שתף קטע נבחר

בית הנבחרים אישר תקציב למימוש חזון החלל של בוש

הקונגרס אישר את תוכניתו של בוש להנחית אדם על הירח ולערוך מבצעים שונים בחלל, למרות הפגיעה הצפויה במחקריה המדעיים של סוכנות החלל האמריקנית. המתנגדים טוענים: זהו מהלך פוליטי מיותר

בית הנבחרים של ארה"ב אישר בסוף השבוע את תוכניתו של הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, להחזיר את האמריקנים לירח ולטוס למאדים, בהעבירו החלטה על מדיניות נאס"א לשנתיים הקרובות.

 

ההצעה עברה ברוב של 383 לעומת 15 מתנגדים, לאחר ויכוח שבמסגרתו אמרו המחוקקים כי המחויבות שלהם היא לא רק לתוכניות חקר החלל השאפתניות של בוש, אלא גם לתוכניות מסורתיות של נאס"א בתחומי המדע והאווירונאוטיקה. המתח בין הקונגרס והבית הלבן נסב אודות האיזון בין תוכנית בוש לחקר החלל ויוזמות נוספות של נאס"א. במקור, היה הקונגרס אמור להסב 1.3 מיליארד דולר מ"תוכנית התגליות" של בוש, לתוכניות מחקר אחרות של נאס"א.

 

אישור התקציב נעשה באמצעות הזרמת סכום רב שנתי וכולל לתוכנית, העומד כרגע על 34.7 מיליארד דולר. זאת, לאחר שהושגה הסכמה כי תקציב זה יהיה נפרד מתקציבה של נאס"א לחקר המדע והאווירונאוטיקה. הנציג הדמוקרטי בארט גורדון מטנסי אמר כי משימתו השאפתנית של בוש לירח ולמאדים "לא צריכה להיעשות באמצעות קניבליזציה ממשימות אחרות של נאס"א".

 

זוהי הצעת המדיניות הראשונה העוברת בקונגרס מזה חמש שנים (פרט לתקציב השוטף). מדיניות זו נקבעת בדיוק כאשר נאס"א נערכת לשיגור הדיסקברי ב-26 לחודש, המעבורת המאויישת הראשונה היוצאת לחלל מאז אסון הקולומביה.

 

ההחלטה מתירה אך בהחלט לא מעודדת את קרקוע צי המעבורות עד שנת 2010, כפי שסוכנות החלל צפוייה הייתה לעשות. ההחלטה מנחה את הסוכנות לשגר חללית מאוישת חדשה שלא יהיו לה את כל היכולות של המעבורת אך תוכל לטוס לתחנת החלל הבינלאומית קרוב כל האפשר לשנת 2010. התוכניות הנוכחיות מדברות על שנת 2014, ועד אז תצטרך ארה"ב להסתמך על מדינות אחרות כדי לתפוס טרמפ לתחנת החלל.

 

החלטה נלווית שאושרה על ידי הועדה למסחר מדע ותחבורה בחודש שעבר עשויה, אם תעבור את כל השלבים, למנוע מנאס"א לקרקע את המעבורות עד שהרכב החלופי יהיה מבצעי.

 

הן הסנט והן בית הנבחרים מעודדים ביצוע משימת שירות לטלסקופ החלל האבל. ללא משימה זו יפסיק האבל לפעול כאשר הגירוסקופים והסוללות שלו יחדלו לפעול בחמש השנים הקרובות, אך נאס"א לא הכריזה האם היא תיתן לטלסקופ למות או שתבצע טיסת שידרוג מאוישת יקרה.

 

"הקונגרס מעודד את חזון הנשיא לחקר החלל" אמר חבר בית הנבחרים, שרוורד בוהלרט, רפובליקני מניו יורק. "ארה"ב תעבוד קשה כדי לחזור לירח עד שנת 2020 ולהמשיך משם ליעדים אחרים".

 

למרות ההחלטה הזו מיום שישי, עדיין תצטרך נאס"א להתחרות עם סוכנויות אחרות על התקציב השנתי בתהליך הפועל במסלול נפרד. משמעות הדבר היא שיהיה קשה למלא את כל דרישות המדיניות כפי שהובאו בהחלטת הקונגרס מיום שישי.

עדיין יש קול אחד בולט בין המתנגדים לתוכנית הנשיא בוש. הסנטור בארני פרנק, דמוקרטי ממסצ'וסטס שואל מדוע עלינו לבזבז מיליארדים כדי לטוס למאדים בשעה שאין כסף למגורים לעניים ולשירותי בריאות.

 

הכותב הוא עורך אתר "הידען".

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוצה לחלל. ג'ורג' בוש
רוצה לחלל. ג'ורג' בוש
צילום: איי פי
מומלצים