שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    גינה קטנה אצלכם במרפסת
    מודאגים מריסוס-היתר על הפירות והירקות שאתם אוכלים? יש פיתרון: אפשר לגדל כמעט הכל, מרוזמרין ועד חסה, בעציץ או באדנית בבית. פיליס גלזר עושה את זה כבר שנים – וכמובן, מצרפת מתכונים לפירות, לירקות ולתבלינים

    ללינדה אין חצר, אבל על אדני החלונות בדירה השכורה שלה בשיכון בבלי בתל-אביב גדלים לתפארת עשבי תיבול ופרחים מעוררי קינאה. "זה מרגיע אותי", היא אומרת, "וזה גם מסתיר לי את הבטון מהבניינים הסמוכים". עם קצת סבלנות וטיפול, היא גילתה שאפשר לגדל גם עגבניות, בצל ירוק וצנון בעציץ גדול במרפסת.

     

    גידול עשבי תיבול וירקות הוא אמנות עתיקה שרובנו לא חווינו. הדבר מחבר אותנו לאדמה, עם שינויי העונות, ולתהליך המרתק של ל ל צמיחה והתחדשות. מלבד הסיפוק הגדול והיצירתיות, נהנים החקלאים החובבים מהטעם הנפלא של פירות, ירקות ועשבים היישר מהקטיף, בשיא ערכם התזונתי.

     

    חוץ מזה, אם אתם מקפידים להשתמש בחומרי דישון והדברה אורגניים, אתם תורמים תרומה צנועה אך חשובה להקטנת השימוש בחומרי הדברה כימיים המזיקים

    לנו ולסביבה. עשבי תיבול בארץ הם בין הדברים המכילים את הכמות הגדולה ביותר של שאריות חומרי הדברה.

     

    כשמדובר בייצוא, טורחים מגדלים רבים לרסס את הגידולים בחומרים אורגניים וידידותיים לסביבה, כדי שהסחורה לא תיפסל, אך כשמדובר בסחורה לשוק המקומי רבים מהם מרססים חופשי ולעיתים קרובות מדי, בלי פיקוח. משרד הבריאות אמנם מבצע בדיקות מדי פעם, אך אין די תקציב לפיקוח רחב ותכוף יותר. דרך נהדרת להילחם בבעיה היא פשוט לגדל פירות, ירקות ועשבי תיבול לבד.

     

    פעם נהגה האנושות לנצל כל פיסת אדמה קטנה לגידול מזון. עברו שנים, כפרים ועיירות הפכו לערים, ואנשים שהיו מגדלים ירקות ופירות, או מחזיקים לול קטן לשימוש ביתי, נחשבו פתאום "פרימיטיבים". אך כמו תמיד, הכל שב ומתהפך. בעידן המחשב והשכפול הגנטי, יש דווקא נהירה אל החזרה לטבע. אין צורך לעבור למושב, לקיבוץ או לכפר. גידול עצמי, אפילו על אדן החלון בבית, הוא לא רק חכם, הוא גם אופנתי!

     

    יש לכם גינה קטנה בבית פרטי, חצר אחורית או קדמית של בניין משותף, מרפסת או גג? אפשר לגדל בהם עצי פרי, ובמיוחד הדרים, עגבניות שרי, עגבניות רגילות, פלפל חריף ורגיל, חסה, גזר, צנון, ראש סלרי וחציל. יש לכם רק חלון עם שמש? גם טוב. אפשר לגדל עשבי תיבול באדניות וירקות בעציצים. אני יודעת שאפשר, כי אני עושה את זה שנים – ובכל שנה מוסיפה עוד ועוד. באמצע תל-אביב, מחוץ לדירה בקומת קרקע, יש לי אשכוליות, לימונים ותאנים בעציצים גדולים, עשבי תיבול וירקות באדמה ובעציצים, ואושר לי ולילדיי.

     

    מה לגדל?

     

    תלוי בהרגלי הבישול או בהשראות הקולינריות שלכם. בין עשבי התיבול, המומלצים ביותר הם בזיליקום, אורגנו, זעתר, מיורן, נענע, פטרוזיליה, שמיר, טרגון, טימין, מרווה, רוזמרין, לימונית (למון גראס), מליסה ולואיזה. באדניות אפשר לגדל חסה, סלרי, בצל ירוק, כרוב וכרובית או שתיל אחד של חציל.

     

    עונת הקיץ היא הזמן המומלץ לשימוש בצמחי תבלין טריים, מאחר שבתקופה זו התבלינים עשירים יותר בטעמם ובהרכב השמנים הארומטיים שלהם. המתכונים לקוחים מתוך חוברת מתכונים שהוציאו בעבר משתלות "חישתיל", ובה מתכונים של השף קולין גילון. להלן כמה מתכונים המבוססים על רעיונות שלו, עם שיפור ערכם התזונתי (על-ידי).

     

    לחם עשבי תיבול ובירה

     

    החומרים:

    1 כף אורגנו טרי קצוץ

    1/4 כוס פטרוזיליה קצוצה

    1 כוס בזיליקום קצוץ

    1/4 כוס עגבניות מיובשות

    פלפל שחור

    3 שיני שום כתושות

    1/4 כוס גבינת פרמזן מגוררת

    3 כוסות קמח (רצוי שאחת הכוסות תהיה קמח מלא)

    1 כפית אבקת סודה

    1/2 2 כפיות אבקת אפיה

    1 כף מלח

    2 כפות סוכר חום בהיר

    1/2 1 כוסות בירה (לא מרה) בטמפרטורת החדר

    2 כפות שמן זית

     

    אופן ההכנה:

    1. מחממים את התנור ל-210 מעלות.
    2. מערבבים אורגנו, פטרוזיליה, בזיליקום, עגבניות מיובשות, פלפל שחור, שום וגבינת פרמזן.
    3. בקערה נוספת מערבבים קמח, אבקת אפיה,אבקת סודה, מלח וסוכר. יוצרים גומה ושמים באמצע את תערובת התבלינים. מוסיפים בירה ושמן ומערבבים בכף עץ עד לקבלת תערובת הומוגנית.
    4. שמים את הבצק בתבנית משומנת של "אינגליש קייק".
    5. אופים בתנור 10 דקות בחום של 210 מעלות ו-30 דקות בחום של 180 מעלות. מוציאים מהתבנית ומחזירים לתנור לעוד 5 דקות אפייה.

     

    אספרגוס ברוטב ויניגרט טרגון

     

    החומרים:

    24 גבעולי אספרגוס

    2 כפות מלח גס

    כוס מים עם קוביות קרח

    1/4 כוס מיץ לימון טרי

    1/2 כוס שמן זית

    2 כפות חומץ בן יין לבן

    2 כפות עלי טרגון טריים קצוצים

    1 כפית גרגרי חרדל (או מעט חרדל דיז'ון עם גרגרים)

     מלח ופלפל לפי הטעם

     

    אופן ההכנה:

    1. מקלפים את גבעולי האספרגוס אם הם קשים. מרתיחים מעט מים מומלחים וחולטים את האספרגוס או מאדים ברשת (אם הגבעולים צעירים מאוד אפשר גם לצקת עליהם מים רותחים).
    2. טובלים במי קרח להפסקת פעולת הבישול.
    3. מערבבים את כל החומרים לרוטב.
    4. מסדרים בכל צלחת 6 גבעולי אספרגוס ויוצקים עליהם את הרוטב. מגישים עם קרוטוני שום.

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: סי די בנק
    אפשר לגדל עשבי תיבול,
    צילום: סי די בנק
    צילום: מריאן הול
    או ירקות כמו חצילים
    צילום: מריאן הול
    צילום: מריאן הול
    עגבניות
    צילום: מריאן הול
    צילום: מריאן הול
    ופלפלים
    צילום: מריאן הול
    מומלצים