שתף קטע נבחר

ים שחור וכרוב שחור: טיול בצפון-מזרח טורקיה

טיפוס הרים, מצנחי רחיפה, סיורי הליקופטרים, כדורים פורחים, טרקים ושיט אגמים. זה לא שווייץ ולא דרום אמריקה, זה צפון-מזרח טורקיה. האתגר הכי גדול: מה לקחת במסעדות הכפריות הקטנות על הדרך - מרק כרוב שחור, "כופתה" או שווארמה?

האם אפשר ללכוד פסגות אלפיניות מושלגות, כפרים ציוריים, יערות עד עבותים ונהרות שוצפים בלי לטוס לשווייץ, לאיטליה, לפרו או לבוליביה? אפשר. בצפון-מזרח טורקיה. ויש גם בונוס בלעדי: שווארמה נהדרת, יוגורט כפרי ובקלאווה כפי שרק הטורקים יודעים לעשות.

 

במרחק של כשעת נסיעה מטרבזון (Trabzon) נמצא מנזר מרים הקדושה (Sumela Monastry) ,הבנוי על צוק ענק בתוך יער. קומפלקס התיירות במקום

מציע את שירותיו וניתן להעפיל למנזר ברכב או ברגל, בדרך צרה המתפתלת בנוף שקשה להישאר אדישים אליו.

 

בדרך חזרה מהמנזר לטרבזון, בסמוך לעיירה מצ'קה, ניצב קומפלקס דרכים שנקרא רושן דרה, ובו מלון חדרים ומסעדה. כאן אפשר לעצור וליהנות מהמטבח הטורקי המקומי: מרק כרוב שחור, עלי גפן ממולאים וחביתות ממולאות גבינות, בשר ועשבי תיבול. לא לוותר על מאכל טיפוסי מקומי שנקרא "קוינאק": קמח תירס, חמאה וגבינה קשה מותכת, שבושלו יחד בקדירה. את התבשיל הזה מניחים על לחם אורז שנאפה במקום ומתקבל מעדן אמיתי. מנה טעימה נוספת היא פלטת ירקות מבושלים בטעמים מיוחדים. לקינוח מקבלים עוגה מתוקה או פודינג-אורז מוקרם.

 

עבור הארוחה העשירה הזו משלמים רק כ-35 שקלים לאדם. אפשר גם להישאר במלון המקומי. לילה לאדם בחדר זוגי, כולל ארוחת בוקר, עולה כ-180 שקל.

 

בטרבזון יש בתי-מלון מסוגים שונים, שמתרכזים ברובם במרכז העיר. חיפוש באינטרנט יעלה היצע מכובד. מחפשים מלון מרכזי גדול ומפואר במחירים סבירים? לכו על Hotel Grand Zorlu.

 

יום סיורים נוסף יוביל אתכם בנסיעה של כשעתיים על כביש החוף מערבה, לכיוון העיר גירסון, בדרך יפה בין מורדות הרריים לבין חוף הים השחור. לאחר ביקור בעיר ובמצודה, המוקפת גנים יפהפיים המשקיפים על העיר ועל הים, חוזרים לטרבזון בלי לוותר על עצירה בעיר אקאבט. המקום ידוע בקציצות הבשר המופלאות שלו. יש כאן תעשייה שלמה של מטבחים שמכינים עשרות אלפי קילוגרמים של קציצות בשר מיוחדות ("כופתה" - kofte) בטעם שלא תגלו בשום מקום אחר.

 

ארוחת צהריים אופיינית מורכבת מסלט ירקות גדול ועשיר, שעועית מבושלת, לחם מקומי וקציצות המוגשות עם תבשיל חם רווי לימון. לצד אלה תקבלו משקה קל או יוגורט חמצמץ, ולקינוח בקלאווה ותה. וכל זה בכמה? 35 שקלים.

 

עם הגב לים

 

עכשיו אנחנו עומדים להתרחק מהים ולחדור לחצר האחורית שלו. השינוי בנוף הוא דרמטי והטבע חוגג בגדול. אחרי חצי שעת נסיעה על כביש החוף לכיוון מזרח, מגיעים לעיירה אוף. פונים ממנה דרומה, ובבת-אחת משתנה הנוף. רכסי ההרים המרהיבים המתנשאים מעל לכביש המוביל לעיירה אוזונגול, ממחישים את המעבר לנופים

של טבע ויערות. הדרך חוצה כפרים ציוריים הנטועים למרגלות הרים מושלגים, שיוצרים מפלי מים אינסופיים. המראות השלווים עושים את שלהם ולאט לאט, כמעט בלי להרגיש, חודר השקט אל הנשמה.

 

אוזונגול היא עיירת נופש רוגעת היושבת בעמק הסובב את אגם אוזונגול ומוקפת בשרשרת הרים גבוהים. המקום, בגובה 1,100 מטר מעל פני הים, משופע בתשתיות תיירותיות: מלונות, מסעדות, חנויות למזכרות ומשרדים להשכרת ג'יפי ספארי ולהזמנת מקום בטיולי טרקים מודרכים. זוהי נקודת זינוק טובה להמשך הטיול, לאחר מנוחת לילה. במשרד התיירות המקומי ובבתי-המלון אפשר לקבל מידע על טיולים מומלצים באזור.

 

מתוך אפשרויות הטיול הרבות, מומלץ לשכור ג'יפ ספארי ליום אחד ולצאת למסלולים במעלה ההרים לגובה 1,600 מטרים, דרך כפרים חקלאיים ובתי-קיץ. לצדי הדרכים ניתן לפגוש ברועים המשגיחים על עדריהם בשדות הירוקים, על רקע קרחונים מפשירים ומפלי מים.

 

המחירים, שאינם צמודים ליורו, נוחים: ארוחת דגים מצוינת תעלה בין 45 ל-60 שקל לאדם. שכירת ג'יפ ספארי ליום, כ-480 שקל. לינה לאדם בחדר זוגי, כולל ארוחת בוקר, כ-200 שקל (בבונגלוס רק 150).

 

למרגלות הקצ'קר

 

מאוזונגול חוזרים לכיוון העיירה אוף, ומשם על כביש החוף לכיוון מזרח לעיר ריזה (Rize) – ממלכת התה של טורקיה. מטעי התה הצפופים שלצדי הדרך הם ענף הפרנסה העיקרי של תושבי המקום. בעיר עצמה אין מה להתעכב, למעט ביקור בגן הבוטני היושב על רכס המשקיף על ריזה. הפסקת תה במקום תהיה החלטה נבונה.

 

מריזה נוסעים מזרחה על כביש החוף, ומעט לפני העיירה ארדסן פונים דרומה לכיוון העיירה צ'מליהשין . ממשיכים לטירת זילק ֻ לה, שמציעה תצפית יפה על היערות העבותים באזור. מכאן, בנסיעה ישירה, מגיעים לאיידר, המהווה נקודת מוצא למטפסי הרים ובסיס של מיטיבי לכת בדרכם לטרקים. איידר, השוכנת למרגלות הפסגות הגבוהות של רכס

הקצ'קר (3,932 מטרים), ידועה במרחצאות החמים שלה, להם מיוחסות סגולות מרפא שונות. בחודשים אוגוסט-ספטמבר נערך במקום פסטיבל השוורים השנתי, שאליו מגיעים תושבי הסביבה בלבוש מסורתי ובמצב רוח מרומם.

 

המחירים כאן מעט גבוהים משאר המקומות, בשל המיקום התיירותי האסטרטגי המציע פעילויות מתאגרות כמו טיפוס הרים, מצנחי רחיפה, סיורי הליקופטרים, כדורים פורחים, טרקים ושיט אגמים.

 

נהר נהר

 

יוצאים מאיידר לכיוון כביש החוף ופונים מזרחה לכיוון העיר הופה. פנייה נוספת, דרומה, תביא אתכם לעיירה בורכה. בסמוך נמצא אגם קאראגול (האגם השחור), מקום מצוין לעצור בו להפסקה של תה מקומי. משם ממשיכים לכיוון העיר ארטווין, בירת המחוז.

 

נוף יערות עצי האשור והאשוח מתחלף בהדרגתיות לתמונה פראית וצחיחה, המאפיינת את אזור הגבול הארמני. את מקומם של העמקים והעיירות הציוריות תופס נהר הצ'ורו, החוצה את הרי הקצ'קר

בדרכו לגרוזיה, שבגבולה הצפון-מזרחי של טורקיה. הנהר האדיר הזה מושך אליו שייטים מקצוענים שבאים לעשות בו רפטינג.

 

ארטווין (Artvin) היא עיר קשת-יום הבנויה על צלע הר. הכביש המרכזי של העיר, שצורתו כשל נחש, מטפס במעלה ההר, ומהנקודה הגבוהה נפתח נוף פנורמי של העיר היפה. שוטטות רגלית בעיר עצמה תוביל למסעדות טורקיות פשוטות, בתי-קפה עם ריהוט שמצטלם רק בשחור-לבן וחנויות קטנות שכל מה שתרצו לקנות בהן הוא את החיוך של המוכר.

 

ביוסופלי כמו ביוסופלי

 

יוצאים מארטווין מוקדם בבוקר לכיוון העיירה יוסופלי, בדרך הצמודה לנהר הצ'ורו. תוך נסיעה אפשר לראות בצד הכביש סכר ענקי שבנייתו נמשכת שנים ועוד תימשך זמן רב. הדרך החוצה של יוסופלי נושקת לגבול תחום השיפוט של חבל ארזורום ועוברת באזורים חקלאיים, על גשרי עץ לרכב לצד מצוקים גבוהים.

 

לאחר הביקור באזור חוזרים ליוסופלי, מקום שקט הממוקם בסמיכות לנהר ומשופע בשדות אורז רבים. תשמחו לגלות כי תושביה של העיירה הקטנה, השוכנת גם היא למרגלות הקצ'קר, הם אדיבים ומסבירי פנים. הם ילמדו אתכם בעיקר ששום דבר לא בוער.

 

זה המקום לעצור ולבלות את שעות הצהריים המאוחרות והלילה. ביוסופלי יש בתי-קפה, מסעדות (השווארמה יוצאת מהכלל) ובתי הארחה.

 

חזרה לטרבזון

 

מיוסופלי יוצאים דרומה לכיוון העיירה איספיר, שממנה ממשיכים אל "אוויט" – מעבר הרים בגובה 2,640 מטרים, מהיפים בעולם. כאן שוב חוצים נופים ועוברים מתמונות מדבריות לאלפיניות. כבר במורדות הראשונים בדרך לעמקים הירוקים של מבואות העיירה אוף, נפגשים בכפרים של בתי קיץ, בחקלאים וברועים.

 

כמעט מבלי להרגיש, לאט לאט, אתם שוב מוקפים יערות ורכסי הרים מיוערים, שסוגרים מעגל בטיול. עוד שעה של נסיעה על כביש החוף, והנה כבר טרבזון, נקודת ההתחלה של הטיול.

 

טיסה ישירה לטרבזון

 

מאז נפתח בחודש שעבר קו טיסות שבועי ישיר מתל-אביב לעיר טרבזון, האזור הנפלא הזה קרוב מתמיד. זו העונה המומלצת לטיולים (ממאי עד ספטמבר) בסביבה המציעה שפע אפשרויות לתיירות אקטיבית: טיולי ג'יפים, מסלולי טרקים, מסעות אופניים ומסלולים ברכב שכור בעיירות הקיץ הקרירות שלמרגלות ההרים.

 

טרבזון היא עיר הנמל החשובה והמרכזית בצפון-מזרח טורקיה ושווה סיור יומי בפני עצמה. שלושה אתרים עיקריים שכדאי לבקר בהם הם קתדרלת איה-סופיה בסמוך לחוף הים, מוזיאון אתאטורק (חובה) והשוק הססגוני, ה"אולד בזאר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוזונגול. בית קיץ
צילום: אמנון כפיר
גירסון. ערי הים השחור
צילום: אמנון כפיר
מומלצים