שתף קטע נבחר

לפני שהולכים לבריכה: עזרי השחייה של הקיץ

הקיץ כבר כאן, ועמו מגיעה גם עונת השחייה. ציוד שחייה רב ומגוון עומד לרשות השוחים, אבל בדרך-כלל השוחה הממוצע לא ממש יודע למה משמש כל פריט. אז מה כדאי לקנות, איך להחליט וכמה להשקיע? זהר לרר מייעץ ומפרט

רבים מהאנשים השוחים להנאתם משתמשים בציוד כזה או אחר, רק משום שראו מישהו אחר משתמש בו, או - לכל היותר - משום שקיבלו טיפ מהמציל או ממדריך השחייה המקומי. במאמר זה נעשה מעט סדר בתחום עזרי השחייה ונסקור את מרב הציוד הקיים, על סוגיו ושימושיו השונים.

 

קרש שחייה: עשוי קלקר או PVC, וקיים בגדלים ובצבעים שונים. רצוי שאורכו של הקרש יהיה בערך באורך הידיים של המשתמש. אין הבדל מהותי בין הסוגים, ולמעשה מספיק לקנות קרש בגודל בינוני ומהסוג הזול ביותר. קרש השחייה משמש ללימוד, לתרגול ולאימון תנועת הרגליים בשחייה. ניתן לשלב בד בבד גם תרגילים לעבודה עם אחת הידיים.

 

פולי (גלילים): עשוי משני גלילי קלקר או פוליאוריטן מוקצף, המחוברים זה לזה בשני חוטים, או ממקשה אחת של PVC. אין חשיבות לסוג, ולכן אפשר

לקנות את הפולי הזול ביותר; חשוב רק לוודא שלא יצוף יותר מדי. את הפולי שמים בין הרגליים, קרוב ככל האפשר למפשעה (ולמרכז הכובד של הגוף). הוא משמש ללימוד, לתרגול ולאימון תנועות הידיים ללא צורך בשימוש ברגליים. במקרים מסוימים של אי-שליטה על הרגליים בזמן העבודה עם הפולי, ניתן לקשור את הקרסוליים בעזרת גומייה רחבה שתקשה על התנועה המיותרת (אפשרות זו בטוחה רק למיטיבים לשחות ומתאימה לשלב האימון בלבד).

 

חגורת מצופים: עשויה קוביות קלקר או PVC המחוברות באמצעות חבל או רצועה רחבה. את חגורת המצופים מהדקים סביב המותניים, והיא משמשת בעיקר בשלב לימוד השחייה או בשלב לימוד הרגלי המים שלפניו; לכן רצוי לקנות את החגורה הזולה ביותר, שכן אין הבדל בין הסוגים, וממילא היא תשמש לזמן מוגבל בלבד. בעת השימוש בחגורה זו ניתן להניע את הידיים והרגליים בחופשיות בכל סגנונות השחייה.

 

 

גלגל שחייה: עשוי קלקר או פלסטיק מתנפח. אינו מומלץ בדרך-כלל, כי הוא בטיחותי פחות מחגורת המצופים. הגלגל מגביל את תנועתיות המשתמש במים ומונע ממנו את חוויית השחייה. בכל מקרה, אם מחליטים לקנות גלגל, אפשר לקנות את הזול ביותר ולדאוג שיהיו לו מסביב תוספות מעטות ככל האפשר. חשוב לזכור כי ככל שהילד יושב גבוה יותר בתוך הגלגל, כך הוא בטיחותי פחות בגלל נטייתו להתהפך.

 

כפות שחייה גדולות (מכסות את כל כף היד): כפות השחייה הגדולות עשויות בדרך כלל מלוח פרספקס שבו מושחלות גומיות. אין הבדל מהותי בין סוגי הכפות, וניתן להסתפק בסוג הזול ביותר. כשנקרעות הגומיות ניתן להחליפן בגומיות שגוזרים מפנימית של צמיג אופניים או מכונית. אין צורך לקנות כל פעם גומיות חדשות או כפות שחייה יקרות מדי. הכפות הגדולות משמשות בעיקר לפיתוח הכוח במים ולשיפור איכות הגריפה בסגנונות השונים. חשוב לציין כי פיתוח כוח מסוג זה, על אף שהוא בגדר מעמסה על השרירים, אינו מעמיס על השלד מספיק כדי למנוע בריחת סידן.

 

כפות שחייה קטנות (מכסות רק את אצבעות כף היד): כפות השחייה הקטנות עשויות גם הן, כמו הגדולות, מלוח פרספקס שבו מושחלות גומיות. גם בין סוגי הכפות הקטנות אין הבדל מהותי, וניתן לחדש את הגומיות באותה דרך. הכפות הקטנות משמשות בעיקר לשיפור תחושת המים ואיכות הגריפה. בדרך כלל כפות אלו מיותרות לשחיינים לא מקצועיים ואינן תורמות כלל לחוויית השחייה הבריאותית. הן גם אינן תורמות משמעותית לפיתוח כוח במים.

 

סנפירים: קיימים שני סוגים עיקריים - ארוכים, המשמשים בדרך כלל לצלילה וקצרים, המשמשים לרוב לאימוני שחייה. שני הסוגים עשויים גומי או סיליקון. ההבדל בין החומרים מתבטא בעמידותם לכלור או למי המלח בים. לכן

מומלץ לאלו שכף רגלם אינה גדלה יותר להשתמש בסנפירי הסיליקון היקרים אך העמידים יותר, ולאלה שכף רגלם עודנה גדלה להסתפק בסנפירי הגומי המתבלים במהירות, שכן ממילא יהיה צורך להחליפם בערך אחת לשנה. הסנפירים יכולים לשמש ללימוד שחייה כמו גם לפיתוח כוח רגליים במים. בשחייה לא רצוי להשתמש בסנפירים ארוכים כדי לא לאבד את תחושת המים ברגליים. יש סנפירים מקוצרים שמתאימים גם לשחיית חזה.

 

משקפת שחייה: קיימות בשוק משקפות מסוגים ובגדלים שונים. בניגוד לציוד שהוזכר עד כה, במשקפת רצוי להשקיע קצת כסף ומחשבה. בראש ובראשונה על המשקפת להיות נוחה ואוטמת. רצוי עם זאת לבחור משקפת מסיליקון כדי להבטיח עמידות לטווח ארוך. משקפת טובה ואיכותית תכלול בדרך כלל גם שכבת "אנטי פוג" (נוגדת הצטברות אדים). רצוי שתהיה במשקפת אפשרות לשינוי המרווח באף, אך זהו פרט חסר חשיבות אם מלכתחילה המרווח מתאים. משקפת בעלת שתי רצועות מאחור טובה ממשקפת שלה רצועה אחת.

 

חגורת התנגדות (חגורת קופסאות): חגורה זו עשויה מרצועה רחבה שעליה מושחלות קופסאות פלסטיק, עם הפתח לכיוון השחייה. השימוש בחגורה מיועד לרוב להגברת התנגדות המים בשחייה ועקב כך לפיתוח הכוח הכללי בידיים וברגליים בזמן השחייה. שימוש בחגורה זו גורם גם לעלייה בדופק בזמן השחייה ולפיכך, עם הזמן, גם לשיפור היכולת האירובית בשחייה.

 

בגד ים: כמו משקפת השחייה, דורש גם בגד הים התייחסות מיוחדת, וגם כאן השקעה כספית תהיה בהחלט מוצדקת. חשוב שבגד הים יהיה נוח ועמיד בפני כלור או מי מלח. בגד ים טוב יהיה בדרך כלל צמוד וחסר התנגדות למים. רצוי שבגד הים לבנים יהיה בעל שרוך קשירה ובגד הים לבנות יהיה שלם ובעל רצועות כתף מוצלבות על הגב, זאת כדי למנוע התנגדות יתרה או נפילת בגד הים בזמן קפיצת ראש או יציאה חזקה מהקיר.

 

  • זהר לרר, מנהל אגודת השחייה מכבי ליאו בק בחיפה; יועץ בריאות ומשווק ציוד ספורט; B.Ed מהמכללה לחינוך גופני ולספורט ע"ש זינמן במכון וינגייט

 

  • לכתבות נוספות בנושא בריאות, תזונה וכושר ממגזין "דינמי", לחצו כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
שחייה. העזרים שיעשו את החיים קלים יותר
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים