רוקחת ברשת "סופרפארם", מציינת כי הטיפול בכינים נחלק בין מוצרים תרופתיים וטבעיים. הטיפול התרופתי כולל תכשירים המכילים חומר פעיל המחסל את הכינים וביציהן. הטיפול הטבעי כולל מוצרים המכילים לרוב שמן רוזמרין. לדבריה, התכשירים התרופתיים הם בעלי אפקט לטווח ארוך יותר מאשר המוצרים הטבעיים.

 

לזרוביץ' מזכירה כי המוצרים התרופתיים מומלצים לשימוש בילדים רק מעל גיל שנה ואינם מומלצים לשימוש בחולי אסטמה ונשים הרות. מומלץ לרכוש ערכות הכוללות שמפו, מרכך, תמצית רוזמרין ומסרק.

 

על המדף יש לא מעט תכשירים לטיפול בכינמת הראש: שמנים ארומטיים, צמחי מרפא, מסרקים שונים, תכשירים בצורת מוס, שמפו או ספריי ועוד. קבוצת "רקח תעשיות תרופות", למשל, מציעה את "דוחה כינים", תכשיר ייחודי שנרשם כפטנט ומשמש למניעה. לדברי החברה, המוצר מכיל חומר פעיל שדוחה נקבות כינים ואינו מכיל חומרים רעילים, ולכן יכול להתאים לשימוש יומיומי.עוד מוצר מבית "רקח": מרכך בשם "ראש נקי", שמשווקיו טוענים כי שימוש קבוע בו, תוך הקפדה על סירוק השיער במסרק צפוף, ירחיק מכם את הטפיל המנג'ס.

 

רשת "סופר פארם" מציעה את "נאון-ניטס", תרסיס הצובע את ביצי הכינים בוורוד פלורוסנטי ומקל על איתורן וסילוקן. חברת "מעבדות רפא" מציעה מספר תכשירים, בהם "פריודרם", קרם שמפו לטיפול בביצי הכינים ובכינים עצמן, ו"פארא פלוס" – תרסיס להשמדת הכינים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
לסרק מדי יום
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים