שתף קטע נבחר

המפגינים נחסמו בצומת פדויים

העצרת באופקים הסתיימה, ומתנגדי ההתנתקות החלו לצעוד מערבה. בצומת פדויים-רנן הם פגשו באלפי שוטרים עומדים הכן עם זרנוקי מים וסוסים. העימות בצומת לא גלש לאלימות, ומנהיגי הצעדה קיימו מו"מ עם השוטרים. בר-לב דחה את הצעתם להתקדם עד פארק אשכול, וולרשטיין הודיע בתגובה: "אנחנו לא זזים מפה", ודרש פגישה עם המפכ"ל. ובינתיים, טורים של מתנגדי ההתנתקות מחפשים את דרכם בשדות לכיוון גוש קטיף

צעדת המפגינים נגד ההתנתקות הערב (ד') ביציאה מאופקים, נבלמה בינתיים בצומת פדויים-רנן, כ-2 קילומטר מערבית לעיר, שבו רוכזו כוחות משטרה רבים. בעת שהשוטרים והמפגינים מנהלים מו"מ בצומת, יש תנועה של טורי מתנגדי ההתנתקות, אשר מחפשים את דרכם בשדות אל עבר מעבר כיסופים וגוש קטיף. זאת, על פי מידע שזורם מהמסוק של המשטרה המרחף באזור. בשלב זה לא התקיים כל עימות בינם לבין גורמי כוחות הביטחון הפזורים בשטח.

 

מנהיגי הצעדה - בהם הח"כים אפי איתם ויצחק לוי, מזכ"ל אמנה זאב (זמביש) חבר והרב שלמה אבינר - מנסים להידבר בצומת עם מפקד המחוז הדרומי, ניצב אורי בר-לב. טבעת של כוחות יס"מ מקיפה אותם ולא מאפשרת גישה למפגינים ולתקשורת. לדברי המשטרה, ראשי יש"ע הציעו להם להתקדם הלילה עד פארק אשכול, הנמצא כ-10 ק"מ מערבית לאופקים, וניצב בר-לב אמר להם שהוא יבדוק את האפשרות, אך הודיע להם באופן חד-משמעי, כי לא תותר להם המשך הצעדה מערבה.

 

בתגובה הודיע פנחס ולרשטיין: "אנחנו לא זזים מפה", ותבע פגישה דחופה עם מפכ"ל המשטרה משה קראדי. 

   

  

אופקים בכתום:

 

רבנים, אישי ציבור וראשי מועצת יש"ע עמדו בראש הצעדה, ובצומת הורה לצועדים הרב שלמה אבינר, להתיישב על הקרקע מול כוחות המשטרה הרבים המוצבים במקום, והם נענו לו תוך כדי שירת "עם הנצח לא מפחד מדרך ארוכה" ו"עם ישראל חי". 

 

קבוצה אחרת של צועדים המשיכה לעבר השוטרים והחלה לצעוק לעברם. כוחות משטרה ניסו למנוע אותם מזה, ראשי יש"ע והרבנים ניסו להחזיר אותם אחורה ולהשתלט עליהם. המשטרה החלה בשלב מסוים להפעיל כוח ולהדוף את המפגינים לאחור, ביניהם את פנחס ולרשטיין ואת העיתונאים. ראשי מועצת יש"ע עדיין מנסים להרגיע את המצב. 

 

בראש כוח המשטרה הגדול שחוסם את מתנגדי ההתנתקות עומד ניצב בר-לב. מאחריו ניצבו יחידות היס"מ, פרשים, זרנוקית של המשטרה ו-1,500 שוטרים וחיילים. במקום נמצא גם אלוף פיקוד הדרום, דן הראל.

 

באזור 17 אלף שוטרים וחיילים

 

לאחר המפגש החזיתי הצפוי עם השוטרים, יתפצלו כנראה המפגינים לכמה קבוצות, כמה גדולות וכמה קטנות יותר, שחלקן יישארו מול השוטרים וחלקן ימשיכו לנסות להתקדם לכיוון הגוש, כשחבריהן מצוידים במפות. 

 

לדברי המשטרה, בעצרת השתתפו כ-10,000 איש. לדברי המארגנים, המספר יותר מכפול. המארגנים גם טוענים שהמשטרה חסמה את הכניסה לשדרות כדי למנוע הגעת מפגינים נוספים.

 

17 אלף חיילים ושוטרים נפרסו באזור, כדי למנוע מבאי העצרת להתקדם לכיוון גוש קטיף. ההערכה היא, שהמפגינים ינסו להתפצל לשתי קבוצות לפחות, האחת תישאר בפארק אופקים והשנייה תנסה לצעוד לכיוון גוש קטיף. במערכת הכריזה בפארק אופקים מציינים כל הזמן, כי ישנה הרשמה "למיטיבי לכת", ונראה שהדבר רומז להבדל מרכזי אחד שיהיה בעצרת הערב מול אירועי כפר מימון. באופקים המפגינים אינם מוקפים בתוך מתחם סגור, ולכן גם אם גרעינים מרכזיים של מפגינים יישארו בפארק אופקים או במקום שבו יעצרו את התקדמותם כוחות הביטחון, הרי שצפויים להימשך הניסיונות לשלוח אנשים מתוך גרעינים אלה לעבר גוש קטיף. אנשים רבים יישארו גם בפארק אופקים.

 

במקביל להגעתם המתוכננת של המסתננים מאופקים עד לכיסופים, מתוכננת יציאה של תושבי גוש קטיף רבים החוצה למחסום, על מנת לרתק אליהם כוחות ולהתערבב בין המסתננים. רבים מאלה שייכנסו היום מתוכננים להישאר עד יום הפינוי. 


פרשי משטרה נערכים בצומת פדויים, ממערב לאופקים (צילום: רוני סופר)

 

המשטרה מצדה נערכת בכוחות פרשים וניידת להתזת סילוני מים על האלפים הצפויים להגיע למחסום פדויים רנן שממערב לאופקים. במקום פרוסים 16 פרשים ולצידם כ-1,500 חיילים ושוטרים. אלוף פיקוד הדרום, דן הראל, ומפקד המחוז הדרומי במשטרה, אורי בר לב, מפקדים על האירוע.

  

"מפקדי טורי הפריצה" מתכוננים באין מפריע

 

התמונה הנגלית לעין בשעה 6 בערב במאהל מתנגדי ההתנתקות בפארק אופקים, מעוררת חרדה: שעות אחדות לפני שצה"ל, מג"ב והמשטרה יתרוצצו במרדפים הרואיים בשדות שבין אופקים לגוש קטיף אחר אלפי כתומים פורעי חוק, אנשי הימין מתארגנים בנחת - כאילו אין חוק ואין משטרה בישראל. אנשים מן החוץ, עיתונאים סקרנים למשל, מתבקשים לשתף פעולה – ולא לצלם, להקליט או לדווח על המתרחש. מי שאינו מוכן, כמונו למשל, מכונה "פרובוקטור" ואנשים נקראו למנוע מאתנו להתקרב, גם אם צריך להשתמש לצורך כך בידיים. 


נרשמים לפריצה לעין כל (תצלום: רוני סופר)

  

הכרוז במאהל ששימש את מחנה הכתומים ללילה חוזר וקורא "לכל מי שנחוש להמשיך להיכנס הלילה לגוש קטיף – לבוא ולהירשם באוהל האוכל של מועצת יש"ע", ושני קצינים בכירים בדרגת ניצב ותנ"צ העוברים במקום, אינם מנידים עפעף. שוטרים נראים כמעט בכל פינה של המאהל הרחב - אך אף אחד מהם אינו ניגד לחבורת "מפקדי טורי הפריצה", כפי שהם מכונים כאן, המקבלים תדריך ליד אוהל ההרשמה.

 

החבורה המצומצמצת הזאת, שכפי שמספר לנו אחד מורכבת ממפקדי יחידות קרביות בצה"ל, רובם בוגרי סיירות, אמורה להוביל הלילה עשרות ראשי טורים שינסו לפורץ דרך השדרות אל גוש קטיף. אחדים מהם עומדים עם מפות ניווט של 1:50,000, ומחלקים טיפים אחד לשני: מאיפה כדאי לחצות את נחל הבשור, היכן יש תצפיות ומארבים ואיפה הם עלולים להיתקל בגדר או במכשול. החרוצים שבהם מסמנים צירים על המפות שביד, האחרים זחוחים משהו, פורקים את המתח שלפני הפעולה.

 

לפתע מישהו מזהה את המצלמה, אחר את הכובע של ynet ומתחילה מהומה קטנה: "אני מבקש לא לצלם, לא לדווח", אומר אחד הנוכחים בנימוס. למה? "כי זה שטח פרטי", הוא טוען, בלב מאהל המכיל הפנינג המוני של מעל 20,000 איש. ואז מתחילות שימת הידיים מול העדשה, מרפק קטן למותן, דחיפה. זה שטח ציבורי ובמקרה אתם גם לא בעיר שלכם, אני אומר. זה מוציא את כל הקצף "ואחראי הביטחון" המקומי של יש"ע, קורא למנוע מ"הפרובקטור" לצלם אפילו את ההרשמה ההמונית לטורי הפריצה הליליים אל תוך גוש קטיף.


ה"כתומים" מול החיילים, הערב באופקים. צילום: איי פי

 

במקביל, בשעה זאת ממש, נמשכות ההכנות בתוך גוש קטיף לקלוט את אותם מאות, או אלפים, שאכן יצליחו להיכנס לגוש. מינהלת קל"ע נערכת לקלוט אותם בערי האוהלים בכפר דרום ובשירת הים, ובשכונות הסוכות בנצר חזני ובבני עצמון. במקביל נערכים עשרות רבות מתושבי הגוש, בעלי רקע שדאי בצה"ל, לצאת בלא הפרעה מהגוש, כדי להוביל את ראשי הטורים הפורצים פנימה. לא את אלה ולא את אלה מרתיעה העובדה שהאזור הינו שטח צבאי סגור בצו אלוף.

 

גורם בכיר במחוז הדרומי של המשטרה אמר ל-ynet בתגובה: "אנו מודעים לההיערכות של הכתומים לפריצה לגוש ונערכים למנוע אותה. לטובת העניין הוקצו כוחות שיטור וצבא רבים, מעל 15,000 איש, הפרוסים באופקים ובמעגלים מחוצה לה עד מעבר כיסופים וגוש קטיף. התיכנונים שלהם יסוכלו", אמר.

 

ואילו קצין בכיר בצה"ל אמר: "זהו, הלילה הזה נגמרו המשחקים. לא ניתן להם להמשיך בניסיונות להיכנס לגוש. ננקוט נגדם יד חזקה. נעצור כל מי שינסה להיכנס".

 

העצרת: "ההתנתקות כמו סיפור העקידה"

 

העצרת, שאותה מארגנת מועצת יש"ע, התקיימה בכביש הראשי של אופקים. השתתפו בה חברי כנסת מהימין, אישי ציבור ורבנים. בין היתר דיבר גם

הרב של גוש קטיף, הרב יגאל קמינצקי, שאמר כי "הניסיון שהקדוש ברוך הוא מעמיד את כולנו אינו ניסיון פשוט. זה כמו אותו ניסיון של סיפור העקדה. זה ניסיון כדי לגלות עוצמות מתוכנו, כוחות נפש, אמת ואמונה. אנחנו מאמינים שבעזרת השם המהלך הזה יכול להתהפך".

 

ח"כ בני איילון אמר בנאומו "אני רוצה לומר לגנרל הרמטכ"ל חלוץ שקורא לעקירה ולגירוש משימה לאומית – זו אינה משימה לאומית, רמטכ"ל לא צריך לדבר כך, זה מריח רע מאוד. אני רוצה לראות את הרמטכ"ל הזה נותן הוראות למגר את האויב עם כל החיילים שכאן".


פורסם לראשונה 03/08/2005 18:10

 

בהכנת הידיעה השתתף אילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוני סופר
השוטרים ערוכים ממערב לאופקים
צילום: רוני סופר
צילום: רוני סופר
ראשי "חוליות הפריצה"
צילום: רוני סופר
מפגינים באופקים
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
ח"כ לוי נואם בעצרת
צילום: ירון ברנר
מומלצים