שתף קטע נבחר

ילדים הסובלים מבעיות קשב - בסיכון להפרעות שינה

מחקר חדש בטכניון גילה כי 55% מהילדים הסובלים מבעיות קשב וריכוז סובלים גם מהפרעות שינה. ההמלצה: לפנות למעבדת שינה ולא למהר להשתמש בתרופות מעוררות

55 אחוז מהילדים הסובלים מבעיות קשב וריכוז סובלים מהפרעות שינה, כך העלה מחקר שנערך בפקולטה לרפואה של הטכניון בחיפה. החוקרים המליצו בפני הוריהם של ילדים הסובלים מבעיות אלה לפנות לאבחון במעבדת שינה, ולא להשתמש בתרופות מעוררות באופן אוטומטי, ללא בירור מקדים.

 

המחקר נערך במסגרת עבודת המאסטר של נתלי גולן, בהנחייתו של פרופ' גיורא פילר,מומחה לרפואת שינה בטכניון. גולן בדקה 66 ילדים, בנים ובנות, מתוכם 34 ילדים עם הפרעות קשב וריכוז. השאר, שאינם סובלים מבעיות אלה, היוו קבוצת ביקורת. הגיל הממוצע של הילדים היה 12.

 

כל הילדים עברו בדיקת שינה במעבדת השינה בטכניון. הם נבדקו במשך שבע שעות בחדר חשוך ושקט, בחברת אחד מהוריהם. לא נעשה שימוש בתרופות על מנת להגביר את השינה. החוקרים הצמידו לילדים אלקטרודות ובדקו את גלי המוח, תנועות העיניים והרגליים, החזה והבטן בשינה, ריכוז החמצן בדם ופליטת דו תחמוצת הפחמן. כל המדידות הוקלטו ונרשמו באופן דיגיטלי.

 

כל הילדים עברו גם בדיקת ישנוניות יומית: כל אחד מהם קיבל חמש הזדמנויות לשכב לישון במרוצת היום, חצי שעה בכל פעם. הם התבקשו לשכב במיטה בחדר שקט, חשוך ונוח, ללא כל גירוי חיצוני. הוריהם הורשו

להישאר בחדר. בתוך כך עברו הנבדקים גם ראיון רפואי, מילאו שאלונים ונבדקו לפני השינה. בליל הבדיקה הם הגיעו למעבדת השינה בשעה 20:00, הוצמדו להם אלקטרודות ושנתם נוטרה לא יאוחר מחצות ועד 7:00 בבוקר. בהמשך, החל מהשעה 8:00, הם עברו את מבחן הישנוניות היומית.

 

החוקרים מצאו כי אצל ילדים עם הפרעות קשב נתגלו יותר הפרעות שינה מאשר אצל חבריהם שאינם סובלים מההפרעה, כולל ישנוניות במשך היום. 50 אחוז מהם סבלו מהפרעות נשימה בשינה ו-10 אחוז סבלו מתנועות רגליים לא רצוניות במרוצת השינה, הפרעה מאוד לא שכיחה בקרב ילדים.

 

העובדה שרובם נרדמו בבדיקה היומית הפתיעה את הוריהם, שסיפרו כי ילדיהם, שברובם היפראקטיביים, אף פעם לא ישנים בצהריים. בנוסף, תוצאות ראשוניות ממחקר שנועד לבדוק השפעת הטיפול בהפרעות שינה על ההתנהגות היומית של ילדים אלה, הראו שיפור משמעותי במדדי עצבנות, מצב-רוח, נטייה לוויכוחים, כעס ופחדים.

 

בעקבות ממצאי המחקר המליצו חוקרי הטכניון בפני הורים לילדים עם הפרעות קשב שנמצאה אצלם בעיית שינה, להקנות לילדים הרגלי שינה נכונים, לטפל בבעיית הנשימה או התנועה אם נמצאו כאלה, להימנע ממשקאות המכילים קפאין בשעות הערב, ורק אז לשקול בעצה אחת עם רופא - טיפול מעורר בבוקר.

 

שאלות? מומחי הפרעות השינה בילדים של שיבא עונים לכם כאן ב-ynet

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
הפרעות קשב. ישנוניות במשך היום
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים