שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    בוטנים - יותר מסתם חטיף

    בארצות הברית הבוטן הוא יותר חטיף ופחות מזון, אבל בשנים האחרונות אפשר למצוא את חמאת הבוטנים כפריט אקזוטי במסעדות יוקרה. פיליס גלזר מסבירה מה צריך לדעת ומה כדאי לעשות עם בוטנים

    בארץ מולדתי, ארה"ב, מקובל לחשוב שרק בזכות הנשיא לשעבר ג'ימי קרטר הגיעו הבוטנים לבית הלבן, אך האמת היא אחרת. בזמן כהונתו של ריצ'רד ניקסון, ביקש הנשיא להרוס כמה בניינים ישנים סמוכים ל"אנדרטת וושינגטון", שם שוכנו משפחות מרובות עכברים. העכברים, שלא רצו להצטרף לרשימת ההומלסים, חיפשו דיור חליפי, ומשם הדרך לבית הלבן היתה קצרה. רק באמצעות מלכודות מצוידות בחמאת בוטנים הצליחו ללכוד אותם.

     

    אם חשבתם שהבוטן הוא 100 אחוז אמריקני, תופתעו לדעת שמוצאו לא בצפון-אמריקה אלא בדרום, ולפי מקורות מסוימים בברזיל. עם השנים והמסעות הגיעו הבוטנים לאינדיאנים בצפון-אמריקה, ומשם לידי המתיישבים החדשים.

     

    אני לא גדלתי על חמאת בוטנים, כי בבית שלי חמאת בוטנים הופיעה ברשימת "דברים שרק גויים אוכלים". כאשר האמא של אלן, שכנתי הקתולית, הכינה כריכי חמאת בוטנים עם ריבה, ממרח מרשמלו או בננה מעוכה עם בייקון, אמי היתה מקסימום מוכנה להכין לי טונה. כש"הם" אכלו עוגיות חמאת בוטנים, אנחנו אכלנו עוגיות "שוקולד צ'יפס".

     

    בארה"ב מתייחסים לבוטן יותר כחטיף מאשר מזון: הוא מרכיב פופולרי בממתקים, בגלידות ונמכר בכל משחק בייסבול ופוטבול ובגני חיות להאכיל את הפילים. אבל בשנים אחרונות מופיעה חמאת הבוטנים בתפריטים הכי אקזוטיים של מסעדות יוקרה. אפשר למצוא אותה ברוטב "סאטה", בסלטי אטריות קרים, ברטבים ובמרקים למיניהם, ובשמן הבוטנים ההכרחי כל-כך בבישול הסיני האמיתי (וגם טוב למסאז').

     

    ברחבי העולם תופס הבוטן חשיבות רבה: הוא נחשב אחד מ-15 היבולים העיקריים בכלכלה העולמית. אין פלא: 26 אחוז ממשקל הבוטן הוא חלבון. הבוטנים גם עשירים בשמן - וזו הסיבה שבוטנים וחמאת בוטנים די משמינים - 1 כף חמאת בוטנים מכילה כ-94 קלוריות, 4 גרם חלבון, סידן, אשלגן, זרחן ונתרן, קצת ויטמיני B והרבה ניאצין.

     

    הבוטן נחשב לקטניה, אך הצמח גדל בצורה מיוחדת: לאחר הפריחה, נובלים הפרחים וטומנים את עצמם מתחת לאדמה, שם גדלים הבוטנים עצמם בשלווה ובביטחון. שיטה זו היא תוצאה של אבולוציה שבמהלכה פיתח הצמח דרך מקורית להילחם בארבה, ובמזיקים אחרים. בוטנים גם עלולים להיות מסוכנים: יש אנשים שאלרגים לבוטנים, ובוטנים לא טריים מכילים רעלים.

     

     

    חמאת בוטנים ביתית

    חמאת בוטנים תעשייתית טעימה מאוד, מכיוון שהיא מכילה גם סוכר ושומן מוקשה ('שומן טרנס'). לגירסה טבעית ובריאה יותר, אפשר לקנות חמאת בוטנים על טהרת בוטנים בלבד בחנויות טבע, או להכין בבית.

     

    החומרים:

    1/2 1 כוסות בוטנים קלויים

    4-3 כפות שמן חמניות בכבישה קרה או קנולה

    מלח לפי הטעם

    1/2-1/4 כפית דבש (לא הכרחי)

     

    אופן ההכנה:

    1. מרחיקים את הקליפות מהבוטנים. שמים את השמן בממחה (בלנדר) ומוסיפים את הבוטנים. מעבדים עד למרקם הרצוי (יש לעצור את הממחה ולערבב מדי פעם). מוסיפים מעט מים אם יש צורך, כדי להקל על הטחינה.
    2. אם רוצים חמאה יותר קראנצ'ית, אפשר לטחון את רוב הבוטנים בהתחלה, ולהוסיף את היתר רק לקראת סוף הטחינה.
    3. הערה: אפשר להכין ממרח בוטנים מזין וטעים לילדים על-ידי ערבוב כמויות שוות של חמאת בוטנים וטחינה גולמית. ממתיקים בדבש לפי הטעם.

     

     

    סלט אטריות אורז

     

    חומרים:

    1/2 ק"ג אטריות אורז

    1 מלפפון גדול, חתוך לגפרורים

    75 גרם בוטבים קצוצים גס

    1/2 כוס בצל ירוק חתוך לגפרורים אלכסוניים

    1/2 כוס כוסברה קצוצה

    לרוטב:

    5 כפות חמאת בוטנים

    6 כפות רוטב סויה

    3 כפות דבש

    1 כף שמן שומשום (עריף כהה)

    5 כפות שמן תירס

    2 כפות שמן צ'ילי או אבקת צ'ילי לפי הטעם

     

     

    אופן ההכנה:

    1. מכינים את הרוטב על-ידי עירבוב כל החומרים במעבד מזון. מבשלים את אטריות האורז בטבילה במים רותחים למשך כדקה. מסננים, ומערבבים עם כף שמן שומשום. מערבבים בעדינות עם מחצית צכמות הרוטב.
    2. מוסיפים את הירקות והבוטנים ומערבבים קלות, מוסיפים את יתר הרוטב, ומערבבים בעדינות. מגישים מייד, או מכסים בניילון ומקררים. מביאים לטמפרטורת החדר לפני שמגישים.

     

     

    מטבל בוטנים פיקנטי

    יש המון שימושים אפשריים למטבל: אפשר להגישו עם ירקות טריים קצוצים, להשתמש בו כרוטב לסלט עוף קר, או כציפוי לאטריות סיניות, חמות או קרות.

     

    החומרים (ל-5 כוסות):

    1/2 כוס תה מוכן בטמפרטורת ההדר

    1/2 כוס חומץ יין אדום

    1/2 כוס רוטב סויה

     2 כוסות חמאת בוטנים חלקה

    4 כפות שמן שומשום

    2 כוסות מיונז

    4 כפיות חרדל דיז'ון

    1/2 כפית פלפל חריף

    שום כתוש, לפי הטעם

     

    אופן ההכנה:

    1. מערבבים בקערה תה, חומץ ורוטב סויה. מוסיפים את התערובת לחמאת הבוטנים. בוחשים פנימה את שמן השומשום, מיונז, חרדל, פלפל חריף ושום. מקררים עד השימוש (ניתן לשמור את הרוטב בכלי אטום עד לשבועיים).

     

     

    סלט כרוב ובוטנים

     

    החומרים:

    1 כרוב בינוני חתוך דק

    1 כום נבטים סיניים

    1/2 כוס בוטנים קלויים וקלופים

    לרוטב:

    1/2 - 1/3 כוס מיונז

    2 כפיות חרדל

    2-1 כפות רוטב סויה

    2 כפיות דבש

    2 שן שום כתושה

    2 כפות מיץ לימון או ליים טרי

    1/2 כפית זנגביל

     

    אופן ההכנה:

    1. מערבבים בקערה גדולה כרוב ונבטים. מערבבים יחד את החומרים לרוטב, ויוצקים על הסלט. בוחשים פנימה את רוב הבוטנים, ומשאירים מעט לקישוט.

      

     

    סאטה של טמפה

    'טמפה' (tempe), שמקורו באינדונזיה, הוא 'בן-דוד' של הטופו, שמיוצר מפולי סויה. הטמפה נחשב "מזון מעוכל מראש", ולכן הוא לא רק קל לעיכול אלא מאוד מזין. הוא עשיר בוויטמין B6, ניאצין וריבופלבין, בנוסף לכמויות משמעותיות של B12. בארץ ניתן למצא את הטמפה רק במצב קפוא בחנויות טבע מובחרות.

     

    החומרים (ל-4 מנות):

    1 חבילת טמפה

    4 כפות חמאת בוטנים טבעית

    4 כפות רוטב סויה

    2 כפות שמן (רצוי שמן בוטנים או שומשום)

    2 כפות דבש

    2 שיני שום כתושות

    1 כפית זנגביל טרי מגורר או 1/2 כפית זנגביל יבש, או חתיכת זנגביל מסוכר קצוץ

    קורט פלפל חריף (לא הכרחי)

     

    אופן ההכנה:

    1. מאדים את הטמפה 20 דקות על רשת מעל אדים, או בסיר כפול. חותכים לקוביות בגודל של שלושה ס"מ. מערבבים את יתר החומרים לרוטב חלק, ומגלגלים בו את הקוביות.
    2. מחממים שמן במחבת, ומטגנים את הקוביות עד להשחמה. ניתן גם לאפות את הקוביות בתבנית אפייה מרופדת בנייר פרגמנט: מחממים את התנור ל200 מעלות צלזיוס, ואופים אותן כ-15 דקות. הופכים מדי פעם, ומברישים עם הרוטב. להגשה: משפדים את הקוביות, ומגישים על אורז חם. אפשר גם לשפד את הקוביות ולהכין מתחת לגריל הביתי, או במנגל על גחלים לא חזקים מדי.

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    בוטנים - עשירים מאוד בחלבון
    צילום: איילת בן יוסף
    רוטב סאטה - לא חייבים על שיפודי עוף
    צילום: איילת בן יוסף
    מומלצים