שתף קטע נבחר

"פרנץ' טוסט" - התשובה הצרפתית לפנקייק

הצרפתים יודעים בדיוק מה לעשות עם הלחם שנשאר מאתמול. הפרנץ' טוסט ("לחם אבוד") שלהם הוא מעדן הבוקר המושלם - הלחם של אתמול הופך לארוחה של היום

לצרפתים יש דרך משלהם לנצל שאריות מזון ולהביע בכך את תקוותם הקולינרית שלא הכל אבוד. קחו למשל את מה שמכונה באמריקנית "טוסט צרפתי", ובצרפת קוראים לו "לחם אבוד" (Pain perdu). מדובר כאן בסך הכל בטיפול מסור בלחם שנס ליחו, ובצרפת, יש להדגיש, זה קורה די מהר, לפעמים אפילו אחרי כמה שעות, אם לשפוט לפי מספר הפעמים ביום שהבאגט המסורתי נאפה בכל בולנז'רי שכונתית. אף צרפתי לא יעלה בדעתו לרכוש בערב באגט שיצא מהתנור בבוקר וגם יתר הלחמים זוכים ליחס זהה.

 

אז מה עושים עם קצה הבאגט מאתמול שנותר במזווה במקומות שבהם לא שמעו על משמורת לחמים בהקפאה עמוקה? מתברר שיש הרבה דרכים מסורתיות להפיח חיים מחודשים במאפים ישנים. למשל, בבוקר שאחרי חוצים פיסת באגט לשניים, קולים מתחת לגריל או בטוסטר (אם פתחיו רחבים דיים), מורחים בשכבה נדיבה של חמאה ומרקחת והרי לכם "טארטין", מנת בוקר פופולרית בצרפת לא פחות מהקרואסון (בכל בית-קפה ישמחו להגיש לכם).

 

עם קצת יותר מאמץ, הלחם של אתמול הופך ליצירה מושקעת ממש. מוסיפים חלב, ביצים, לפעמים מתבלים בסוכר, בווניל או ברום ומטגנים בחמאה או בשמן, והנה לכם ארוחת בוקר שלמה ומשביעה, שתזריק לעורקיכם את כל כמות האנרגיה הדרושה לפתיחת היום. "לחם אבוד" צרפתי הוא רק רעיון שכל שף, בשלן, או סתם עקרת בית שיודעת ש"לחם לא זורקים", שמחים להפגין בעזרתו את היצירתיות המתפרצת שלהם. יש הדבקים בנוסח ניטרלי, המאפשר לשדך לתוצאה הסופית תוספות מלוחות או מתוקות, ויש המגוונים במבחר תיבולים "בילט אין".

 

הפרנץ' טוסט מוגש או כארוחת בוקר או כ"גָוטה" ("טעימה"), מנה בדרך כלל מתוקה שמקבלים הילדים בשובם הביתה מיום לימודים ארוך. יש שתי דרכים להכנתו: האחת גורסת טבילת הפרוסה בחלב ואחר כך בביצים טרופות, ובשנייה מעורבים החלב והביצים לבלילה אחת. לכל אחת מהדרכים אוהדים מושבעים, אך שתיהן מניבות מאכל כמעט זהה. סוג הלחם, לעומת זאת, משאיר כר רחב לדמיון. בצרפת מקובל מאוד להכין גוטה מבריוש (מעין חלה) או לחם לבן, אבל גם מלחמים "כפריים" כהים. בכל מקרה, רצוי שהלחם יהיה בן יום-יומיים לפחות, וקצת יבש, לספיגה טובה יותר של המרכיבים האחרים.

 

לפניכם כמה גרסאות, מהכי בסיסית ופשוטה, דרך העשירה והמתובלת (הסוכר כבר בפנים) ועד למורכבת (לא סתם פרוסה, אלא סנדוויץ'), וגם רעיונות לתוספות.

 

 

"לחם אבוד" בסיסי

 

החומרים (ל-4 מנות):

8 פרוסות לחם עבות

1 כוס חלב

3-4 ביצים

שמן לטיגון

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים שתי קערות שטוחות. באחת יוצקים את החלב ובשנייה טורפים היטב את הביצים בתוספת 2-3 כפות מים.
  2. מחממים את השמן במחבת (אך לא יותר מדי). טובלים כל פרוסה בחלב עד שהיא ספוגה היטב (אבל לא יותר מדי, כדי שלא תתפרק). טובלים בביצים הטרופות כך שיכוסו היטב מכל הצדדים.
  3. מטגנים עד שמזהיב היטב מכל הצדדים. מגישים חם.
  • הערה: בשיטת "השלב האחד" טורפים את הביצים עם החלב וטובלים כל פרוסה בתערובת עד שהיא נספגת היטב. ממשיכים כנ"ל.

 

"לחם אבוד" עשיר

 

החומרים (ל-4 מנות):

8 פרוסות עבות מחלה בת יום לפחות

1/2 כוס חלב

1/2 כוס שמנת מתוקה או שמנת לבישול

1/4 כוס סוכר

1 שקית סוכר וניל או 1 כפית תמצית וניל אמיתי

2 כפות רום או ליקר

מעט קינמון (לא הכרחי)

4 ביצים

50-100 גרם חמאה

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את החלב עם השמנת, הסוכר, הווניל והרום. בקערה נפרדת טורפים את הביצים. טובלים את פרוסות הלחם כנ"ל.
  2. מתיכים את החמאה במחבת ומטגנים עד שמזהיב משני הצדדים.

 

כריך טוסט צרפתי

 

החומרים (ל-4 מנות):

8 פרוסות לחם עבות (אפשר לחם כפרי)

4 פרוסות גבינה קשה (צהובה) או קממבר או ברי

1 כוס חלב

4 ביצים

מלח, פלפל

קורט אגוז מוסקט

25 גרם חמאה

שמן לטיגון

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים פרוסת גבינה בין כל שתי פרוסות לחם (אפשר לפרוס את הלחם כך שכל 2 פרוסות נשארות צמודות, כדי שהכריך לא יתפרק בטיגון).
  2. טורפים את החלב עם הביצים והתבלינים. טובלים כל כריך בתערובת כך שיצופה היטב.
  3. מתיכים את החמאה במחבת רחבה ומוסיפים שמן. מטגנים את הכריכים לאט, על להבה בינונית-נמוכה, עד שהגבינה ניתכת מעט והצד התחתון מזהיב. הופכים ומטגנים את הצד השני. מגישים עם דבש (הולך נפלא).
  • גיוונים: אפשר למלא את הסנדוויץ' בכל ממרח או מלית אחרים, במקום הגבינה.

 

 

טוסט צרפתי מוקרם

דרך מצוינת לחמם מחדש פרנץ' טוסט שנשאר או התקרר (שימו לב למיחזור המושלם של שארית מכל השאריות) וגם רעיון למי שמעדיף להכין מראש ולחמם ברגע האחרון.

 

החומרים (ל-4 מנות):

8 פרוסות טוסט צרפתי מוכן (לפי המתכון הבסיסי)

25 גרם חמאה

1 כף מחוקה קמח

1 כוס חלב

200 גרם גבינה קשה (צהובה) מגוררת

מלח, פלפל

קורט פפריקה חריפה

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור לחום (200 מעלות). מרפדים תבנית אפייה שטוחה בנייר אפייה.
  2. ממיסים את החמאה בסיר קטן על להבה נמוכה, מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב עד שהוא נספג כליל בחמאה. מוסיפים את החלב וטורפים היטב עד שמתקבל רוטב סמיך. מסירים מהאש וטורפים פנימה חצי מכמות הגבינה עד שהיא נמסה. מתבלים.
  3. מורחים את פרוסות הטוסט בתערובת ומפזרים למעלה את שארית הגבינה המגוררת. מכניסים לתנור ואופים עד שהגבינה מבעבעת ומזהיבה.
  • הערה: לחימום בזק אפשר לבצע פעולת ההשחמה גם מתחת לגריל.

 

טיפים:

 

  • הכי פשוט וטעים להגיש עם סוכר, אבל אפשר לנסות גם תוספות אחרות. אפשר לתבל את החלב בתבלינים מלוחים (מתערובות כמו בהרט וקארי ועד לצ'ילי חריף, כמון וקימל) או מתוקים (תערובת חוואייג' לקפה, וניל, קינמון, אבקת קקאו נמסה או קפה).
  • טוסטים ניטרליים משתדכים מצוין למגוון גבינות או נקניקים ונתחי בשר קרים, דגים מלוחים וירקות. המתוקים משתבחים בתוספת סירופים, דבש, פירות טריים, קצפת או גלידה.
  • טוסט בריאות-לייט: משתמשים בלחם מקמח מלא (אך לא לחם קל) ובחלב דל שומן. מפחיתים מעט את כמות הביצים (3 במקום 4) ומוסיפים עוד 2 כפות מים. מטגנים במחבת טפלון משוחה במעט שמן זית או בתרסיס שמן. מגישים עם ירקות.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
הכי טעים להגיש עם סוכר
צילום: יריב כץ
לחם לא זורקים
מומלצים