שתף קטע נבחר

10 הסכנות המרכזיות לבטיחות ילדינו - ודרכי מניעה

מידי שנה נפגעים כ-185 אלף ילדים מתאונות המתרחשות בבית בגני הילדים ובכבישים, כ-230 מהם מתים במה שהיה יכול להימנע מראש, ובקלות. הערב בערוץ 2 - תוכנית מיוחדת של שידורי קשת ומשרד הבריאות על עשר הסכנות השכיחות האורבות לילדים, וכיצד למנוע אותן

אטי וחנוך שניידר חשבו על הכל, כשבנו את הבריכה סביב ביתם. הם בנו גדר מיוחדת גבוהה, עליה שלושת ילדיהם לא יוכלו לטפס. יום שבת, 5 במאי 2002, הזמינו הזוג שניידר חברים לארוחת בוקר, שהסתיימה בטרגדיה נוראית. "פניתי לבני יונתן מהחלון בבית, ושאלתי אותו איפה דולב הבת הקטנה" משחזרת אטי, "רצתי החוצה, הסתכלתי על הבריכה, וראיתי אותה צפה שם. כשצוות מד"א הגיע, כבר לא היו לי תקוות. היא הייתה כבדה, קרה, קטנה. התקשרתי לאימא שלי, ואמרתי לה: אימא, מזמן לא ישבתי שבעה. דולב טבעה".

 

מרכז הסכנה: המטבח

 

בכל שנה מתים עשרים ילדים בטביעה, אחת מעשר התאונות השכיחות המתרחשות בישראל. בכל שנה מגיעים לבתי חולים בארץ כ-185 אלף ילדים כתוצאה מתאונות המתרחשות בבית, בגני הילדים ובכבישים, מתוכם נפטרים כ-230 ילדים. הערב ישדר ערוץ 2 (ב-20:45) בשיתוף משרד הבריאות תוכנית מיוחדת בהנחיית דני קושמרו, על הטרגדיות שניתן למנוע, במחשבה תחילה.

 

אחד המקומות המסוכנים ביותר לילדים, הוא גם מרכז הפעילות בבית: המטבח. 700 ילדים אושפזו השנה בשל חתכים ודקירות ממכשירים חדים במטבח, 900 ילדים ותינוקות עד גיל 5 סובלים מכויות מים רותחים מרק או מחבת, וכאלפיים ילדים נפגעים כל שנה מחומרים רעילים, שנמצאים במטבח.

 

כל 4 שעות נפגע ילד מהרעלה, אחד מהם הוא רון, שהובא בגיל 3 וחצי לבית החולים הדסה הר הצופים בירושלים כשהוא אינו נושם וקיים חשש כבד לחייו, לאחר ששתה חומר הדברה רעיל שמצא בתא המטען של המכונית המשפחתית. "לא שמנו לב ופתאום הוא איבד את ההכרה וראינו שהוא מפסיק לנשום" מספר אביו יואל גורן, מהיישוב קידר ליד ירושלים, "לא הבנו מה קורה ומיהרנו לנסוע לתחנת מגן דוד אדום במעלה אדומים".

 

משם הועבר לבית החולים כשהוא מונשם דרך צינורית. רופאי המחלקה לטיפול נמרץ ילדים חששו לחייו ולתפקוד מוחו. הוא עבר בדיקות לאבחון נזק מוחי בשל חוסר נשימה ונמצא כי יש צורך בטיפול באטרופין. לאחר ארבעה ימי טיפול בבית החולים, הוא שוחרר לביתו. "קיבלנו את הבן חזרה במתנה, ואת הלקח למדנו" סיכם האב, "מאז התאונה הקשה אנחנו שומרים על הילדים ביותר משבע עיניים. ראיתי מה קורה כשדקה אחת לא משגיחים".

 

"אחרי אירוע כזה לא חוזרים בדיוק לאותם חיים. מאז, רון שואל לפני ששתה משהו אם זה בסדר לשתות את זה. אנחנו מקפידים מאוד היום לא להביא חומרים רעילים, ואם כבר, אז לאחסן אותם במקומות שהילדים לא יוכלו להגיע אליהם ובאריזות המקוריות. לא רק בחומרים רעילים אנחנו נזהרים, אלא בכל דבר. תמיד שמרנו עליהם, אבל למדנו בדרך הקשה לשמור עוד יותר".

 

איך לשמור על הילדים שלנו טוב יותר?

 

הנה כמה מהטיפים שתוכלו לקבל בתוכנית הערב:

 

  • טביעה: אל תשאירו ילד מתחת לגיל 5 באמבטיה, אף לא לרגע. יש לרוקן ממים כל מיכל לאחר השימוש בו כמו גיגית בריכה מתפנחת דלי או אמבטיה. אסון כזה יכול לקרות בכל מקום שיש בו מים. באמבט, בגיגית. התעלמו מכל הגירויים. גם אם המרק ימשיך להתבשל, גם אם הטלפון יצלצל. חוסר השגחה שיימשך גם חמש שניות מסכן את חייו של הילד.
  • במטבח: קצרו את חוט החשמל של הקומקום החשמלי והרחיקו מקצה השיש. אחסנו גפרורים וחפצים חדים במקום גבוה או נעול. בזמן הבישול רצוי להשתמש בלהבות האחוריות של השיש. יש להקפיד תמיד שידיות הסיר והמחבת יפנו פנימה.
  • חנק: אל תתנו לילדים קטנים פיצוחים. הימנעו מצעצועים קטנים כמו חרוזים בבית. כל גוף שנכנס לתוך קופסה של פילס הוא מסוכן. לא לשלוף את החפץ ע"י הכנסת אצבעות לגרון. לא להגיע לבי"ח ברכב פרטי אלא להזמין בדחיפות ניידת מד"א.
  • וההמלצה הטובה ביותר: גשו לקורס עזרה ראשונה במד"א. הידע שתקבלו, מציל חיים. באמת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
תאונות ילדים. 230 נפטרים בשנה
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים