שתף קטע נבחר

חשיפה: כמה שומן יש בחטיפים ה"בריאים" שלכם?

יצרני המזון מתגאים בכך שהפחיתו את כמות שומן הטרנס, שהוא שומן מזיק ביותר, במוצרים שלהם ולכן הם בריאים • שלחנו 11 חטיפים שמתהדרים בדגל של בריאות, או לחילופין פופולריים אצל ילדים, לבדיקת מעבדה. התוצאות: ברובם המוחלט אמנם אין כמעט שומני טרנס, אבל הם מלאים בשומן רווי שמזיק לא פחות ובמלח • "יש פה הטעיה של הצרכן", פוסקת הדיאטנית דורית אדלר • לתשומת לב המנשנשים

פופקורן לייט במבה כריות לחמית 
אנרג'י שקדי מרק נקניקיית עוף בורקס מעדנות 
צ'יפס למיקרו בייגלה מיקס תפוצ'יפס 

כולם בטרנס סביב שומן הטרנס. בארה"ב למשל נחקקה תקנה, שתחייב החל מ-2006 לסמן בצורה בולטת את כמות שומן הטרנס בכל מוצר. גם תעשיית המזון הישראלית מגיבה. יצרנים עם הפנים לייצוא השקיעו בשנים האחרונות בהוצאת שומן הטרנס מחלק מהמוצרים שלהם.

 

"אבל נוצרה הטעיה של הצרכן", מתקוממת הדיאטנית דורית אדלר, מנהלת מחלקת תזונה ודיאטה במרכז הרפואי הדסה עין כרם. "בחלק מהמוצרים הוציאו את שומן הטרנס – אבל כמות השומן הרווי גדלה, כפי שקרה בחלק מהמרגרינות".

 

רווי, בלתי רווי או טרנס

 

שומן רווי – מקורו בדרך כלל מהחי. הוא נמצא בחמאה, שמנת, גבינות, בשר ועוד, אך גם בשמן קוקוס למשל. החיסרון שלו: הוא מעלה את רמת הכולסטרול הרע (LDL) בדם.

 

שומן בלתי רווי – מקורו מהצומח. הוא נמצא במזונות כמו זיתים, אבוקדו, טחינה ועוד ונחשב לשומן בריא, שתורם לאיזון רמת הכולסטרול. הבעיה בשומן הזה שהוא מתחמצן ומתקלקל במהירות בחימום.

 

שומן טרנס – זהו שומן בלתי רווי שעבר שינוי מולקולרי כדי שיהיה מוצק בטמפרטורת החדר. הוא פותח כדי להתגבר על בעיית ההתחמצנות של השומן הבלתי רווי. שומן הטרנס נמצא בעיקר במרגרינה ובמוצרי מאפה מוכנים כמו בורקס, מלאווח, ג'חנון, בחטיפים, בממרחים ובסוגים נוספים של מזון מעובד. גם צריכה של שומן טרנס מעלה את רמות הכולסטרול הרע. לאחרונה הופיעו פרסומים שקושרים בין שומן טרנס להגברת הסיכון למחלות כלי הדם והלב, לדלקות, למחלות אסתמה ואלרגיה בילדים, לסרטן השד ולשורה ארוכה של רעות חולות.

 

כמה מותר לצרוך? לגבי שומן רווי, "ההמלצות הרשמיות של כל ארגוני הבריאות קובעות שעד 10% מכלל הקלוריות שאנחנו צורכים צריכות לבוא משומן רווי" אומרת אדלר. "מבחינת ה-FDA, הרמה המומלצת של שומן רווי קטנה מ-1.5% ל-100 גרם מוצר. זו גם הכמות שמאפשרת לקבל תו של האגודה לסוכרת".

 

לגבי שומן טרנס, "על פי ההמלצה המתגבשת ייקבע הרף על 2% ל-100 גרם מוצר", אומרת אורנה לוי, הדיאטנית הראשית של יוניליבר ישראל.

 

לא להסתכל רק על רכיב אחד

 

מרוב שמדברים על שומן הטרנס, שוכחים שהשומן הרווי מסוכן לא פחות ממנו. "ברמה העקרונית יש חברות שהוציאו את הטרנס, אבל רמת חומצות השומן הרוויות במוצרים האלה נשארה גבוהה ואפילו יותר גבוהה מאשר קודם", מזהירה אדלר. "אם המוצר מכיל אפס שומן טרנס אבל שומן רווי בכמויות גדולות וגם נתרן (מלח) – הוא לא בריא. המפעלים מתמקדים בטרנס כדי לשווק את המוצרים. אבל לטפל רק בטרנס זה לא מספיק, למרות שהוא מאוד אופנתי".

 

ההמלצה של אדלר היא "לא להתייחס רק למרכיב הטרנס. חשוב להסתכל גם כמה שומן רווי יש במוצר".

 

"לחשוב שכל הבעיות במזון ייפתרו בגלל הטרנס זה שטויות. יש דברים הרבה יותר חשובים", אומר פרופ' אליוט בארי, מנהל בית הספר לבריאות הציבור במחלקה לתזונה באוניברסיטה העברית והדסה ויו"ר משותף בכוח המשימה נגד השמנה של משרד הבריאות. "אנחנו אומרים ששמנים מהצומח טובים משומן מהחי. אבל שמן קוקוס ושמן דקל מלאים בחומצות שומן רוויות. משום מה נתפסנו על טרנס – בוודאי שיש כאן עניין שיווקי, אבל צריך לקבוע סדרי עדיפויות".

 

"שורה של מחקרים הוכיחה שתזונה נכונה יכולה למנוע הישנות התקפי לב יותר מכל תרופה", מזכירה לנו אדלר. "עבור הנבדקים במסגרת המחקרים האלה השומן הרווי היווה עד 7% מסך הקלוריות היומיות. וכל המחקרים הראו הפחתה דרמטית הן בהישנות של מחלות לב והן במניעת יתר לחץ דם. מה שחשוב הוא שהציבור לא יתמודד עם רכיב אחד – כפי שעושים מפעלי המזון – אלא יסתכל על התמונה הכוללת.

 

בדיקת המעבדה

 

שלחנו 11 מוצרי מזון פופולריים לבדיקה במעבדת 'בקטוכם' בנס ציונה, שמתמחה בבדיקות של מזון, איכות הסביבה ותוצרת חקלאית. המכנה המשותף בין כל המוצרים שנבדקו: הם מתהדרים בדגל של בריאות, או לחילופין נצרכים בכמויות גדולות על ידי ילדים.

 

הממצאים, שנותחו על ידי ד"ר שושי אסא, מנהלת תחום בדיקות המזון ב'בקטוכם', ועל ידי הדיאטנית דורית אדלר, היו קשים: אף לא אחד מהמוצרים האלה נמצא מומלץ לאכילה לשוחרי בריאות.

 

במוצר אחד – פופקורן לייט למיקרוגל, של חברת מרמולייט – נמצאה כמות גבוהה של שומן טרנס. "כאשר מוצר כמו פופקורן לייט, שנתפס כבריא, מכיל כמות גדולה של חומצות טרנס, יש בכך בעיניי הטעיה", אומרת אדלר.

 

שישה מהמוצרים שנבדקו הכילו אמנם כמויות קטנות של שומן טרנס, אבל לעומת זאת נמצאו בהם כמויות גבוהות מאוד של שומן רווי, ובחמישה מוצרים נוספים נמצאו כמויות גבוהות של שומן רווי.

 

פופקורן לייט

פופקורן בטעם טבעי לייט למיקרוגל של מרמולייט (300 גרם)

 

על המוצר מודגש: "ללא תוספת סוכר, מופחת שומן".

 

  • דבר המעבדה: המוצר מכיל 13.8% שומן, מתוכו 5.54% שומן טרנס, כלומר כ-40% מסך השומן שנמצא במוצר, ו-3.51% שומן רווי. מדובר ביותר מפי 2 מהצהרת היצרן, שמדווח על 1.4% שומן רווי.
  • דבר הדיאטנית: אין הצדקה לכמויות כאלה של שומן טרנס ושומן רווי, שאינם מופיעים בפופקורן באופן טבעי. יכול להיות שהמוצר יוגדר כלייט בהשוואה למוצרים אחרים של פופקורן למיקרו שמלאים בשומן, אבל הוא רחוק מלהיות מוצר בריא. קיימת אפילו הטעיה מסוימת מול התדמית של המוצר. אם כבר פופקורן, עדיף זה הרגיל, שמכינים בבית. בתוך שלוש דקות הכנה תקבלו מוצר עם פרופיל בריאותי טוב יותר.
  • תגובת היבואנית דנשר: "הפער שהתקבל בבדיקתכם לגבי השומן הרווי נראה חריג ולא מתאים לבדיקות קודמות שנעשו אצלנו. הנושא ייבדק ובמידת הצורך יתוקן. לגבי שומן הטרנס – במוצר יש פחות שומן טרנס מאשר במוצרים אחרים בשוק. הפופקורן הוא גם מופחת קלוריות ומכיל פחות שומן רווי ולכן עדיף על פני מוצרים מקבילים. במידה שהבדיקות הנוספות שאנו עורכים יצביעו על נתונים אחרים ממה שבידינו נדאג לתיקון אריזת המוצר".

 

חזור למעלה
במבה

במבה של אסם (80 גרם)

 

  • דבר המעבדה: המוצר מכיל 31.8% שומן, מתוכם 8.76% שומן רווי וכמות זניחה של שומן טרנס – 0.01%. היצרן, אגב, מצהיר על 9.2% שומן.
  • דבר הדיאטנית: מדובר באחוז שומן גבוה מאוד. מספר הקלוריות במוצר (544 ל-100 גרם על פי הצהרת היצרן) גדול פי 11 מפרי. זה לא מוגדר אצלי כאוכל, וילדים צריכים לאכול אוכל.
  • תגובת אסם: השומן בחטיף הבמבה הוא שומן טבעי, ללא חומצות שומן טרנס, עם כמות מאוזנת של שומן רווי (פחות מ-30% מכלל השומן) ושל שמנים חד ורב בלתי רוויים שכוללים חומצות שומן חיוניות לגוף. הבמבה מספקת חומצת שומן לינולאית, המהווה חומצת שומן חיונית שתורמת להתפתחות המוח, מערכת העצבים, רשתית העין ותאי העור. על פי המלצות משרד הבריאות, אין להגביל את צריכת השומן בשנתיים הראשונות לחיים, מחשש להפחתה בצריכת האנרגיה ופגיעה בגדילה ובהתפתחות.

 

 

חזור למעלה
כריות

כריות של תלמה – דגנים רכים ממולאים קרם נוגט (375 גרם)

 

  • דבר המעבדה: המוצר מכיל 17.4% שומן, 1.25% ממנו שומן טרנס, ו-3.48% שומן רווי (מעט יותר מהמוצהר, שהוא 3.7%, אבל ההפרש לא נחשב למשמעותי).
  • דבר הדיאטנית: זו דוגמה מצוינת לאשליה אופטית. לכאורה, הבמבה, שמכילה פחות שומן טרנס, עדיפה, אבל מבחינתי המוצר של כריות עדיף עליה מפני שיש בו פחות שומן רווי, אם כי אי אפשר להגדיר אותו כמוצר תזונתי טוב. גם 3.48% שומן רווי אינם מציאה גדולה.
  • תגובת תלמה: היצרן החליט שאין לו צורך להגיב.

 

חזור למעלה
לחמית

לחמית סובין מחיטה מלאה, ללא תוספת מלח, מתוצרת אסם (250 גרם)

 

לחמית נתפס בעינינו כמוצר בריאות פר אקסלנס. "זה טוב לתזונה שלך", כתוב על האריזה. האומנם?

 

  • דבר המעבדה: המוצר מכיל 13.9% שומן. אומנם כמעט שאין שומן טרנס (רק 0.02%), אבל יש בהחלט שומן רווי – 6.16%.
  • דבר הדיאטנית: מוצר שמכיל 6% שומן רווי ל-100 גרם הוא לא מוצר בריא. עדיף לאכול לחם מחיטה מלאה או קרקרים דלים בשומן רווי.
  • תגובת אסם: לחמית עשויה מקמח מלא ועשירה בסיבים תזונתיים פרוביוטיים. ארבע יחידות של המוצר מספקות 20% מכמות הסיבים המומלצת ליום. בפרוסת לחמית אחת יש רק 40 קלוריות – כמחצית מכמות הקלוריות בפרוסת לחם רגיל. השומן הוא שומן צמחי טבעי ללא שומנים מוקשים. בפרוסת לחמית אחת שמשקלה 10 גרם יש רק 0.6 גרם שומן רווי (שהם 6%), ששווה ל-3% מכמות השומן הרווי המקסימלית המומלצת ליום לאדם בוגר על פי המלצות ה- FDA.

 

חזור למעלה
אנרג'י

אנרג'י, דגנים מחיטה מלאה עם מילוי חלב (500 גרם)

 

  • דבר המעבדה: מכיל 18% שומן. כמות שומן הטרנס קטנה – 0.97%, וכמות השומן הרווי היא 3.2% (מעט מתחת להצהרת היצרן שהיא 3.6%).
  • דבר הדיאטנית: כמו ל'כריות', גם למוצר הזה יש להתייחס יותר כקינוח מאשר כאוכל. העובדה שהם הפכו לפופולריים כארוחת בוקר של ילדים אינה טובה. המוצר מספק הרבה שומן רווי, והנזקים מצטברים. טרשת העורקים מתחילה להצטבר בגיל הילדות. צריך לזכור שבקבוצת דגני הבוקר יש מגוון אדיר של מוצרים, ורובם אינם מכילים שומן.
  • תגובה: היצרנים החליטו שאין להם צורך להגיב.

 

חזור למעלה
שקדי מרק

שקדי מרק של אסם (400 גרם)

 

  • דבר המעבדה: מכיל 23.9% שומן. אמנם לא נמצא שומן טרנס (רק כמות זניחה של 0.03%), אבל נמצאה כמות גדולה של שומן רווי – 10.9%, שמהווים 45% מכלל השומן במוצר.
  • דבר הדיאטנית: זהו מוצר בעייתי מאוד. יש בו כמות גדולה מאוד של שומן רווי ובנוסף כמות אדירה של מלח: 750 מ"ג נתרן ל-100 גרם. ההמלצות מדברות היום על צריכה יומית כוללת של 2,400 מ"ג נתרן. המוצר גם עתיר קלוריות – 514 ל-100 גרם! מבוגרים וילדים שופכים את שקדי המרק בלי חשבון – וחבל.
  • תגובת אסם: אסם בוחנת דרכים להפחית את כמות הנתרן בשורה של מוצרים, לרבות שקדי מרק, שעשויים מרכיבים טבעיים ללא צבעי מאכל. כמו בכל עקרונות התזונה הנכונה והמאוזנת, גם את המוצר הזה ממליצים תזונאי אסם לצרוך בצורה מאוזנת, בהתאם לכמויות המומלצות ליום.

 

חזור למעלה
נקניקיית עוף

נקניקיית עוף בלחמניה של זוגלובק (160 גרם)

 

  • דבר המעבדה: יש להניח שהלחמניה, שנטחנה בבדיקה יחד עם הנקניקייה, הפחיתה את אחוז השומן. נמצאו במוצר 8.4% שומן, 2.29% ממנו הוא שומן רווי, וכמות זניחה של שומן טרנס (0.12%).
  • דבר הדיאטנית: יחסית לנקניקיות, במוצר שנבדק נמצאה כמות קטנה של שומן רווי. עם זאת, כמות הנתרן לא קטנה – 550 מ"ג ל-100 גרם. הלחמניה עשויה מקמח לבן, כמעט ללא מרכיבים בריאים. אני גם לא מכירה נקניקייה שיכולה להיקרא בריאה. לא אכפת לי שהורים ייתנו לילדים מוצרים מתועשים, אבל שיהיו בריאים.

 

חזור למעלה
בורקס מעדנות
בורקס גבינה מופחת שומן של מעדנות (700 גרם)

 

  • דבר המעבדה: במוצר יש 10.2% שומן. כמות שומן הטרנס מופחתת (0.22%). שומן רווי נמצא בכמויות גדולות יותר (5.15%).
  • דבר הדיאטנית: גם כאשר הוא מופחת קלוריות, בורקס אינו מזון בריא. הבורקס שנבדק טוב יותר אולי מהבורקס הרגיל, אבל לא נעודד אותו כי כמות השומן הרווי בו גבוהה.

 

חזור למעלה
צ'יפס למיקרו

מנה אישית של צ'יפס למיקרו מתוצרת תפוגן (125 גרם)

 

  • דבר המעבדה: כמות השומן הכללית – 8.9%. שומן הטרנס שנמצא היה בכמות לא גבוהה – 0.22%, אבל נמצאו 4.92% שומן רווי.
  • דבר הדיאטנית: יש כאן כמות גדולה של שומן רווי.
  • אחרי כל העיבודים התעשייתיים של מוצר מהסוג הזה לא נותר בו כמעט דבר מהיתרונות של תפוח האדמה הטבעי.
  • תגובת תפוגן: היצרן החליט לא להגיב.

 

חזור למעלה
בייגלה מיקס

בייגלה מיקס של בייגל בייגל (350 גרם)

 

  • דבר המעבדה: הכיל 7.8% שומן, לעומת 9% שהוצהרו על האריזה. נמצאה כמות זניחה של שומן טרנס – 0.13%. כמות השומן הרווי היא 3.34% לעומת 4% שהוצהרו על האריזה.
  • דבר הדיאטנית: עם כזאת כמות של נתרן (955 מ"ג ל-100 גרם) המוצר הזה
  • הוא אסון. כמות של 200-300 מ"ג נתרן ל-100 גרם של מוצר היא סבירה. וגם יש בו לא מעט שומן רווי.
  • תגובת אילן רון, מנכ"ל בייגל בייגל: "מוצרי הבייגלה שלנו מכילים עד 70% פחות שומן בהשוואה לחטיפים המטוגנים המובילים בשוק. יתרה מזאת, גם ממצאי הבדיקה לגבי שומן הטרנס זניחים. בעניין המלח, בבייגלה מעצם הגדרתו יש תוספת מלח, ולאוכלוסיות רגישות אנו מציעים מוצרים מיוחדים דלי נתרן ומתכוונים לשווק בקרוב מוצרים נוספים דלי נתרן".

 

חזור למעלה
תפוצ'יפס

תפוצ'יפס, חטיף תפוחי אדמה בטעם טבעי של עלית (100 גרם)

 

דבר המעבדה: מכיל 34% שומן (לעומת 32.2% שהוצהרו על

האריזה). נמצאה כמות זניחה של שומן טרנס (0.05%), אבל כמות גדולה של שומן רווי – 15.4% (לעומת הכמות המוצהרת: 15.1%).

דבר הדיאטנית: החריגה הקלה באחוז השומן מול המוצהר על האריזה היא לא הבעיה. הכמות האסטרונומית של שומן רווי גזרה בעיניי את דינו של המוצר. זה לא אחד מהמוצרים התעשייתיים שהייתי מקדמת, בוודאי לא בקרב ילדים ובני נוער.

 

חזור למעלה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
השומן במוצרי הבריאות שלכם
צילום: צביקה טישלר
ד"ר רק שאלה
מומלצים