שתף קטע נבחר

מפגש טעון בכנסת: שרון הבטיח פתרונות, מתנחלים בכו

היועץ המשפטי לממשלה הבהיר בדיון מיוחד של ועדת החוץ והביטחון וועדת החוקה של הכנסת מהם גבולות המחאה. "ארגון חסימות כבישים זו המרדה", אמר. ראש מינהלת ההתנתקות, יונתן בשיא, אמר שעד כה הוגשו 396 בקשות לפיצוי. שרון הבהיר: "לכל מתיישב יש פתרון". השר לבטחון פנים, עזרא: "השב"ס הכין 2,300 מקומות לעצורים". מופז ציין שגם אשקלון נמצאת בתוך יישובי קו העימות שיקבלו חבילת מיגון. תושבת גני טל מיררה בבכי: "להעברת הדגים ממפרץ אילת נתנו שנתיים וחצי. אני פחות טובה מדג?"

"נכון להבוקר הוגשו 396 בקשות פיצויים ובכל יום מוגשות 30-20 בקשות" - את הנתון המעודכן הזה מסר הבוקר (יום ג') ראש מינהלת סל"ע, יונתן בשיא, בדיון מיוחד שמתקיים בכנסת בנושא ההיערכות לפינוי. ראש הממשלה, אריאל שרון, קרא למתנחלים "תחשבו על הילדים שלכם". בכך הגיב על תוכנית מועצת יש"ע להקים עיר אוהלים בגוש קטיף, "אם מישהו מעדיף לגור באוהל - זו זכותו".

 

השר לביטחון פנים, גדעון עזרא, אמר ש"השב"ס הכין 2,300 מקומות לעצורים, אך אנו נערכים ליותר מזה". המפכ"ל, רב-ניצב משה קראדי, אמר ש"אם יהיו חסימות כבישים בעת ההתנתקות בהיקף רחב, יש לקחת בחשבון שחלק מצירי התנועה יהיו סגורים לפרקי זמן גדולים". לדבריו, "צריך לקחת בחשבון שכמות כוח האדם מוגבלת".

 

היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, התייחס להפרות הסדר וחסימות הכבישים. "נעשה שימוש זהיר ומאופק בקשר לחסימות הכבישים, מתוך מגמה לאפשר חופש ביטוי, חופש מחאה. השתדלנו מאוד לא לפגוע בו ולא למנוע אותו. היו נגדנו כל מיני טענות על רפיסות שלטון החוק ועמדנו בהן. לא נרתענו שלא להפעיל את החוק. הכלי הפלילי צריך להיות הכלי האחרון במאבק בחברה דמוקרטית".

 

בהתייחסו לארגון החסימות אמר מזוז: "אנו עוסקים כאן בגרעין הקשה של המרדה: שימוש יזום בפעולות אלימות שנעשה בכלים אלימים. ארגון חסימות הכבישים מהווה המרדה".

 

בדיון הציגה הממשלה יכולת מרשימה במוכנות להתנתקות, לפחות על הנייר. הדיון בכנסת סיפק מפגש פומבי ראשון בין שרון למתנחלים המיועדים לפינוי. מנהלת המתנ"ס בגני טל ותושבת היישוב מזה למעלה מ-20 שנה פנתה לראש הממשלה ממרת בבכי: "הילדים לא יודעים היכן ילמדו, היכן יגורו? ממה נתפרנס? להעברת הדגים ממפרץ אילת נתנו שנתיים וחצי. מה אני פחות טובה מדג? דחה את הגזירה. אפשר לנו לעבור שלמים". 

 

ראש הממשלה האזין בקשב רב כשהוא מלווה ביועציו ושלט בכל החומר. הוא הנחה את אחרון הפקידים ולעיתים אף הקשה עליהם כדי שיספקו את התשובות המלאות. מי שלא בא מוכן היו דווקא ח"כים מהימין, שלא הצליחו להביך את הממשלה.

 

שרון פתח את דבריו בעקיצה כלפי חברי הכנסת, "אני מקווה שיש כאלה שבאמת רוצים לשמוע תשובות. לכל מתיישב יש פתרון של מגורים זמניים או פתרון של קבע. הממשלה נערכה ונערכת במרץ למתן פתרונות לכל אחד מהמפונים המעוניין בכך. כספי הפיצויים ממתינים במנהלת סל"ע וכל מי שרוצה יכול להגיש טפסי בקשה".

 

הוא ציין: "לכל מי שחושב שההתנתקות לא תבוצע - אני אומר בפעם האלף - תוכנית ההתנתקות תבוצע על-פי לוח הזמנים שנקבע בממשלה ובכנסת. צר לי שיש כאלו שמפריחים תקוות שוא, אך באמצע החודש הבא ישראל תתחיל בפינוי רצועת עזה וצפון השומרון".

 

הוא התייחס בדבריו גם למחאה: "מדינת ישראל לא תסכים שכבישים ייחסמו ושוטרים ואנשי בטחון יוכו. צה"ל והמשטרה יציגו את המוכנות שלהם. הם קיבלו הנחיות ממני חד-משמעיות לא לאפשר את ההשתוללות הזו". שרון הבהיר ש"לא יהיה פינוי תחת אש. פינוי יהיה. אש לא תהיה. באחת הפגישות עם הפלסטינים הזהרתי אותם שהתגובה של צה"ל תהיה כל כך קשה שהיא תעצור את התהליך (המדיני)".

 

יונתן בשיא ציין שהיישוב ניצן מיועד לקליטת מפוני נווה דקלים, היישוב הגדול ביותר בגוש קטיף. "הכנו שלושה סוגים של פתרונות דיור לתקופת הביניים. 700-800 דירות שכורות, למעלה מ-500 קראוונים, וקצת יותר ממאה דירות של מבנים מתועשים. לגבי הפתרונות הקהילתיים - אנחנו רוצים ללכת לפתרונות קהילתיים. לשמחתי, אנחנו נמצאים במו"מ כמעט עם כל הקהילות בגוש קטיף, חלקן מתחת לפני השטח.

 

"רכשנו את היישוב ניצן, מגדילים בו את האופציה עד ל-442 יחידות דיור. הוא מיועד לפתרון לנווה דקלים, היישוב הגדול ביותר. אנו רוכשים את מתחם הגולף באשקלון, יש שם מקום ל-400 יחידות דיור צמודות קרקע. 38 משפחות עוברות לבת הדר, 20 הולכות למבקיעים, ועוד כמה פתרונות שהמתיישבים ביקשו שלא נאמר בפרהסיה. נוכל לתת פתרונות הוגנים להתיישבות קהילתית לכל קהילה שתחפוץ בכך".

 

משרד השיכון: 1,500 פתרונות דיור עד אוגוסט

 

מנכ"ל משרד השיכון, שמואל אבואב, אמר: "בחודש אוגוסט נגיע ל-1,500 פתרונות דיור. אנחנו נגיע ל-530 קרוואנים, לא קרוואנים אלא קראווילות. באשר לפתרונות שכר דירה - משרד השיכון צריך ליצור מאגר של דירות בשכר דירה, לאותן משפחות שלא עשו זאת בעצמן. למעלה מ-800 דירות באשקלון, באשדוד, בנתיבות יעמדו לרשות המפונים המעוניינים. המישור השלישי - בנייה מתועשת. אנחנו מבצעים את התשתיות בכרמיה, באור הנר ובמפלסים. חברות פרטיות בונות את הבתים, הם יהיו מוכנים באוגוסט".

 

ח"כ אפרים סנה שאל את ראש הממשלה על הנזק התדמיתי והכספי מההחלטה להרוס את בתי המיישבים. "מה הצידוק המבצעי להחלטה הזו?".

 

שר הביטחון, שאול מופז, השיב: "על-פי החלטת ממשלה יש החלטה להרוס את המבנים. לאחר עבודת מטה יסודית הגענו למסקנה שלצורך הפינוי של ההריסות ידרש סדר גודל של שלושה חודשים לאחר פינוי התושבים. נבדקה האפשרות שפינוי ההריסות יעשה על-ידי הפלסטינים. נושא זה נמצא בדו-שיח מולם. אני עתיד לפגוש השבוע את הצד הפלסטיני ולברר את זה עד תום".

 

מופז אמר ש-46 יישובים הסובבים את רצועת עזה, ברדיוס של 7 קילומטרים יקבלו חבילת מיגון, והבהיר שבנוסף גם אשקלון תקבל חבילת מיגון. "הישובים מחולקים לפי ארבעה מעגלים, על-פי הקרבה. אנחנו מצפים ומקווים שהתקציב להכנת הישובים יושלם, כרגע כבר עובדים בישובים אלו, על-פי התקציב שכבר אושר".

 

ריבלין: הציבור שואל האם אנו ערוכים?

  

ראש המועצה האזורית חוף עזה, אבנר שמעוני, שאל: "כמה פתרונות יש למגורי הקבע ובאלו מקומות? מה המועדים שאתם מתכוונים להציב בפנינו? אלו בטחונות יש למפונים שאכן יקבלו את המגרשים הללו? אלו תנאים יהיו במגורים הזמניים? אלו פתרונות קהילתיים יש למפונים? מה עושים עם האוכלוסיה הקשישה והמיוחדת שלנו?".

 

מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אילן כהן, הגיב: "הכנסת איפשרה לממשלה גמישות בטיפול בקבוצות ובקהילות. לא היתה קבוצה אחת שפנתה וביקשה משא ומתן ולא נענתה. הקבוצה הגדולה ביותר פנתה בקשר לפרויקט ניצנים. הממשלה עשתה מעבר לחוק הפיצוי. אנחנו פועלים בתנאים של אי-ודאות. לא יכול להיות שיבואו אנשים שלא משתפים פעולה וידרשו פתרונות מבלי לעזור לנו".

 

יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, אמר: לא הרבה כנסות איתרע גורלם בהכרעות כל כך גורליות בתולדות הציונות והמדינה. עניינים שהם בגורלה ובנפשה של המדינה. חזרנו והחזרנו את עטרת הסמכות הפרלמנטרית לכנסת. בלי שום ספק הממשלה, זכותה וחובתה לממש את שלטונה ובכל זאת עליה להיות במעקב על ידי הכנסת. אני מברך את שני היו"רים שיזמו את הדיון המיוחד הזה. הציבור שואל עצמו האם אנו ערוכים לאותה סדרה של פעולות שעשויות להשליך על חיי כולנו גם בעתיד".

 

את הדיון המיוחד יזמו יושב ראש ועדת החוקה, מיכאל איתן, ויו"ר ועדת חוץ וביטחון, יובל שטייניץ, שלמרות תמיכתם בתוכנית ההתנתקות "התמחו" בתקופה האחרונה בלעשות חיים קשים לראש הממשלה בכל מה שקשור ליישומה. 

 

הדמוקרטיה ברגעיה הקשים

 

יו"ר סיעת האיחוד לאומי, ח"כ צבי הנדל, התייחס בביטול לדיון שהתקיים: "הדיון בוועדה המשותפת היה שוב לא יותר ממסע יחצ"נות של שרון ונציגיו לתוכנית העקירה והגירוש". לדבריו, "בין הנתונים שהוצגו בישיבה על ידי משרדי הממשלה, לבין האמת הכואבת, שלא הושמעה על ידי המתיישבים, יש פער עצום".

 

יו"ר ועדת החוקה של הכנסת, ח"כ מיכאל איתן, שהיה מיוזמי הדיון המיוחד, אמר: "הישיבה שיקפה את הדמוקרטיה הישראלית באחד מהרגעים הקשים שלה. התרשמתי שהממשלה התארגנה להשיב על למעלה מ-150 שאלות שנשאלו על ידי הח"כים והתושבים".

 

בתוך כך, השר לאיכות הסביבה, שלום שמחון, פנה לראש הממשלה, בבקשה שהממשלה תשוב ותשקול את החלטתה להרוס את בתי המתנחלים, וזאת בעקבות הודעת הפלסטינים כי אין בכוונם לפנות את הריסות הבתים. במכתב לראש הממשלה, שהופץ לכל השרים, מתריע שמחון כי פינוי נאות של ההריסות ימשך חודשים.


פורסם לראשונה 05/07/2005 11:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
לחשוב על הילדים. שרון
צילום: איי אף פי
צילום: ערוץ הכנסת
יש החלטה להרוס הבתים. מופז
צילום: ערוץ הכנסת
צילום: רוני סופר
מוכנים? התנתקות
צילום: רוני סופר
צילום: חיים צח
השר עזרא הגיע
צילום: חיים צח
מומלצים