שתף קטע נבחר

שרון: "ההתנתקות תחזק את הנגב והגליל"

ראש הממשלה נאם בכנס כרמיאל לפיתוח הגליל, הסביר כיצד ההתנתקות תחזק את אזורי הפריפריה והבטיח שאין בכוונתו לדחות את ביצוע התוכנית. שר האוצר פרש בכנס את חזונו על פתרון מצוקת האבטלה בגליל: המרכז הנוצרי-אוונגליסטי שיוקם בגינוסר יביא מיליון תיירים בשנה. לבנת אמרה: העובדה שמערכת החינוך בפריפריה היתה חלשה לאורך השנים, גרמה לכך שהפערים הלכו והתרחבו. עשרות פעילים ערבים הפגינו: "בונים ליהודים והורסים לערבים"

ראש הממשלה אריאל שרון, נאם היום (ה') אחר הצהריים בכנס לפיתוח הגליל שנערך במכללת "אורט בראודה" בכרמיאל. שרון התייחס כצפוי לנושא הקרוב ללבו - תוכנית ההתנתקות. לדבריו, "ההתנתקות אינה כרוכה רק בנסיגה מעזה אלא גם בחיזוק ההתיישבות בגליל בנגב ובירושלים רבתי".

 

"המטרה היא לצאת מחבל ארץ שחשיבותו הביטחונית פחותה, כדי לחזק חבלי ארץ שהם בעלי משמעות אסטרטגית. אני לא מוכן לשמוע את טענות הסרק כאילו שההתנתקות מעזה היא קץ הציונות. מדובר במהלך של חיזוק הציונות", דברי רה"מ.

 

שרון הוסיף כי "בניגוד לשמועות", ההתנתקות תבוצע על פי לוח הזמנים שנקבע על ידי הכנסת והממשלה: "זה לא צעד קל, אך הוא יבוצע במועדו". הוא הוסיף כי הוא מדגיש את הדבר כדי להזים את השמועות בדבר דחייה נוספת במועד ההתנתקות.

 

שרון  הודיע גם כי ביום ראשון יביא לממשלה החלטה בהוראת שעה להוזלת מחירי הקרקעות לדיור בגליל, ומאוחר יותר לקרקעות לתעשייה.

 

ראש הממשלה גם התייחס לנאומו של שר האוצר, שדיבר לפניו. נתניהו פשט את הג'קט, ירד מהבמה וערך 'מופע' לנוכחים. שרון עלה לשאת דברים, פנה למנחה, טלי ליפקין שחק, ושאל אותה "אם זה השלב שבו צריך להוריד את הבגדים".

 

בהמשך עקץ ראש הממשלה שוב במרומז את נתניהו, כשפנה לראש העירייה אלדר, שהתייחס בדבריו לקושי במילוי תפקיד ראש הממשלה בימים אלה, ואמר כי "מדובר אמנם בתפקיד קשה, אבל יש עוד כמה שחושקים בו".

 

החזון של ביבי: האוונגליסטים יפתרו האבטלה

 

שר האוצר, בנימין נתניהו, פרש בכנס את חזונו בדבר פתרון האבטלה בגליל. לדברי נתניהו, "הצמיחה מאפשרת עוד רפורמה אחת - קידום הפריפריה. אני רוצה מדינה בלי פריפריה. איך ייתכן שבמדינה קטנה כמו שלנו עוד יש פריפריה? הפתרון הוא דרכים מהירות, רפורמה בקרקעות ופיתוח מקורות תעסוקה". נתניהו ציין כי מקור התעסוקה העיקרי יהיה "מגה פרויקט של המרכז העולמי של הנוצרים האוונגלים על שפת הכנרת".

 

"מדובר ב-550 דונם קרקעות מדינה באזור גינוסר, שם מציעה המדינה לנוצרים האוונגליסטים להקים מרכז עולמי. הכביש יעבור מלמטה, הכנרת כידוע קדושה להם, בשל הנסים שאירעו על-פי אמונתם במקום. מדובר בעשרות מיליוני מאמינים בארה"ב וברחבי העולם. רק בסין יש 5 מיליון מאמינים.

 

"אמרו לנו הכמרים הטלוויזיונים בארה"ב - תנו לו שלושה ימים בגליל ושלושה בירושלים. מדובר בהערכה בגידול של מיליון תיירים בשנה. אנשים צריכים לארגן את זה: חדרנים וחדרניות, מלצרים, מדריכי תיירים. אלפי מקומות עבודה".

 

לבנת: מבנה האקדמיה גרם לפערים

 

שרת החינוך, לימור לבנת, אמרה בכנס ש"מבנה האקדמיה מגדיל את הפערים". לדבריה, העובדה שמערכת החינוך בפריפריה היתה חלשה לאורך השנים, גרמה לכך שהפערים הלכו והתרחבו. "זו הסיבה לכך ששיעור המזרחיים בסגל האקדמי הבכיר הוא זעיר, בין 3-8 אחוזים, ושיעור הערבים אחוז אחד".

 

בכנס נדונו דרכים לקידום הגליל והפריפריה והועלו הצעות שונות לעידוד הצמיחה והפיתוח של האזור. מחוץ לכינוס הפגינו עשרות פעילי בל"ד ואמרו ש"פיתוח הגליל" משמעו "ייהוד הגליל".

 

הכנס נערך במכללת אורט בראודה, שאמורה לשמש בסיס לאוניברסיטה שתוקם בגליל. בין הדוברים בכנס, ארנון מילצ'ן, התורם והיזם להקמת האוניברסיטה. ראש העירייה המארחת, עדי אלדר, שהוא גם יו"ר מרכז השלטון המקומי, אמר בדברי פתיחתו כי "נכון לעכשיו, כל הדיבורים על הפניית תקציבים לפיתוח נשארים בגדר דיבורים בלבד והממשלה עדיין משקיעה את מירב משאביה בפיתוח האזור שבין חדרה לגדרה".

 

הוא קרא לממשלה להציב יעד של חצי מליון תושבים נוספים בגליל בשנים הקרובות, וקרא לפיתוח היישובים היהודיים והערביים כאחד. לדבריו, הקמת תוכניות מתאר ליישובים הערביים תגרום בין היתר להפסקת הבנייה הבלתי-חוקית ביישובים אלה.

 

שר התמ"ת, אהוד אולמרט, הודיע כי בישיבת הממשלה ביום ראשון הקרוב תידון ההצעה להוזלת מחירי הקרקעות לתעשייה בגליל. באחרונה הושבו לתקופה מוגבלת מענקים והלוואות מקום לרוכשי דירות ובנייה רווייה ביישובי הגליל.

 

סגנית השר, אורית נוקד, אמרה שהממשלה אינה מקצה די משאבים לפיתוח הגליל והנגב. היא קראה לראש הממשלה ולשר האוצר להזרים תקציבים נוספים לנגב ולגליל בכלל ולמענקי דיור בפרט. "מתוך חמישים מליון שקלים שקיבל משרד המשנה לראש הממשלה, רק כמיליון הועברו להחזרת מענקי הדיור לפריפריה וגם סכום זה אינו מספיק. יש להביא לכך שמענקי הדיור יחולו לא רק על בנייה רווייה אלא גם על בנייה כפרית".

 

היא ציינה כי אם בתקציב 2006 תינתן תוספת תקציבית ראויה לגליל ולנגב, "נוכל להיות עדים לשינוי המצב שבו יש רק דיבורים ולא מספיק מעשים".

 

במגזר הערבי אומרים: זה חזון גזעני  

 

עשרות פעילים של בל"ד הפגינו בצהריים בצומת כפר הילדים בכניסה המערבית לכרמיאל במחאה על הכנס לפיתוח הגליל. הפעילים הפגינו במחאה על הכנס ששואף לדעתם לפתח רק את המגזר היהודי ו"לייהד" את הגליל, וזאת על חשבונם של הערבים במקום.

  

"מי שרוצה לפתח את הגליל צריך לקחת בחשבון את האוכלוסיה הערבית, אולם איש לא מתייחס לבעיות שלה", אמר ל-ynet פעיל בל"ד, מוחמד כנעאן. "יש לנו בעיות של שטחי שיפוט, אלפי בתים בסכנת הריסה והאבטלה גואה. אף אחד לא מסתכל על הבעיות הללו, ובמקום זאת הם באים לעשות כנס ולעודד את הגירת היהודים לגליל.

 

"אני לא יודע אם לכנות את זה 'פיתוח' הגליל או 'ייהוד' הגליל. אנו בעד פיתוח של כולם ולא רק של חצי האוכלוסיה". המפגינים במקום הניפו שלטים עליהם נכתב, בין היתר, "פיתוח של האפליה", "לא על חשבוננו", "בונים ליהודים והורסים לערבים", ועוד.

  

כבר ביום שני שלח ראש עיריית סכנין, עו"ד מוחמד בשיר, מכתב למנהל המכללה ובו הסביר מדוע אין בכוונתו להגיע לכנס שאליו הוזמן. "לצערנו, אין בהזמנה אף דובר ערבי ואין התייחסות בכלל לאוכלוסיה הערבית בגליל, לחזונה, התפתחותה, צרכיה ומצוקותיה... אנו חוזרים ומגנים כנס זה ומבקשים לבטלו, וקוראים למוזמנים ולדוברים בכנס להחרימו".

  

גם ראש ועדת המעקב של ערביי ישראל, שאוקי חטיב, לא נשאר אדיש לכנס. במכתב בהול ששיגר אתמול לשרון ולפרס כתב שהכנס הוא בעל "חזון גזעני" ששואף להמשיך ולייהד את הגליל. "הכנס במהותו, ובהתבסס על הדוברים בו, בהם לא נמנה אף ערבי, שואף 'לפתח' את הגליל על יסוד לאומי וגזעי באופן שישרת אך ורק את היהודים, דבר שיגביר את המחיצות והחומות הקיימות בין שני העמים. זאת, בשל מדיניות האפליה הרשמית הנהוגה כלפי הערבים במדינה".

  

חטיב רמז כי השתתפותם של שרון ופרס בכינוס היא בבחינת חיזוק למדיניות האפליה והרדיפה, ואף דרש מהם להחרים את הכנס ולפעול לביטולו.

 

מעמותת "סיכוי במשגב" נאמר, כי "הכנס הנוכחי הוא המשך ישיר להנצחת האפליה והפער". לדעת העמותה, העובדה שראש הממשלה ובכירי השרים מתארחים בגליל תוך התעלמות מוחלטת מכך שלכנס לא הוזמן אפילו דובר ערבי אחד - "מעידה על בוחן מציאות לקוי שלהם, ואת זה לא יפתרו גם אלף ועדות אור. קובעי המדיניות חייבים להפנים את העובדה שהתושבים הערבים הם אזרחים שווי זכויות ומהם אסור למדינה להתנתק".


פורסם לראשונה 16/06/2005 14:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
הנוצרים יביאו עבודה. נתניהו
צילום: עטא עוויסאת
צילום: איי פי
אריאל שרון. מגיע לגליל
צילום: איי פי
צילום: סבסטיאן שיינר
אפלייה באקדמיה. לבנת
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: רויטרס
מבטיח. אולמרט
צילום: רויטרס
צילום: אחיה ראב"ד
משקיעים בין חדרה לגדרה. עדי אלדר
צילום: אחיה ראב"ד
מומלצים