שתף קטע נבחר

הכנסת המליצה: מאסר לאדם המשמיע קריאות גזעניות

בתום ארבע שנים של דיונים, גיבשה ועדת החקירה הפרלמנטרית למניעת האלימות בספורט שורה של המלצות. הוועדה קוראת להחמיר את החקיקה במקרים של אלימות והסתה לגזענות, להגביר את האכיפה, לאמץ את המודל האנגלי, לשפר תשתיות ולהקים "משטרת איצטדיונים" ומינהלת אוהדים

ועדת החקירה הפרלמנטרית למניעת האלימות בספורט סיימה היום (ב') עבודה של ארבע שנים והגישה את מסקנותיה והמלצותיה. ההמלצה העיקרית של הוועדה היא לקבוע בחקיקה שנת מאסר לאדם, המשמיע קריאות גזעניות במגרשי הספורט.

 

הוועדה טוענת כי "אין מחלוקת כי קריאות גזעניות, מעבר לפגיעה הקשה בכבודו של האדם אליו מופנות הקריאות, ובציבור אליו הוא משתייך, מהוות יריית פתיחה לאלימות של ממש. הוועדה סבורה כי אין די בעבירת ההסתה הקבועה בחוק העונשין בכדי להתמודד עם תופעת הקריאות הגזעניות, ויש לקבוע עבירה ספציפית אשר תתאים למקרים האמורים".

 

על פי מסקנות הוועדה, המשטרה אינה עושה די למניעת האלימות במגרשים. מישיבות הוועדה הרבות שעסקו בפעילות המשטרה ומניתוח אירועים אלימים שארעו במגרשים, מתקבל הרושם שחלק ניכר מהמקרים ניתן היה למנוע אם היו ננקטים צעדים מניעתיים על ידי המשטרה. הוועדה המליצה על קיום פעילות חשאית לאיתור מתפרעים במגרשי הספורט, הקמת מערך וידאו סגור במגרשים אשר יסייע באיתור הגרעין האלים והקשה, אימוץ מלא של המודל האנגלי, לרבות התייצבות המורחקים בעת המשחקים בתחנות המשטרה והקמת יחידת אכיפה מיוחדת לנושא ההימורים הבלתי-חוקיים בספורט, אשר היקפם עומד על 14 מיליארד שקל בשנה. הקמת היחידה תמומן ע"י הטוטו, מפעל הפיס והמשטרה. על-פי הוועדה, תופעת ההימורים הבלתי חוקיים משפיעה ישירות על האלימות במגרשים, למשל דרך ניסיונות להטות משחקים.  

 


אוהדי מכבי ת"א מפוצצים את אימון הקבוצה (צילום ארכיון: ראובן שוורץ)

  

בישיבה משותפת שקיימה הוועדה עם שרת החינוך, שר המשפטים והשר לביטחון פנים, הוחלט על הקצאת שמונה מיליון שקלים לטובת הקמת "משטרת איצטדיונים", שתתמקד בטיפול באלימות בקרב אוהדים.

 

עוד ממליצה הוועדה כי בעלי תפקידים ישאו באחריות אישית על התבטאויותיהם ומעשיהם, וכי מאמני קבוצות יענישו בחומרה שחקנים אשר גילו התנהגות שאינה ספורטיבית, הן כלפי השופטים והן כלפי שחקני הקבוצה היריבה.

 

הוועדה גם המליצה על שיפור התשתיות, הורדת גדרות והקמת חדר בקרה מרכזי באיצטדיון בלומפילד. אימוץ המודל נועד לתת מענה לתופעת האלימות והגזענות, ולצמצם מקרי פלישה לקו הדשא, השחתת רכוש, תקיפות וגרימת חבלות פיזיות לספורטאים, שופטים ובעלי משרה בקבוצות.

 

בנוסף, הוועדה הציעה להקים מינהלת אוהדים, שמטרתה לשתף את האוהדים עצמם באחריות על הנעשה במגרשים. מינהלת האוהדים, כך סבורה הוועדה, תתרום למלחמה בנגע האלימות על ידי הענקת תפקיד של ממש במערך השמירה על הסדר במגרשים לאוהדים עצמם.

 

הוועדה קבעה כי על ההתאחדות לכדורגל לפעול מיד להקמת מינהלת אוהדים כזו, כך שלכל קבוצה יהיה חוג אוהדים מוסדר לצד הקבוצה. כמו כן, המליצה להקים יחידה של "סדרני משמעת" מטעם האוהדים, אשר תשולב במערך השמירה על הסדר במגרשים, לצד המשטרה, והקמת גוף אוהדים ארצי, שיקבע בתיאום עם ההתאחדות וגורמי אכיפת החוק כללים ועונשים למפרי סדר. הגוף יהיה מורכב מנציגי האוהדים של הקבוצות, ויהווה חלק אינטגרלי מהמערכת הציבורית של ענפי הספורט השונים בכלל, והכדורגל בפרט.

 

ח"כ וילן: אם ההמלצות לא יתקבלו, נהיה עדים לאסונות שיעלו בחיי אדם

 

יו"ר הוועדה, ח"כ אבשלום וילן, אמר כי "בתום ארבע שנים של עבודה ניסינו לרתום לפעולה משותפת את כל הגורמים המעורבים בנושא. ביצענו שינויי חקיקה וגייסנו את דעת הקהל למאבק בלתי מתפשר באלימות ספורטיבית ועדיין הדרך ארוכה. התחושה היא כי המאבק באלימות משול לפעולה סיזיפית במעלה ההר, שבכל שנה אנחנו מגלגלים אותו מבראשית אל הפסגה, מדרדרים במדרון ומתחילים מחדש. אני חש חובה להתריע כי אם לא יינקטו מיידית, במהירות ובתקיפות, עיקרי הצעדים המומלצים על ידי הוועדה, נהיה עדים לאסון או שורת אסונות בכדורגל הישראלי, שיעלו בחיי אדם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים