שתף קטע נבחר

גדרה: מסיימים את חגיגות ה-120

"מושבת הביל"ויים היחידה בעולם", כפי שמגדירים אותה תושביה, חונכת את אחד האתרים ההיסטוריים שלה ששוקם לאחרונה - בור הביל"ויים. תוכניות שיקום נוספות אמורות להפוך את הרחוב הראשי למדרחוב אטרקטיבי

"גדרה היא מושבת הביל"ויים היחידה בעולם", אומר בגאווה מנהל המוזיאון לתולדות גדרה, רמי אורן. והאמת, מה הפלא? מכמה מאות פעילים ברוסיה בסוף המאה ה-19, הגיעו לארץ רק כמה עשרות מחברי הארגון, ורק תשעה ייסדו את המושבה שמדרום לעיר יבנה, לפני 120 שנים.

 

החגיגות במושבה לציון היובל הסמלי (120 שנה) החלו בחג החנוכה אשתקד וסיומן יהיה השבוע, בטקס חנוכת בור הביל"ויים ששוקם בידי משפחות המייסדים.

 

גרעינה ההיסטורי של גדרה, רחוב הביל"ויים וסביבתו, נשתמר ברובו. במתחם שרדו מבנים, חומות ואתרים רבים הראויים לשימור, ביניהם צריף הביל"ויים, בור הביל"ויים, בית הספר הראשון, בית הכנסת, מגדל המים, בית פוקס ובית מינץ (כיום המוזיאון לתולדות גדרה). את התוכניות לשיקום המתחם מוביל אדריכל השימור גבריאל קרטס. בגדרה מקווים כי בסופו של התהליך יהפוך רחוב הביל"ויים למדרחוב במתכונת "דרך היין" בזכרון יעקב. 

 

החמור "חכם" והכלב "פילוסוף"

 

אחד האתרים ההיסטוריים המרכזיים במושבה הוא, כאמור, "בור הביל"ויים". באוקטובר 1885 קיבלו הביל"ויים זוג סוסים. היה צורך בבניית אורווה, אך כדי לקבל רישיון בנייה דרשו הטורקים בקשיש.

 

אברהם מויאל, פטרונם של הביל"ויים, יעץ להם לעשות חפירה שאורכה 20 מ' ולכסותה בגג רעפים. זאת, משום שבחוק אמנם נאסרה הבנייה, אך לא נאמר מאומה על חפירה. בנוסף, קבע החוק באותם ימים כי אין להרוס מבנה שכוסה בגג.

 

הביל"ויים חפרו את הבור, ומשהגיעה העת לכסותו בגג הזמין אליו מויאל את המוכתרים של קטרה הסמוכה לביקור בביתו ביפו. בעת שנעדרו המוכתרים מכפרם, כיסו הביל"ויים את הבור בגג, ואחר כך יכולים היו לבנות את הקירות ללא סיכון.

 

כך נבנתה האורווה הידועה כיום כ"בור הביל"ויים". בגלל מצוקת דיור, שוכנו ב"בור" גם כמה מהמתיישבים. מחיצה שהותקנה הפרידה בין בעלי החיים למגורי ארבעה רווקים, ואילו בני זוג נוספים גרו מעל המתבן. כשלוש שנים התגוררו השישה בתנאים קשים אלה. לחמור שלהם קראו "חכם" ולכלב "פילוסוף".

 

בעזרת תרומות של צאצאי הביל"ויים וכספים נוספים שגייסה המועצה המקומית, שוחזר מתחם הבור. השחזור נעשה תוך שימוש בצילום אוויר שבוצע בשנת 1914 על ידי טייסת אוסטרית, ותוך הסתמכות על תיעוד שביצעו חלק מהביל"ויים.

 

בשבועות הקרובים יחלו עבודות שיקום גם בצריף הביל"ויים, שנתרם על ידי משפחת סברדלוב. הצריף יפורק ויורכב מחדש תוך הקפדה מלאה על צורתו המקורית. העבודות יבוצעו על ידי רשות העתיקות.

 

סיורים במתחם ההיסטורי ניתן לערוך בעזרת המוזיאון לתולדות גדרה והביל"ויים. רחוב הביל"ויים 29. טלפון: 8593316 - 08.

שעות פתיחה: א'-ה' 08:00-13:00. ד' גם 18:00-16:00. סיורים, הדרכה ופעילויות לקבוצות בהזמנה מראש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות מוזיאון גדרה
בור הביל"ויים המשוקם
באדיבות מוזיאון גדרה
גדרה בשנת 1890
צילום: לע"מ
באדיבות מוזיאון גדרה
צריף הביל"ויים. לקראת שיקום
באדיבות מוזיאון גדרה
בית מינץ. כיום המוזיאון
צילום: רונן יולס
מומלצים