שתף קטע נבחר

צילום: חגי אהרון

"ישראל ידעה על הפיגוע ולא מנעה אותו"

"היו סיבות טובות לשב"כ לא למנוע את הפיגוע", האשים ח"כ בשארה בכינוס ועדת המעקב של ערביי ישראל. יו"ר הוועדה, שאוקי חטיב: "ביקשתי מראש הממשלה שנשק המתנחלים לא יופנה נגדנו". אישי ציבור הגיעו לשפרעם לנחם את בני המשפחות שהבטיחו: "הביקור מחזק אותנו ונוטע בנו תקווה. נמשיך להאמין בדו קיום". פרס דרש: מעצר מנהלי גם ליהודים

"ישראל ידעה על הפיגוע ואנשיה לא עשו דבר". מסר ברוח זו העבירו כמה מבכירי המנהיגות הערבית בכנס ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל שנערך בצהריים (שבת) בנצרת. הכנס נערך בעקבות הפיגוע הרצחני שארע בסוף השבוע בשפרעם, במהלכו ירה למוות חייל צה"ל עדן זאדה בארבעה תושבי העיר עמם נסע באוטובוס.

 

בכנס נשמעו מילים קשות נגד ראש הממשלה, שר הביטחון והשב"כ, שלדברי כמה מהנואמים ידעו על כוונת הרוצח ולא עשו דבר. ח"כ עזמי בשארה (בל"ד) אמר: "היו סיבות מאוד טובות לשב"כ לא למנוע את הפיגוע, שמשרת את האינטרסים של שרון".

 

מנהיג הפלג הדרומי של התנועה האיסלאמית, איברהים סרסור, אמר: "כמו שפועלים נגד פצצות מתקתקות אצל הפלסטינים צריך לפעול נגד פצצות מתקתקות אצל היהודים".

 

הכנס, בו נטלו חלק ח"כים ערבים, מנהיגי הפלגים של התנועה האיסלאמית וראשי מועצות ערביות, החל בדקת דומיה לזכר ארבעת הנרצחים בפיגוע. יו"ר ועדת המעקב, שאוקי חטיב, אמר: "הפיגוע היה צפוי. זהו מעשה טרור והנרצחים הם שאהידים. ביקשתי מראש הממשלה שנשק המתנחלים לא יופנה נגדנו".

 

רוב הנואמים תמכו בפעילות לא אלימה בתגובה לפיגוע, ובמהלך הכנס הוחלט על קיום הפגנה של כל הנמנים על פלגי הציבור הערבי.הודיעה ועדת המעקב כי בשבוע הבא תערך הפגנת ענק במחאה על הפיגוע, שתתקיים ככל הנראה בשפרעם.

 

כמו כן החליטה הוועדה לנסח מסמך שיישלח לאו"ם, ובו תיאור הפעולות הגזעניות של המדינה נגד אזרחיה הערבים. ח"כ ואסל טהא (בל"ד) ביקש מהאו"ם הגנה בינלאומית מפני הטרור היהודי. כמו כן הוחלט לשלוח מכתב לממשלת ישראל, ובו תתבקש הממשלה לשנות את היחס למגזר הערבי. הצהרה בדבר פעולות הוועדה תישלח לאזרחי ישראל הערבים עצמם. 

 

ראש הפלג הצפוני של התנועה, השייח ראאד סלאח קרא לערביי ישראל, שנמצאים לדבריו בסכנה, להגיע להר הבית ב-ט' באב בשל הסכנה שיכולים לגרום המפגינים נגד ההתנתקות למסגד.

צילום: חגי אהרון

 

ח"כ ברכה (חד"ש) הזהיר כי אם המשטרה תפתח בחקירה בדבר מותו של החייל המפגע, יתקיימו פעולות מחאה בזמן החקירה. לדבריו, תושבי שפרעם שפגעו בחייל עשו זאת כדי למנוע ממנו להרוג ערבים נוספים.

 

ח"כ ראלב מג'דלה (העבודה) שמכהן כיו"ר ועדת הפנים של הכנסת, אמר כי יביא את עניין הפיגוע לדיון בוועדה בשבוע הבא.

 

ח"כ טלב אלסאנע (רע"מ) דרש במהלך כינוס החירום של ועדת המעקב בצהריים בנצרת לפטר את ראש השב"כ, וזאת בעקבות הפיגוע בשפרעם. ח"כ אלסאנע אמר ל – ynet: "ציינתי כי לאור הניסיון של ישראל לאתר מבוקשים בכל סמטה בג'נין, היא לא יכולה לשכנע איש שאין לה את היכולת לדעת מה קורה עם עריק. לפיכך ישנה אחריות ישירה לפיגוע על השב"כ והעומד בראשו, אותו דרשתי לפטר".

 

במהלך הדיון התגלע ויכוח חריף בין ח"כ א-סאנע לבין חברי הכנסת של בל"ד, ג'מאל זחאלקה וואסל טאהא, שהעלו את הצעה לפי כוח בינלאומי יגן על ערביי ישראל. "אמרתי כי זהו ניסיון לפטור את המדינה ואת הממשלה מאחריותה להגן על אזרחיה", אמר.

 

במהלך הישיבה נמתחה גם ביקורת על הגינוי שהשמיע ראש הממשלה, אריאל שרון בעקבות הפיגוע. אחדים טענו כי מדובר בניסיון להתנער מאחריות לפיגוע אולם אחרים, ובהם ח"כ א-סאנע, ציינו את הגינוי לחיוב: "מתחתי ביקורת על הסיקור התקשורתי בישראל ועל כך שערוצי הטלוויזיה המשיכו לשדר כרגיל. אילו היה מדובר באזרח ערבי היה מחול שדים סביב הציבור הערבי כולו. זהו כישלון של החברה הישראלית, שלא מבינה שאותם יריות הופנו גם לכיוון הדו-קיום בישראל", אמר א-סאנע.

 

בכנס נטלו חלק גם משפחות 13 הרוגי אוקטובר 2000. הם מחו על שהמחלקה לחקירות שוטרים לא פועלת נגד שוטרים שפגעו בבני משפחתם. על כך אמר חטיב כי ועדת המעקב תדרוש להעלות את הנושא מחדש.

 

"תקווה גדולה לדו קיום"

 

בתוך כך סיירו בשפרעם הבוקר מספר אישי ציבור. המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, ביקר במקום ואף נפגש עם ראש העיר ועם שלוש המשפחות השכולות. בתום הסיור אמר פרס: "יש להגביל את תנועתם של כל המחבלים הפוטנציאליים, יהודים וערבים כאחד, ולהוציא צווים מנהליים נגדם". 

 

הוא שיבח את האיפוק בו נקטו אנשי הציבור בעיר: "העיר שפרעם כואבת ובוכה את אובדן יקיריה, ואיתה מדינת ישראל כולה. מן העיר יוצאת תקווה גדולה לדו קיום. ההנהגה בשפרעם מוכיחה בגרות ואיפוק. העיר מוכיחה הלכה למעשה ששום מחבל לא יעצור את הדו קיום ואת הרצון של יהודים וערבים לחיות יחד בשלום".

 

עשרות פעילי מרצ-יחד בראשות יו"ר המפלגה, יוסי ביילין, ויו"ר הסיעה, ח"כ זהבה גלאון, הגיעו גם הם לעיר, ובמהלך הביקור אמר ביילין: "לא ניתן לקרוע את את הרקמה הרגישה של היחסים בין יהודים לערבים. הטרוריסט אינו מטורף, הוא ידע בדיוק מה הוא עושה. מי שאומר 'יהודי לא מגרש יהודי' משאיר הרבה מקום לפרשנות לשולי המחנה, למה שכן עושה יהודי ללא יהודי".

 

גלאון אמרה: "באנו להביע שותפות גורל. לא מדובר בעשב שוטה, אלא בקבוצת אנשים אלימים המשתייכים לארגון טרור. אני קוראת לממשלה לפרק את קיני הטרור בתפוח, יצהר ואיתמר ולמצות את הדין".

 

נציג בני המשפחות, מוחמד עלי טהא, אמר: "הביקור מחזק אותנו ונוטע בנו תקווה. אנו נמשיך להאמין בדו קיום. המעשה נולד בחממת הכיבוש ואנו דורשים לאסוף את הנשק מקבוצות כאלה כדי למנוע פעולות איבה נוספות. אנו יודעים שרוב העם בישראל רוצה שלום ושהמטורפים הללו לא ישפיעו על אחוות העמים".

 

שר הפנים, אופיר פז פינס, קרא במהלך ביקורו בעיר לבחון אפשרות להגביר את השימוש במעצרים מינהליים כנגד פעילים בימין הקיצוני במהלך תקופת ההתנתקות. גם הוא נפגש עם ראש עיריית שפרעם ועם משפחות הרוגי הפיגוע, ואמר: "הפיגוע הוא טראומה עבור כולנו - יהודים וערבים כאחד". הוא הוסיף כי יציע להקים ועדת חקירה ממשלתית בראשות שופט לבחינת נסיבות הפיגוע ו"למניעת הרצח הבא".

 

בהכנת הידיעה השתתפו דיאנה בחור-ניר ואחיה ראב"ד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ההלוויות
צילום: רויטרס
צילום: אחיה ראב"ד
אבל בשפרעם
צילום: אחיה ראב"ד
צילום: אורי פורת
חטיב. הפיגוע היה צפוי
צילום: אורי פורת
צילום: עטא עוויסאת
בשארה. סיבות טובות לשב"כ
צילום: עטא עוויסאת
צילום: אורי פורת
ביילין. מה יהודי עושה ללא יהודי
צילום: אורי פורת
צילום: זום 77
גלאון. לפנות את תפוח
צילום: זום 77
מומלצים