שתף קטע נבחר

הקרווילות ביד חנה עדיין לא מוכנות

שר הבינוי והשיכון, יצחק הרצוג, שהגיע לסיור במקום הבטיח שבאמצע ספטמבר יוכלו המפונים לקבל את המפתחות לידיהם. בינתיים מסתגלים חברי הקיבוץ לשינויים הרבים - בהם בניית בית כנסת במקום

ההתנתקות צפויה להתבצע עוד 5 ימים, ובקיבוץ יד חנה, לשם אמורות לעבור כ-30 משפחות מחומש, רק מכינים את עבודות התשתית. עם זאת, שר הבינוי והשיכון, יצחק הרצוג, שסייר הבוקר (יום ד') במקום הבטיח: "באמצע ספטמבר הם יקבלו את המפתחות לקרווילות. בסיור השתתפו גם נציגים מחומש ויד חנה, יחד עם ראש המועצה האזורית עמק חפר, נחום איזקוביץ.

 

 

מרכז המשק של הקיבוץ, יעקב סיזל, אמר במהלך הסיור כי "יד חנה בשלה לקבל את אנשי חומש. האנשים שמחים לקבל את התושבים ולהתאחד איתם ויש בקיבוץ אווירה של חג. באופן תיאורטי הנושא עדין לא אושר בהצבעה של חברי הקיבוץ ואם ההצעה לאיחוד לא תאושר כל העניין ייעצר".

 

עם זאת, סיזל הדגיש את מצבו הכלכלי הקשה של הקיבוץ והבהיר כי "לא ייתכן שיבנו בקיבוץ שכונת פאר עבור המפונים וישאירו את הקיבוץ מאחור כשהוא מתמוטט". לדבריו, "כל התשתיות רעועות, הכבישים קורסים, מערכת החשמל מגיע עד לכניסה לקיבוץ ובתוך הקיבוץ היא מחוברת באופן מאולתר מה שגורם להפסקות חשמל תכופות. גם מערכת המים קורסת. הבטיחו לנו תקציבים לשיקום התשתיות. חברי הקיבוץ, שמתנגדים להתנחלויות, רואים את קליטת מפוני חומש גם כעזרה למדינה וגם כעזרה למפונים".

 

"בשתי הקהילות, גם של יד חנה וגם של חומש, יש קשיי הסתגלות ותעסוקה ואנחנו נמצא להם פתרונות", אמר איזקוביץ. לדבריו, "יש לנו תוכנית חברתית מלאה. אני רק מקווה שמשרדי הממשלה לא יעסקו בזוטות ויפתרו בעיות, גם אם הפתרונות הם לא לפי התקנות".

 

"תנו להישאר בחומש עד שהבתים יהיו מוכנים"

 

מזכיר חומש, חיים וייס, אמר בנחרצות: "אנחנו לא עוזבים עד שהבתים כאן לא יהיו מוכנים. תאריך הפינוי זה רק תאריך ולא משהו קדוש. אנחנו מקווים מאוד שיתנו לנו להישאר בחומש עד שהבתים יהיו מוכנים. לפי ההבטחות, זה יקרה בעוד שבועיים שלושה".

 

השר הרצוג, שלא יכול היה להבטיח תאריך מוקדם לסיום הבנייה, הרגיע את משתתפי הסיור והסביר כי אם יהיה צורך, המפונים יעברו למלון בזיכרון יעקב עד לסיום העבודות. "הם מתפנים בתחילת ספטמבר. עד אמצע ספטמבר, עוד לפני החגים, העבודות יושלמו והם יקבלו את מפתחות הבתים. אנחנו חיים בתוך מסגרת החוק ואנחנו מנסים למצוא הרבה פתרונות", אמר.

 

את אחד הפתרונות למצוקות התושבים סיפקו מפעלי "גרנות", הכוללים בתוכם 41 קיבוצים ומושבים. מגרנות נמסר כי בעקבות פנייתו של ראש מנהלת סל"ע, יונתן בשיא, הם החליטו למחוק חוב של מעל ארבעה מליון שקלים שחייב להם קיבוץ יד חנה.

 

"חשוב להישאר ביחד, גם במחיר ויתור על הפאר"

 

לסיור הגיעה גם מירי כהן מחומש, אם לשלושה, המתעתדת לעבור לקיבוץ. היא כבר יודעת היכן תוצב הקרווילה שלה ומכירה את המגרש עליו תבנה ביתה. היא מסתכלת על המגרש ולא רואה מול עיניה דבר מלבד עבודות התשתית הרבות.

 

"אנחנו לא מתנגדים לפינוי, אם כי היינו מעדיפים להישאר בחומש", אמרה. אנחנו צריכים לעזוב בית של 200 מ"ר ולקבל כאן אחד של 60 מ"ר. איפה אני אשים את כל הדברים שלנו? חשוב לנו שהקהילה שלנו עוברת יחד ליד חנה ואני מקווה שהקהילה שלנו תתחזק מהמשבר שהיא עוברת עכשיו. הכי חשוב היה לנו להישאר ביחד גם עם במחיר הויתור על הפאר".

 

משפחת כהן הגיעה לחומש לפני 19 שנים. כהן מספרת: "לא היתה אפילו מכולת בישוב. הכול היה שבילי עפר והקמנו ישוב לתפארת. עכשיו אנחנו צריכים להתפנות. ביום שני מתחיל הפינוי ויש חוסר ודאות גדול. הבתים ביד חנה לא מוכנים, אני לא יודעת, אולי ישאירו אותנו בחומש עד שהעבודות יסתיימו, אולי ישכנו אותנו בבית מלון. כל המעברים האלו לא קלים".

 

לדבריה, "הממשלה תצטרך להשקיע הרבה בריפוי הנפשי שלנו. הכאב שעובר עלינו לא נתפס. אני עצמי לפני התמוטטות עצבים. פחות משבוע מהפינוי ואנחנו לא יודעים מה קורה ואיפה נהיה".

 

בינתיים, ביד חנה, הקיבוץ שפעם היה היישוב הקומוניסטי היחיד בארץ, מתכוננים לשינויים מרחיקי לכת. לא, הפעם לא מדובר בשיקום התשתיות או הכלכלה הקורסת, אלא דווקא במרקם החברתי. "עם מעבר אנשי חומש לקיבוץ, נקים בו מבני ציבור חדשים", אמר השר הרצוג. "מבני ציבור רבים, ביניהם גם בית כנסת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השר הרצוג ביד חנה
צילום: רענן בן צור
מירי כהן וביתה לעתיד
צילום: רענן בן צור
מומלצים