שתף קטע נבחר

החלטת בג"ץ: "העם נותן פסק דין אחר"

במועצת חוף עזה נתלו בפסק דינו של השופט אדמונד לוי, השופט היחיד שפסק נגד חוק פינוי-פיצוי וטענו כי "העם נותן פסק דין אחר". גם בימין המערכת הפוליטית זעמו: "החלטת בג"ץ היא קריסת המעוז האחרון של המשטר הדמוקרטי בישראל", אמר ח"כ איתם. נדיה מטר ציינה כי "שופטי בג"ץ הם שפוטי אש"ף". ח"כ אורון, ממנסחי החוק: בית המשפט העניק חותמת של לגיטימציה

תגובות סוערות במערכת הפוליטית לפסיקת בג"ץ הבוקר (יום ה') שדחתה את העתירות נגד חוק פינוי-פיצוי.

 

חבר הכנסת בני אלון, אחד העותרים שטען נגד עניין מנהלי, אמר לאחר מתן פסק הדין: "אני, כמובן, מזדהה יותר עם דעתו של שופט המיעוט אדמונד לוי, שטען לעוול משווע בחוק. אבל כמחוקק לחמתי בעד הפרדת רשויות ואני נלחם על זה, אנחנו בכנסת מבטלים את החוקים. לכן, לא רציתי שהשופטים יבטלו חוקים, בסך הכל ביקשתי ביטול צו מינהלי - וזה נדחה. עדיין, קיבלנו ארבע הוראות שיש בהן משום הקשבה למפונים, דברים אנטי-מוסריים שהשופטים היו קשובים אליהם. אני נלחם בכנסת לביטול חוקים, ולא כאן בבג"צ למרות שמוסרית, לבי עם השופט לוי".

 

ואילו במועצת חוף עזה טוענים שבג"ץ אינו קשוב לעם. ראש המועצה, אבנר שמעוני, מסר כי "אי הגעתם של שופטי בית המשפט העליון לראות מה זה גוש קטיף מנעה מהם את היכולת להוציא פסק דין ראוי ומאוזן. לפי הסקרים האחרונים, העם נותן פסק דין אחר מאשר בית המשפט העליון. מעניינת מאוד דעתו של השופט אדמונד לוי, שפסק נגד חוקיותו של החוק מתוך ראייה אמיתית ונחושה של עתיד עם ישראל".

 

בגוש קטיף אמרו כי אינם מופתעים מההחלטה, וציינו כי "פסק הדין האומלל ניתן ללא שהשופטים ביקרו בגוש קטיף, והדבר מנע מהם שיקול דעת רחב ומאוזן, ומעיד על הרכבו הבעייתי של בג"ץ שמאוייש ברובו על ידי נציגי מגזר מאוד מסויים".

 

עוד אמרו בגוש כי "הדיון בעתירות היה חפוז ביחס לדיונים בנושאים זוטרים, ובוודאי שביחס לדיון בגדר ההפרדה". בגוש הוסיפו כי הם מאמצים בחום את דעתו של שופט המיעוט, אדמונד לוי, שהיא לדבריהם בעלת חשיבות מכרעת לעתיד התיישבות היהודית ביש"ע בפרט, ובארץ בכלל. "האפליה הבוטה הנושבת מבג"ץ רק תגביר את המאבק בשטח לטובת יישום פסק דינו של העם", אמרו.

 

מטר: "בג"ץ - זרוע מבצעת של החמאס"

 

ראש תנועת "נשים בירוק", נדיה מטר אמרה כי "הבוקר הוכיחו שופטי בג"ץ שכמו בבית המשפט הבינלאומי בהאג, רוב השופטים הם שפוטי אש"ף, המנסים להוות זרוע מבצעת של מדיניות החמאס - מדיניות של גירוש יהודים מאדמתם. עם ישראל לא יכבד את ההחלטה האנטישמית והאנטי-מוסרית של בג"ץ, וימנע בכל תוקף את מימוש תוכנית הגירוש".

 

עוד אמרה מטר: "בעתיד הקרוב, כשתהיה כאן מהפכה וההנהגה הפוליטית תהיה סוף-סוף הנהגה יהודית, ציונית, גאה ואמיתית נשתמש בפסיקת בג"ץ כדי לסלק מארץ ישראל את האויב הערבי".

 

במפלגת "חזית יהודית לאומית", בראשה עומד פעיל הימין הקיצוני ברוך מרזל, אמרו כי "המפלגה רושמת לפניה את החלטת בג"ץ בדבר חוקתיותו של חוק פינוי-פיצוי. בעתיד הלא-רחוק ישמש חוק זה בסיס לפינוי אוכלוסיות אחרות ויעדים אחרים".

 

חבר הכנסת יולי אדלשטיין (ליכוד),  ציין כי "בג"ץ הוכיח בעבר שיש לו אומץ לעצור גירוש של 400 מחבלי חמאס בידי יצחק רבין, אך לא את גירושם של 8,000 מתיישבים ללא כל תכלית ראויה בידי ממשלה אטומה".

 

עכשיו, שיפסיקו עם איומי האלימות

 

ואילו בשמאל הביעו שביעות רצון מהפסיקה. שר הפנים אופיר פינס (עבודה), אמר כי "הניסיון לעשות שימוש בבית המשפט בכדי לבטל החלטת ממשלה וכנסת נחל כישלון חרוץ. שופטי בג"ץ אמרו היום אמירה חדה וברורה בזכות החלטות הממשלה, ונתנו את ברכת הדרך המשפטית ליישומה של תוכנית ההתנתקות".

 

השר מתן וילנאי אמר כי "חלפנו על פני המכשול האחרון בדרך להתנתקות, שעכשיו היא עבודה מוגמרת". עמיתו לממשלה ולסיעה, שר השיכון יצחק הרצוג, הוסיף כי "הכרעת בג"ץ נותנת גושפנקה להחלטה על תוכנית ההתנתקות. המסר היוצא מבית המשפט העליון מדגיש שהחלטת ההתנתקות ויישומה בפועל נעשו באופן דמוקרטי, ראוי ותקין. תוך התחשבות מקסימלית ברגשות המפונים ובצרכיהם".

 

חבר הכנסת חיים אורון (יחד), ממנסחי חוק פינוי-פיצוי, אמר: "בית המשפט העניק חותמת נוספת של לגיטימציה לחוקיותה של תוכנית ההתנתקות. כל מי שרוממות הדמוקרטיה בגרונו חייב לקבל את הכרעותיו של הגוף היחיד והעליון שבודק האם חוקים שהתקבלו בכנסת הם חוקתיים".

 

זהבה גלאון, חברתו לסיעת יחד, הוסיפה כי "החלטת בג"ץ קובעת כי אין שחר לטענות המתנחלים, שתוכנית ההתנתקות היא פקודה בלתי חוקית, עקירה וגירוש. זו החלטה לגיטימית של ממשלה נבחרת וכנסת ריבונית שאינה פוגעת בזכויות האדם".

 

ח"כ רן כהן, אמר כי "סוף סוף בג"ץ פסק אמת בקשר למעמד השטחים ולגבולות מדינת ישראל. עתה אין על המתנחלים אלא לשחרר את המדינה והחברה הישראלית מאיומי האלימות להפנים את פסיקת הממשלה, הכנסת ובית המשפט ולחזור לישראל".

 

תנועת "שלום עכשיו" מסרה בתגובה לפסיקה כי "על המתנחלים להשלים עם פסיקת בג"ץ ולהבין שההתנתקות היא עובדה מוגמרת". עוד אמרו שם כי "על מועצת יש"ע להודיע על סיום המאבק ותחילת המשא ומתן עם הממשלה בעניין הפיצויים".

 

ח"כ אילן ליבוביץ' (שינוי): "זהו יום חשוב לדמוקרטיה במדינת ישראל. בג"ץ קובע בעצם את המסמר האחרון בחוק ההתנתקות. לצערי, הנהגת יש"ע עם קומץ משיחיסטי, המשיכו להסית, לאיים ולעבור על החוק תוך צפצוף על הכנסת ובג"ץ".

 

חבר הכנסת אריה אלדד אמר מנגד כי "בית המשפט העליון של ישראל מתרחק יותר ויותר מהצדק ומקריב את כבוד האדם וחירותו על מזבח תפיסת עולמו השמאלנית. אבל גם בסדום יש צדיק אחד (השופט אדמונד לוי), והעולם קיים בזכות הצדיקים".

 

שאול יהלום (מפד"ל) הוסיף כי "שופטי בג"ץ השתלבו במדיניות הבלתי שפויה של שרון. בג"ץ לא הפתיע את הציבור כאשר השתלב במדיניות חסרת ההיגיון של שרון. חבל שבג"ץ לא עמד על משמרתה של הדמוקרטיה ולא הוכיח את שרון על רמיסת ערכי התרבות והדמוקרטיה".

 

יושב ראש סיעת הציונות הדתית בכנסת, אפי איתם, ציין כי לדעתו "החלטת בג"ץ היא קריסת המעוז האחרון של המשטר הדמוקרטי בישראל". לדבריו, "תם עידן בג"ץ כגורם המרסן ומאזן של גחמות השלטון המושחת. בג"ץ נותן היום יד לשחיתות השלטונית שהולידה את ההתנתקות ונותן יד לעשוק אזרחי ישראל שבנו את מפעל חייהם על פי חוק".

 

בהכנת הידיעה השתתפו אפרת וייס, טל רוזנר ואטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בג"ץ החליט. ההתנתקות חוקית
צילום: איי פי
שמעוני. העם פסק אחרת
צילום: איי אף פי
אלון. לא רציתי ביטול חוקים
צילום: איי אף פי
צילום: שאול גולן
חותמת לגיטימציה. אורון
צילום: שאול גולן
צילום: ערוץ הכנסת
אלדד ויהלום. בג"ץ לא הפתיע
צילום: ערוץ הכנסת
מומלצים