שתף קטע נבחר

כך תתמודדי עם התשישות שמתלווה ללידה

ידעתם שהמטפל העיקרי בתינוק מאבד במהלך שנות חייו הראשונות כ-700 שעות שינה? יש הורים שגופם מסתגל למחסור הזה בשינה, אחרים מתרגלים לתפקד באנרגיה פחותה. אבל לפחות בימים הראשונים שאחרי הלידה יש כמה דברים שאת יכולה לעשות כדי להשיג דקות יקרות של שינה

אנשים שמשתמשים במשפט "ישן כמו תינוק" כנראה מעולם לא גידלו תינוק. חוקרים חישבו ומצאו שהמטפל העיקרי בתינוק מאבד במהלך שנות חייו הראשונות כ-700 שעות שינה. יש הורים שגופם מסתגל למחסור הזה בשינה. אחרים מתרגלים לתפקד עם פחות אנרגיה. על פי מחקר אחד, ירידה משמעותית באנרגיה מתרחשת כשבועיים אחרי הלידה. לכן אל תשתוללי כשאת מגיעה הביתה מבית החולים. את תצטרכי את האנרגיה הזאת כמה שבועות אחר כך. בספרה 'להשכיב את ילדך לישון ולחזור לישון' מציעה ויקי לנסקי כמה עצות מעשיות לאימהות הטריות:

 

  1. צמצמי את הציפיות שלך מעצמך לפחות בחצי.
  2. הבית המבריק, ארוחות הגורמה ולוח הזמנים המאורגן שהיו בעבר מקור גאוותך לא חשובים כעת כמו הטיפול בתינוק החדש ובעצמך. השתמשי בצלחות נייר ובארוחות מוכנות למשך כמה שבועות בלי לחוש שום רגשות אשם. חלק גדול מהתשישות נובע מהתחושה שקיימת רק דרך אחת לבצע דברים.
  3. תלי על דלת הכניסה שלט: "תינוק ישן... וגם אמא שלו". גם השלט הידוע "נא לא להפריע", שמוכר לנו מכל בית מלון, יכול לעשות את העבודה.
  4. נתקי את הטלפון או אל תחברי אותו!
  5. השתמשו במזכירה האלקטרונית או בתא הקולי כדי להקליט הודעה שמעדכנת את המטלפנים בכל הנוגע להתפתחות התינוק. בסוף ההודעה צייני שאת נחה כעת והציעי זמן נוח יותר שבו ניתן להתקשר אלייך.
  6. אל תרגישי מחויבות לארח מבקרים בהתאם ללוח הזמנים שלהם. הבהירי להם שיש לך שעה אחת להקדיש למשימה. אם 'לא נעים' לך, תגידי שאלה הן הוראות הרופא.
  7. אל תרגישי רגשות אשם משום שאת רוצה שהתינוק שלך ימשיך לישון כל הזמן כדי שיהיה לך זמן לעצמך. זו הרגשה נורמלית.
  8. אל תשכיבי את התינוק בחדרך אם את קלת שינה ושנתך מופרעת בקלות מהתנועות ומהרעשים של התינוק. כשהתינוק שלך יזדקק לך, את תדעי את זה.
  9. לכי לישון כשהתינוק שלך ישן. אל תתישי את עצמך בעבודה בכל פעם שהתינוק ישן. חטפי תנומות כשהתינוק נם, אפילו בישיבה במידת הצורך. תנומות משקמות אנרגיה בצורה טובה יותר מכל דבר ממריץ אחר.
  10. על מנת להתרענן כשיש לרשותך חמש דקות בלבד דמייני משהו מרגיע כמו שקיעה שממנה נהנית. שימי את הרגליים למעלה, עצמי עיניים והשעיני את הראש לאחור.
  11. אם יש לך צורך אמיתי בשינה, והתינוק ער, ארגני סביבה בטוחה – למשל 'לכלוא' אותו על הספה כשאת משתרעת לאורכה – והפעילי את סרט הווידיאו או הדי.וי.די האהוב עליו.
  12. שקלי לקבל עזרה בעבודות הבית. זו יכולה להיות השקעה טובה בעצמך. עוזרת בית יכולה להיות חשובה הרבה יותר מאשר מטפלת לתינוק.
  13. שתפי את בן זוגך בהאכלות הלילה. אם את מיניקה, את יכולה לשאוב חלב מדי פעם.
  14. תנו זה לזה 'לילה חופשי' במקום לחלוק את הלילה.
  15. חלקו ביניכם גם את סופי השבוע. על ההורה ש'בתפקיד' לעשות את כל הדרוש כדי לאפשר להורה האחר לישון עד מאוחר.
  16. הימנעי מקפאין, כך שהוא לא ישפיע עלייך ברגע שתהיה הזדמנות לנמנם או לישון.
  17. הפכי את האכלות הלילה ליותר נעימות גם עבורך. הכיני תרמוס עם משקה חם עבורך לפני שאת חוזרת לישון. כשאת קמה להאכיל את התינוק, יהיה משהו גם עבורך. הקשיבי לדיסקים, לקלטות או לרדיו. השתמשי באוזניות כדי שהרעש לא יפריע לאחרים.
  18. אל תהססי לישון שלא במיטה הזוגית אם זה הכרחי להשלמת שעות שינה. זה לא סימן להידרדרות של הנישואים. מיטות מוזיקליות יכולות להיות טקטיקת הישרדות זמנית טובה.
  19. נסי לחיות חיים 'נטולי זמן'. אל תאמללי את עצמך בהתבוננות בשעון בכל פעם שאת מתעוררת בלילה. את חייבת להתעורר בכל מקרה. אל תהפכי את המצב לגרוע יותר על ידי ספירת שעות השינה האבודות.
  20. הזכירי לעצמך שאת לא לבד. נסי להרגיש 'קומונה רוחנית' עם עשרות מיליוני ההורים האחרים שעושים בדיוק את מה שאת עושה באמצע הלילה.
  21. שמרי על חוש ההומור שלך ולמדי להתבדח על המחסור בשעות השינה ועל בן המשפחה החדש והלא מתחשב שלכם. מעט צחוק יכול להפחית את הסטרס ולמלא את הסוללות הרגשיות שלך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דמייני שלווה, גם אם יש לך רק 5 דקות
מומלצים