שתף קטע נבחר

הדיאטות שמוכרים לכם בחנויות: אמת או עבודה בעיניים?

הם מבטיחים להגשים עבורכם את החלום של ירידה במשקל ללא מאמץ, אם רק תטלו את מוצריהם • הפרסומים שלהם מבטיחים טיהור של הגוף מרעלים, האצה של חילוף החומרים או ספיגת השומנים שבמזון • למעשה מדובר בתוספי מזון, שמכילים רכיבים משתנים או משלשלים ועלולים לגרום נזק חמור לגוף

טיהורית הרבלייף התה הטיבטי ברוצ'יה-קל 

גם הקיץ הזה, כמו בקיץ שעבר וסביר להניח שגם בקיץ הבא, עמוסים המדפים במוצרים שמבטיחים הרזיה מהירה, קלה ובטוחה – בשיטת ה'זבנג וגמרנו'. מפליאים לעשות היצרנים שטוענים שבידיהם פתרון הפלא: דיאטת אינסטנט, שמאפשרת לאכול הכל, והרבה. כל מה שצריך לעשות זה ליטול גלולה אחת קטנה,

והופ – הקילוגרמים נושרים, בקלות וללא מאמץ.

 

נשמע מפתה? בוודאי. אבל כפי שמעידים מומחים, זה לא ממש עובד. לא ככה. כי דיאטה היא, מה לעשות, אורח חיים. תהליך מתמשך, קפדני ולפעמים אפילו מתסכל. "אין מטה קסם ואין קיצורי דרך", פוסק פרופ' אליוט בארי, מנהל בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית בירושלים. "אי אפשר לרדת במשקל לתקופה ממושכת אלא על ידי צמצום כמות המזון שאוכלים והגברת הפעילות הגופנית.

 

"רוב הדיאטות שנעשות באמצעות שימוש במוצרים שמבטיחים הרזיה הן אחיזת עיניים. המשווקים של המוצרים האלה בונים על התמימות וחוסר ההבנה של הציבור. הירידה במשקל שמושגת באמצעותם היא תוצאה זמנית של ירידה בנוזלי הגוף ומזון שלא נספג בגוף".

 

טיהורית


'טיהורית': "מסלק רעלים" או משתן?

 

כבר שנים סובל ליאון מעודף משקל. אחרי שניסה דיאטות שונות, שבכולן נכשל, החליט לוותר ולהרים ידיים. אלא שלפני שנה, בעקבות אירוע לבבי שעבר, התגלו אצלו ערכי לחץ דם גבוהים וסוכרת, והרופאים גזרו עליו משטר דיאטה חמור.

 

ליאון התחיל לאכול ירקות והפחית בכמויות הבשר שהוא כה אוהב, אבל עד מהרה חזר לסורו. ואז צדה את עיניו מודעה בעיתון: "כדי שהגוף יהיה מוכן לרזות, חייבים לנקות אותו", נכתב בה. "קודם טיהורית – אחר כך דיאטה".

 

ליאון ניגש לבית המרקחת ורכש את המוצר. "התחלתי להשתמש ב'טיהורית' לפי הוראות היצרן", הוא מתאר. "במשך שלושה ימים לא היתה לי שום פעילות מעיים. זה פשוט עשה את הפעולה ההפוכה. מלבד עצירות התחלתי לסבול גם מכאבי ראש. נכנסתי ללחץ ופניתי לרופאת המשפחה, שנתנה לי שמן לזירוז פעילות המעיים". גם אשתו, פאולה, נטלה מה'טיהורית' לפי הוראות היצרן, ובמקום 'סילוק רעלים' לקתה, לדבריה, בעצירות קשה.

 

את ה'טיהורית', לפי הוראות היצרנית, חברת אורטיס, יש למהול בבקבוק של ליטר וחצי מים מינרליים ולשתות במשך 21 ימים רצופים. העיקרון: אחרי שהגוף 'מטוהר', קל לו יותר לאבד קילוגרמים, באמצעות דיאטה שעליה היצרן ממליץ. מצד שני, התשדיר שמפרסם את המוצר ברדיו מציג אותו כמיועד להורדה במשקל.

 

"השימוש ב'טיהורית'", טוענת היצרנית בעלון לצרכן המצורף למוצר, "מיועד לניקוי הגוף מרעלים ולהפעלת מנגנון חילוף החומרים הטבעי של הגוף. ניקוי הגוף מרעלים מקל עליו לפרק את רקמת השומן ולרדת במשקל". דה-טוקסיפיקציה מכנים שם את התהליך בהמשך.

 

"המוצר מציג תיאוריה שאין לה ביסוס", גורס ד"ר ניר ברק, מומחה לרפואה פנימית במרכז הרפואי בילינסון. "יש פה שימוש לא נכון במונח דה-טוקסיפיקציה, שפירושו סילוק רעלים מהגוף במקרה של הרעלה כתוצאה מנטילת תרופה או מסיבה אחרת. אבל החומרים המצוינים בעלון לצרכן של 'טיהורית' לא משמשים מבחינה רפואית לביצוע דה-טוקסיפיקציה.

 

"התכשיר כולל, למשל, מיץ שזיפים מרוכז, שמקל על פעולת המעיים ואף עשוי לגרום לשלשול. חומר אחר שיש בו – תמצית יבשה של אצות ים – יכול להיות בעייתי. הרכיב הזה, בהתאם לסוג האצה ולריכוז שלה, עלול להכיל יוד בכמות גדולה. בכלל, אין בעלון נתונים לגבי כמויות הרכיבים שהמוצר כולל. כעיקרון, אני לא ממליץ על שימוש במוצר שתכולת החומרים בו אינה ידועה".

 

ד"ר נחום וייסמן, מנהל היחידה לתזונה קלינית במרכז הרפואי איכילוב, נחרץ עוד יותר. "אני בכלל לא מבין את המושג הזה 'טיהור'", הוא אומר. "אין דבר כזה. למוצר יש אפקט משלשל, שגורם לכל מיני שינויים ברירית המעי ואף עלול לפגוע במשק המים והמלחים של הגוף. במקרים מסוימים זה עלול להיות מסוכן".

 

פרופ' רם רייפן, מנהל בית הספר לתזונה של האוניברסיטה העברית, מסביר: "הגוף מתנקה מרעלים על ידי מערכת הדה-טוקסיפיקציה של עצמו. הכבד והכליה מנטרלים חלק מהרעלים. בעלון לצרכן מצוין שה'טיהורית' כוללת קומפלקס ויטמין B. הוויטמין הזה אמור לנקות את הגוף מרעלים? מימיי לא שמעתי קשקוש כזה. אין לזה שום אחיזה".

 

על רשימת השאלות שהעברנו ליצרנית של 'טיהורית' ענה בשמה הרוקח עומר פורת: "מערכות הגוף השונות אכן מיועדות לטהר ולנקות את הגוף בכוחות עצמן. אבל גופנו כיום קולט רעלים בכמות חריגה, שמקשה על מערכות אלה לבצע את מלאכתן.

 

"רופאים העוסקים ברפואה משלימה, נטורופתים ותזונאים יודעים ששימוש בתמציות צמחים, חליטות ומיצי פירות מסייע למערכות הגוף לנקות את עצמן מעודף רעלים. בספרות הרפואה המשלימה יש עשרות מאמרים שדוגלים בדה-טוקסיפקציה באמצעות מיצוי של צמחים ופירות. אני מציע לרופאים שיוצאים נגדנו לקרוא אותם.

 

"'טיהורית' עשויה מתמצית צמחים ובהכרח מסייעת לירידה במשקל. חלק מהחומרים שיש בתכשיר גורמים להשתנה מרובה ועובדים על הכליות, וחלק עובדים על הכבד. התכשיר אמור לשתן – חד-משמעית".

 

את משרד הבריאות לא הרשימו דברי ההסבר של פורת. בתגובה נמסר: "הנושא עלה לדיון בוועדה למניעת הטעיית הצרכן, שמצאה שיש עילה מספיקה כדי לפעול באמצעים העומדים לרשותה נגד האחראים למוצר 'טיהורית' בישראל, והנושא נמצא בהליכים המשפטיים הנדרשים".

 

חזור למעלה
הרבלייף


הרבלייף: חשד לפגיעה בכבד

 

גם מיכל בוזגלו סובלת שנים רבות ממשקל יתר. גם היא ניסתה דיאטות שונות, ירדה במשקל ועלתה שוב. ההצעה של חברת הרבלייף לדיאטה כוללת שימוש בשייק שמחליף ארוחה או שימוש בטבליות מתוספי מזון לצורך הרזיה. השימוש בטבליות קסם לה. "התחלתי להשתמש בהרבלייף בעקבות מודעה בעיתון שהבטיחה ירידה במשקל של 5-8 ק"ג בחודש. אם לא תרזו, נאמר בה, כספכם יוחזר לכם. שילמתי כמעט 800 שקל עבור 60 טבליות והתחלתי ליטול אותן.

 

"תוך זמן קצר הפנים, הידיים והשדיים התנפחו לי. התקשרתי בבהלה למנהלת והיא אמרה לי שזה כנראה לא עובד עלי, והציעה לתת לי מוצר חזק יותר. אמרתי לה שאני פוחדת שאתנפח עוד יותר. 'מה נתתם לי פה, הורמונים?' שאלתי. דרשתי בחזרה את הכסף, והיא אמרה 'אני אתן לך במקום זה תלושי קנייה לרכישת מוצרים אחרים של החברה.

 

"השתמשתי בטבליות של הרבלייף במשך חודש ולא רזיתי אפילו ב-100 גרם. מאז החזה שלי התנפח פי שניים. אם תראי אותי, תיבהלי. אני לא ממליצה לאף אחד לנסות את הדיאטה הזאת. כל הדברים האלה עוזרים כמו כוסות רוח למת".

 

בתחילת השנה מתה אישה בשנות ה-40 לחייה ממחלת כבד. כמה חודשים לפני כן היא התחילה לחוש ברע ולהקיא. בדיקת דם שעברה גילתה שהיא סובלת מבעיית כבד חמורה. מצבה הידרדר במהירות. היא עברה בחו"ל השתלת כבד, אך זמן קצר לאחר מכן מתה. "היא רצתה לרזות ולהיראות טוב והשתמשה במוצרי הרבלייף בערך שנה", אמר בעלה בראיון ל'ידיעות אחרונות' בחודש פברואר האחרון. משרד הבריאות בודק כעת את הקשר בין מחלתה של המנוחה לבין השימוש במוצרי הרבלייף.

 

בפברואר 2005 דיווח למשרד הבריאות פרופ' דניאל שובל, מומחה למחלות כבד במרכז הרפואי הדסה, שארבעה אנשים אושפזו בשנה שעברה בבית החולים כשהם לוקים בהפרעות בלתי מוסברות בתפקוד הכבד וסובלים מכאבי בטן, צהבת, הקאות ובחילות. שניים מהחולים אושפזו במצב קשה, והשלישית כאמור מתה. כל המטופלים, לדברי פרופ' שובל, השתמשו במוצרי הרבלייף לצורך הרזיה.

 

חברת הרבלייף נוסדה בארה"ב בשנות ה-80 במטרה לספק תוספי מזון שמסייעים לדיאטה. במשך שנות פעילותה הרחיבה החברה את שוק המוצרים שלה. בפרסומי המשקה לדיאטה כתוב: "יש להחליף שתי ארוחות ביום במשקה (אחד לכל ארוחה) ולאכול ארוחה אחת מלאה ומאוזנת".

 

"מבחינת המסר (שמתייחס למשקה בלבד – א.א) אין כאן משום הטעיה של הצרכן, כיוון שהמוצר מבוסס על תחליף ארוחה מחומרים מוכרים", אומרת ד"ר דורית ניצן-קלוסקי, מנהלת שירותי המזון והתזונה במשרד הבריאות. "אבל יש בעיה אחרת, והיא החשד שהתעורר לגבי הקשר בין מוצר של החברה לבין פגיעה בכבד, דבר שנמצא כעת בחקירת משרד הבריאות".

 

מלשכת הדובר נמסר: "כאמצעי של זהירות יתר ממליץ המשרד על ביצוע בדיקת תפקודי כבד לפני צריכת מוצרי הדיאטה של הרבלייף וחודש אחד אחרי תחילת השימוש". מחברת הרבלייף נמסר בתגובה: "תוכנית ניהול המשקל של החברה כוללת תחליף ארוחה המבוסס על חלבוני סויה. תחליף הארוחה מכיל גם פחמימות בריאות ומחוזק בתערובת מאוזנת של ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן חיוניות וחלבונים, כל זאת כדי לספק ארוחה מזינה".

 

בתגובה לטענות שהעלתה בוזגלו נמסר מהחברה: "מוצרינו אינם מכילים הורמונים מכל סוג שהוא".

 

חזור למעלה
התה הטיבטי


התה הטיבטי: הפורמולה המשלשלת

 

כמו רבים אחרים שמעה גילי ברדיו את התשדיר "קניתי תה טיבטי, לא הפסקתי לאכול והורדתי במשקל" – והחליטה לנסות. "השתמשתי במוצר והוא עזר לי", היא אומרת. "שותים את זה כמו תה רגיל, אחרי כמה שעות מתחילים כאבי בטן, ואז משלשלים. היתה תקופה שלקחתי את התה הטיבטי שבועיים ברציפות, ופתאום כולם אמרו לי: 'גילי, רזית'. נהגתי לשתות כוס אחת בלילה, ולמחרת בבוקר ועד הצהריים הייתי רצה לשירותים. הפסקתי עם זה. היום לא הייתי עושה את זה".

 

טלי, בת 46, השתמשה בתה הטיבטי במשך חודשים ארוכים. "עשיתי אז דיאטה ורציתי לקצר את הדרך. התה הזה פשוט עזר לי לשלשל. במובן הזה הוא לא שונה מכל משלשל אחר שיכולתי לקחת. הבעיה היא שמערכת העיכול שלי התרגלה אליו. ברגע שרציתי להפסיק התחלתי לסבול מעצירות מתמשכת. לקח זמן עד שענייני היציאה שלי הוסדרו. זה כמו גמילה".

 

בתשדיר ברדיו ובמודעות בעיתונים טוענת היצרנית, חברת ערבה: "פורמולה עתיקת יומין על פי נוסחה טיבטית. לא צריך לחשוב הרבה. לא צריך להתלבט. פשוט לשתות את התה שהגיע מטיבט. קניתי, שתיתי ורזיתי".

 

"התה עובד על חילוף חומרים", אומר יצחק סער, סמנכ"ל החברה ואחד הבעלים. "הוא משתן, הוא מנקה את הגוף. בדרך כלל מי משמין? מי שיש לו חילוף חומרים איטי. התה מגרה את הקיבה. הוא משביע ומנקה את הגוף. אני מדבר על צמחים שמנקים את הכבד, ממש כמו פילטר". בהתייחסו לתשדיר הרדיו, שעלול להטעות, אומר סער: "זה בסך הכל ג'ינגל".

 

את האשמה לביקורת על המוצר הוא מגולל לפתחם של הקנאים: "במקום לפרגן למוצר טוב, רק מחפשים איך להכשיל אותי. מומחי התזונה מטעים אותך. אין להם מושג. הם לא סובלים אותי כי אני לוקח להם את הפרנסה. אני מוכר דיאטה ב-45 שקל, שמתאימה לכל כיס".

 

דעתם של מומחי תזונה אכן אינה נוחה מפעילות התה הטיבטי, כמו מפעילותם של משקאות אחרים שמבוססים על אותו עיקרון. גם הרופאים לא מרוצים ממנו. מזהיר פרופ' רמי אליקים, מנהל המחלקה לגסטרואנטרולוגיה במרכז הרפואי רמב"ם: "ישנם משלשלים שאם לוקחים אותם לאורך זמן הם גורמים לעצלות המעי, שהופך להיות לא גמיש ולא פעיל. בשימוש במשלשלים עלול הגוף להפסיד אלקטרוליטים, כמו אשלגן ונתרן, דבר שעלול להביא לפגיעה בתפקוד הכליה ואפילו להפרעות בקצב הלב. לשם פעילות מעיים תקינה מומלץ להשתמש בתאית ובסובין, לשתות הרבה ולבצע פעילות גופנית. ולדיאטה: פשוט לסגור את הפה".

 

עמדה דומה מביעה ד"ר אירית חרמש, רופאה בכירה במכון לגסטרו במרכז הרפואי רמב"ם: "לשימוש בתה הטיבטי ודומיו אין שום קשר לדיאטה. אנשים שותים את זה כדי לרזות, אבל בעצם זה כמו לקחת כדור משלשל. לא ידוע מה מכיל התה הזה והאם יש בו חומרים מזיקים. עלולים אף להימצא בו חומרים רעילים.

 

"אנשים משתמשים בתה הזה מתוך נקודת הנחה שמדובר במוצר טבעי, שאין לו תופעות לוואי. אבל המוצרים הטבעיים לכאורה מכילים חומרים פעילים לפחות באותה מידה כמו כדור משלשל. אין קשר בין שתיית התה לבין ירידה במשקל. יש מקסימום ירידת נוזלים, אבל בוודאי שאין ירידה של רקמות שומן".

 

בעקבות התערבות משרד הבריאות במסרים העולים מפרסומי החברה, מיהרה החברה להוסיף את הכתובית המחייבת: "לא נבדק על ידי משרד הבריאות".

 

חזור למעלה
ברוצ'יה-קל


ברוצ'יה-קל: הטבלית ה"סופחת"

 

מוצר נוסף שמבטיח נצורות הוא התוסף 'ברוצ'יה-קל' – "השומר עליך בכל ארוחה", כפי שמבטיח היצרן. ואיך הוא עושה את זה? "הטבלית המהפכנית מבוססת על שילוב ייחודי של תוספי תזונה ממקור טבעי, המסייעים בהפחתה של 25% מכמות הקלוריות הנצרכת בארוחה כבדה... לוכד את הפחמימות והשומנים במהלך תהליך העיכול ומונע את פירוקם וספיגתם בגוף".

 

לטובת המשתמש מופיעה בעלון לצרכן רשימת המזונות עתירי הקלוריות שלמוצר יש השפעה מירבית עליהם: פסטה ברוטב בשר, המבורגר עם צ'יפס, פיתה עם פלאפל או חומוס, ג'חנון, עוגת שוקולד או גבינה עשירה, גביע גלידה גדול, קרפ שוקולד ועוד.

 

ד"ר ניר ברק ספקן: "הבסיס התיאורטי של 'ברוצ'יה-קל' נכון. הם אומרים שאנשים משמינים כי הם אוכלים יותר מדי, והם גם כותבים יפה ש'צריכה עודפת של פחמימות ושומנים היא הסיבה העיקרית לעודף קלוריות ולעלייה במשקל'. עד כאן אני מסכים איתם. אבל 'לוכד את הפחמימות והשומנים שבמזון'? קשה לי להאמין שהתכשיר מצליח לעשות את זה בהיקף שהם מציינים, וזאת כיוון שהקבלת פעילות תוספי המזון שבמוצר היא ככל הנראה לתרופת המרשם 'קסניקל', שמונעת ספיגה של 30% מהשומנים במזון, וקצת קשה לי להאמין שתכשיר הגיע לרמה כזו מבלי ליצור את אותן תופעות לוואי, כמו שלשול. הדברים פה לא מסתדרים לי. לא הייתי ממליץ למטופל שלי לקחת את זה. יש כל מיני תרופות מאושרות שמסייעות לדיאטה ומחייבות מרשם רופא. אין כדור פלא שאנשים לוקחים אותו ויורדים במשקל".

 

ממשרד יחסי הציבור של יבואנית המוצר נמסר בתגובה: "'ברוצ'יה-קל' אינו מוצר להרזיה או דיאטה. הוא מייצג קטגוריה חדשה ומיועד לטיפול נקודתי בארוחה ספציפית, עתירה בשומנים ופחמימות. הפרסום מסביר איך עובד המוצר ולא אומר שהוא מרזה". אלא שהתגובה לא מדויקת. בעלון לצרכן נאמר מפורשות: "השימוש בטווח הקצר והארוך בתוסף המזון 'ברוצ'יה-קל' מסייע בשמירה על המשקל ומעודד ירידה במשקל".

 

הרכיבים שמצויים במוצר, לדברי היצרנית, כוללים ציטוזן, כרום פיקולינאט ואנזימי עיכול שמקורם בפפאיה, אננס וזרעי שומר. ד"ר ברק: "כל החומרים הללו נמצאים ברשימה של החומרים הטבעיים הידועים כבטוחים לשימוש, כלומר הם לא רעילים. אך האם הם גם יעילים להרזיה? הציטוזן עובד יפה בתנאי מעבדה, אך בפועל עשרות חברות מסחריות שהשתמשו בו לא הצליחו להוכיח את יעילותו להרזיה. ממחקר שערכה ד"ר ג'ודי שטרן בקליפורניה, שבדק חומרים שמרכיבים את 'ברוצ'יה-קל', עלה שהם לא יעילים לצורך ירידה במשקל".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "לא אישרנו את הכתוביות ואת העלון לצרכן למוצר 'ברוצ'יה-קל'". בנוסף אומרת ד"ר ניצן-קלוסקי: "אם מוצר שמכיל את החומר ציטוזן, או כל חומר אחר, טוען שיש ביכולתו לספוח שומנים, להמיסם ולגרום להרזיה – הרי שהוא חשוד במסירת מסר בריאותי האסור על פי החוק". למשמע רשימת המאכלים שאת השומנים שבהם אמור 'ברוצ'יה-קל' לספוח, אומרת ד"ר ניצן-קלוסקי: "זה איום ונורא. זו הטעיה בגדול. אגיש את זה לוועדה למניעת הטעיית הציבור".

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שומר עליך בכל ארוחה? ברוצ'יה קל
ד"ר רק שאלה
מומלצים