שתף קטע נבחר

מדריך: ניהול השירים, התמונות והסרטים עם Winamp

אנחנו חיים בעולם שבו תקליטור הוא דבר מיושן והשלט של הטלוויזיה נדחק לקרן זווית – פשוט משום שהם הרבה פחות יעילים ונוחים מהמחשב. לכן, אנחנו חייבים ללמוד לשלוט ולנהל כראוי את השירים והסרטים שב-PC, כדי שנוכל ליהנות מהם באמת. איך, למה ואיפה? טיפים לניהול המדיה

מאז פרצו לחיינו תוכנות שיתוף הקבצים, והחל תהליך ההתפתחות המואצת של רכיבי החומרה, הפך המחשב האישי ליותר ממכונת כתיבה לעת מצוא או אמצעי תקשורת נוח. היום, המחשב מהווה מרכז מדיה ביתי כולל, בו מאוחסן התוכן הדיגיטלי שמרכיב את חיינו – תמונות, שירים, סרטים, קליפים – ורבים מהמשתמשים נעזרים בו כתחליף למערכת הסטריאו ול-DVD או לווידאו הביתיים.

 

אך אליה וקוץ בה. ככל שאנו צוברים (וצורבים) יותר שירים וסרטים בדיסק הקשיח,

כך קשה לנו יותר לאתר את השיר המדויק שמתחשק לנו לשמוע כרגע, או להיזכר באיזו תיקיה בדיוק שמרנו סרט וידאו זה או אחר.

 

למרבה המזל, תוכנות המוזיקה התפתחו גם הן, ורובן ככולן כבר אינן מציעות רק ממשק בסיסי עם חמישה כפתורים (Play, Stop, Rewind, Forward, Pause) וידית שליטה בעוצמת הקול. היום מדובר בנגני מדיה מעוצבים ועשירי פונקציות, שכוללים חלונות רבים, מגוון אפשרויות התאמה אישית והכי חשוב - מסייעים בניהול נבון ויעיל של ספרית המדיה שלכם.

 

אז איך עושים את זה? כיצד מרכיבים רשימות השמעה שיתאימו לכל אירוע? איך מדרגים את השירים על פי איכות? היכן בכלל נמצאים כל השירים שלכם? וכיצד יוצרים אלבום אישי של זמר שאתם נורא אוהבים?

 

בכתבה זו בחרנו להתמקד בנגן Winamp 5.092 (שזמין גם בממשק עברי), ועל בסיס תוכנה זו נדגים את הטיפים והכיוונונים המומלצים. למרות שהיא אינה היחידה (Windows Media Player, Apple iTunes ו-RealOne הן דוגמאות נוספות של מבחר נגני המדיה המוצעים כיום), וגם לה יש שלל גירסאות קודמות, בכל זאת החלטנו שהיא מספיק פופולרית וותיקה בכדי להצדיק את המוניטין הטוב שיצא לה. אגב, טיפים נוספים תמצאו במדריך המקוון באתר המפתחת. עכשיו אפשר להתחיל:

 

לשמור את השירים במקום אחד

 

אחת הבעיות הנפוצות היא מציאת הקבצים במחשב. כל תוכנת שיתוף נוהגת לאחסן את הקבצים בתיקיה שלה, שאיש לא זוכר היכן היא נמצאת, הדפדפן פשוט מוריד את הקובץ למקום האחרון בו נשמר תוכן (אלא אם כבר עשיתם לעצמכם טובה, והתקנתם את Firefox, שמאפשר הגדרת מיקום ספציפי לשמירת קבצים);

צילום: נט מגזין

ותוכנת הדואר האלקטרוני גם היא הולכת למקומות החביבים עליה בזיכרון, כדי לשמור קבצים. אז מה עושים? כיצד הופכים אסופה מקרית של שירים, סרטים, וידאו קליפים וסדרות טלוויזיה לכדי ספריית מדיה מכובדת?

 

ראשית, מומלץ להורות לכל אחת מהתוכנות שמשמשות אתכם להורדה לשמור את הקבצים במיקום ספציפי, קבוע מראש, כמו תיקיית My Music או My Videos (ועל כך בכתבה אחרת). שנית, אפשר להיעזר ביכולות האיתור של Winamp. התוכנה מאפשרת להגדיר מספר תיקיות בהן מתבצע החיפוש, תוך שהיא טורחת לנטר את מצב עדכון הקבצים באופן קבוע.

 

הטענת השירים אל מסד הנתונים של התוכנה היא צעד פשוט למדי. אם זו הפעם הראשונה שאתם משתמשים בתוכנה, היא תעשה זאת בעצמה, באמצעות אשף. בכדי לאתר את כל השירים באופן ידני, יש לגשת לתפריט File-Add Media to Library ולבחור בתיקיה הרצויה במחשב.

 

ניתן לחזור על הפעולה במספר תיקיות, או לחילופין, לגשת לתפריט Options-Preferences, לגשת ללשונית Watch Folders, ושם להוסיף תיקיות שיתווספו לרשימת התיקיות שהתוכנה עוקבת אחריהן. כלומר, Winamp תעקוב אחר הפעילות שמתבצעת בהן באופן אוטומטי, תמחק מהרשימה קבצים שמחקתם, תוסיף קבצים חדשים שהורדתם וכדומה.

 

לחצו על Add Folders, נווטו לתיקיה המבוקשת, והוסיפו אותה. ניתן לחזור על התהליך מספר פעמים, כמספר התיקיות. לאחר שהוספתם את כל התיקיות הרצויות, סמנו V באפשרות השניה והשלישית (Rescan folders at startup ו-Automaticly remove missing files, בהתאמה), כדי לבצע סריקה מחודשת בכל הפעלה ולהסיר מהרשימה שירים שמחקתם מהתיקיה.

 

בסיום התהליך תראו בחלון Media Library, תחת לשונית Local Media, את כל השירים שהוספתם.

 

הכנת רשימת השמעה

 

אנשים שאוהבים מוזיקה שומעים אותה בכל מיני נסיבות. אחד אוהב לשמוע מוזיקה בשעת העבודה, כאשר המוזיקה מהווה מנגינת רקע בלבד; שני רוצה להכין מוזיקה סוערת, שמתאימה למסיבה הקרובה; ואחר רוצה לשמוע ברצף אינסופי רק את חמשת השירים האהובים עליו ביותר. בדיוק בגלל זה, התכונה הפופולרית ביותר בנגני מוזיקה ממוחשבים היא ככל הנראה אפשרות עריכת רשימות השמעה (Playlist), שיתאימו לאירועים שונים.

 

Winamp מציעה חלוקה למספר קטגוריות קבועות מראש - Most Played, Recently Added, Recently Played, Never Played ו-Top Rated - וכן אפשרות לבניית Playlist עצמאי.

 

לאחר שהוספתם את השירים והסרטים, מגיע השלב המעשי, בו תידרשו להיות החלטיים, כי הגיעה העת לבנות רשימות השמעה לכל מצב. ראשית מיינו את תצוגת כלל השירים בחלון על פי הסינון שהכי נוח לכם (שם היוצר, שם השיר, שם האלבום, אורך, מספר הרצועה בדיסק, ז'אנר, שנת הפקה, דירוג, מספר הפעמים שנוגן השיר, הפעם האחרונה, ועוד משתנים, כמו שם הקובץ, הערות, גודל הקובץ וכדומה). בכדי לסנן לחצו על כותרת העמודה הרצויה.

 

כעת סמנו את השירים הרצויים באמצעות העכבר (החזיקו את מקש Ctrl כדי לבחור מספר שירים בו זמנית, או את מקש Shift בכדי לבחור רשימת שירים עוקבים), ולחצו על קליק ימני.

קיצורי דרך ב-Winamp - חלון ראשי
המקשים הפעולה
F1 פתיחת תפריט עזרה
Ctrl+F1 פתיחת תיבת "אודות"
Ctrl+Tab מעבר בין חלונות ה-Winamp
Alt+S עבור לבחירת ה-Skin הרצוי
Ctrl+P עבור ל"העדפות"
Alt+F פתח "תפריט ראשי"
Ctrl+J עבור לזמן מסויים ברצועה הנוכחית
Ctrl+H רשימת הקבצים שנוגנו לאחרונה
Z הרצועה הקודמת
X נגן/חזור
C הפסק/ צא ממצב הפסק
V עצור
Shift+V עצור עם Fadeout
Ctrl+V עצור לאחר הרצועה הנוכחית
B הרצועה הבאה
L פתח/נגן קובץ
Shift+L פתח/נגן ספריה
חץ שמאלי חזור חמש שניות אחורה
חץ ימני העבר קדימה במהירות חמש שניות
חץ למעלה הגבר את הווליום
חץ למטה הנמך את הווליום
0 פתח/נגן קובץ
1 עבור 10 שירים אחורה
2 הנמך את הווליום
3 עבור 10 שירים קדימה
4 הרצועה הקודמת
5 נגן/ חזור לנגן
6 הרצועה הבאה
7 חזור 5 שניות לאחור
8 הגבר את הווליום
9 העבר 5 שניות קדימה

בתפריט שנפתח גשו ל-Send to: ובחרו ב-New Playlist. בחלונית שנפתחת העניקו שם ברור (אפשר גם בעברית) לרשימת ההשמעה, שיקל עליכם להבין מה יש בה בעתיד (רמז: אל תקראו לה "רשימת השמעה 33", אלא "עבודה", "מסיבה", "מוזיקה שתעודד אותי אחרי דייט כושל" וכו').

 

דרך נוספת לבניית רשימת השמעה, מבלי לראות קודם כל אלו שירים זמינים, היא דרך חלון ה-Playlist Editor, שם יש ללחוץ על File-New playlist ואז לגשת לכפתור Add ולבחור בשיר, בתיקיה או בקישור. לאחר שהרכבתם רשימה לטעמכם - לחצו על File-Save playlist.

 

בחלון זה תוכלו לשמור את ה-Playlist בפורמט M3U או בפורמט PLS. כדאי לבחור בראשון, משום שהוא פורמט חופשי ונפוץ יותר של רשימות השמעה, הנתמך גם בנגני מדיה פופולריים אחרים, כמו iTunes ו-Windows Media Player, כך שבמידה ותחליטו יום אחד להחליף את טעמכם, ולהתקין תוכנה אחרת - לא תיאלצו לעבור שוב את התהליך המייגע הזה.

 

אגב, למי שמתעניין, פורמט PLS נועד לניגון מדיה זורמת (Stream) משרתי SHOUTCast ו-ICECast, שני פרוטוקולים (של Winamp ושל צוות מפתחי קוד פתוח, בהתאמה) שתפקידם לאפשר שידור של רדיו מקוון.

 

ניתן גם לבנות רשימת השמעה בדרך ההפוכה. קרי, יצירת רשימת השמעה חדשה, והוספת שירים אליה. בתחתית חלון ה-Media Library יש ללחוץ על כפתור Library, ובחלונית שנפתחת לבחור ב-New Playlist, להעניק לה שם, ואז להוסיף אליה שירים בעזרת לחיצה על כפתור Add ובחירה בקישור, תיקיה או קובץ.

 

שימו לב שאת כל הפעולות הללו, ורבות אחרות, ניתן לבצע גם בעזרת קיצורי דרך במקלדת, וחלק מהפעולות, כגון הוספת והסרת שירים, ניתן לעשות גם באמצעות גרירה והשלכה של הקבצים אל ומחלון התוכנה. ראו מסגרת או ב-Help-About Winamp-Keyboard shortcuts.

 

בכדי לנגן את ה-Playlist הרצוי, לחצו לחיצה כפולה על שמה, ו-Winamp כבר ידאג לשאר. אם נעלם לכם חלון המדיה, גשו ל-File-Open playlist ונווטו אל מיקום הרשימה הרצויה, או פשוט לחצו על כפתורי PL ו-ML בחלון הראשי של Winamp.

 

לאחר שהשלמתם את שני הצעדים המרכזיים הללו, כל שנותר לכם הוא להישען אחורה בגאווה, ולצפות או להאזין למעשה ידיכם. מעכשיו כבר לא יתפסו אתכם מאזינים לסתם תוכנית רדיו ערוכה בידי זרים, או צופים בפרק מסדרת טלוויזיה לוהטת רק כשמי מהזכייניות מואילה להעלות אותה לציון.

 

להיט בראש

 

ניתן ומומלץ לדרג את השירים ושאר קטעי המדיה בציון של 1-5 כוכבים. הדירוג האישי שלכם יכול להתבצע על פי איכות השמע, על פי מידת חיבתכם ליוצר, ליצירה, לאלבום ועוד כהנה וכהנה.

קיצורי דרך ב-Winamp - חלון רשימת ההשמעה
המקשים הפעולה
R עבור למצב "Repeat"
S עבור למצב "Shuffle"
L הוסף קובץ
Ctrl+L הוסף מיקום

Shift+L

הוסף ספריה

Ctrl+N

רשימת השמעה חדשה (נקה רשימה קיימת)
Ctrl+O פתח רשימת השמעה קיימת
Ctrl+S שמור רשימת השמעה
Alt+3 הראה/ערוך פרטים לרצועה נבחרת
Ctrl+E ערוך שמות קבצים ברצועה נבחרת
Insert הוסף ספריה

עם זאת, שימו לב שניתן לדרג את השירים רק פעם אחת, ולכן מומלץ לזכור מהי שיטת הדירוג שבה בחרתם, בכדי לא להתייחס אל שיר של זמר אהוב, השמור במחשב באיכות שמע בינונית בלבד, כאל רצועה איכותית במיוחד.

 

כדי לדרג שיר, בחרו אותו (ניתן לבחור יותר משיר אחד, בעזרת מקשי Ctrl או Shift), לחצו על קליק ימני, גשו ל-Rate items וביחרו את הדירוג הרצוי, בין 1-5 כוכבים.

 

שם השיר: זמני בלבד

 

Winamp מאפשרת לשנות נתונים בסיסיים ומתקדמים הקשורים בשיר או סרט מסוימים, ביניהם שם השיר, שם האלבום, הז'אנר, שנת ההפקה, הערות ועוד. שימו לב שפונקציה זו תומכת עברית, אך מוגבלת במספר התווים שניתן להקליד בכל שדה, כך שאם יש שיר עם שם ארוך במיוחד - תאלצו לקצרו.

 

לחצו בקליק ימני על שם הקובץ המבוקש, בחרו ב-View file info, ובחלונית שנפתחת ערכו את הטקסטים בשדות המבוקשים. אם יש ברשותכם נתונים נוספים, כמו שם המלחין, אתרו של האמן וכיוצא באלה, תוכלו להוסיף לקובץ את המידע הנוסף באמצעות שימוש ב-ID3v2 Tag, שיטת תיוג מתקדמת הנתמכת בקובצי MP3.

 

אגב, ישנה דרך נוספת לשנות שדות מידע בסיסיים כמו שם השיר, האלבום, המבצע וכדומה. לחצו על הקובץ עם קליק ימני ובחרו ב-Edit selected items. בחלון שיפתח סמנו V בשדה המבוקש, הקלידו את הנתונים המעודכנים, ולחצו על כפתור Update. פעולה זו תעדכן גם את התגים המתקדמים, וגם את תצוגת השיר בתיקיה המקורית וב-Winamp עצמה.

 

האלבום הכחלחל

 

Winamp מאפשרת ליצור מעין אלבום אישי, המורכב משירים של אמן מסוים, או מכל השירים שבאלבום מסוים. חשוב לזכור כי בשתי האפשרויות מדובר בקבצים הנמצאים אצלכם במחשב, ולא נוצרים יש מאין מטעם Winamp.

קיצורי דרך ב-Winamp - פעולות ברשימת ההשמעה
המקשים הפעולה
Ctrl+A בחר הכל
Ctrl+I שנה בחירה
Delete הסר קבצים נבחרים מהרשימה
Ctrl+Sh+Del נקה רשימת השמעה
Alt+חץ למטה הזז את הקבצים הנבחרים למטה
Alt+חץ למעלה הזז את הקבצים הנבחרים למעלה

Enter

נגן קבצים נבחרים
End עבור לסוף רשימת ההשמעה
Home עבור לתחילת רשימת ההשמעה
Alt+Delete הסר קבצים חסרים מהרשימה
Ctrl+Sh+1 מיין רשימה על פי כותרת
Ctrl+Sh+2 מיין רשימה על פי שם הקובץ
Ctrl+Sh+3 מיין רשימה על פי מיקום ושם
Ctrl+Sh+R נגן שירים בצורה אקראית

כלומר, אם יש לכם X שירים של אמן מסוים, או X שירים מאלבום מסוים, והם נמצאים בתיקיית המדיה שלכם, תוכלו לבחור לנגנם בבת אחת, כאלבום או רשימת השמעה קבועה.

 

בכדי לנגן את כל שיריו של אמן, לחצו על שמו בקליק ימני, ובחרו ב-Play all files by…, בכדי לנגן שירים מאלבום מסוים, בחרו באפשרות Play all files from…. שימו לב שיתכן וחלק מהשירים של אותו אמן מאוחסנים במחשב, אולם שמורים תחת שמות שונים (עברית ואנגלית, שם האמן בשדה שם השיר וכדומה). או אז תיאלצו לשנות ולתקן את נתוני הקובץ, כפי שהסברנו בסעיף הקודם.

 

רשימת השמעה – גירסת ה-Take Away

 

גירסה 5.092 של Winamp תומכת בצריבת תקליטורים ישירות מחלון התוכנה, ולמרות שבגירסת החינם מדובר בצריבה במהירות x2 בלבד, בכל זאת נוח לבצע את התהליך ישירות מהנגן. על מנת לצרוב רשימת השמעה ולהעבירה לדיסק, גררו את רשימת ההשמעה המופיעה תחת Playlists בעמודה השמאלית של חלון ה-Media Library אל מתחת לשורה CD-R X (כש-X מייצג את אות הכונן). כעת בחרו ב-CD-R X ולחצו על כפתור Burn שבתחתית.

 

רשימת השמעה – הגירסה המקוונת

 

מי מכם שמחזיק אתר אינטרנט, או אפילו "סתם" בלוג, יוכל להעלות לאתר קובץ HTML של ה-Playlist שלו, לא כדי שהגולשים יוכלו להאזין לה (למרות שזה אפשרי), אלא כדי לחלוק עם העולם את טעמו המוזיקלי.

 

Winamp מאפשרת ליצור עמוד HTML ייעודי, שבו מפורטים שמות כל השירים שנכללים ברשימת השמעה מסוימת, וכן מספר הרצועות ברשימה, אורכו הממוצע של כל שיר ואורכה של רשימת ההשמעה כולה. את העמוד האוטומטי ניתן לשמור וכמובן לערוך לבד.

 

כדי לייצר Playlist ב-HTML גשו לחלון Playlist Editor, לחצו על הכפתור MISC, גשו לתפריט Misc ובחרו ב-Generate HTML playist. את העמוד שייפתח בדפדפן שמרו באיזה שם שתרצו, ערכו אותו והעלו לאתר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים