שתף קטע נבחר

הנגבי: "ששרון יתחייב לכבד את החלטת בוחרי הליכוד"

בפתחו של שבוע פוליטי סוער, אומר יו"ר מרכז הליכוד שהוא ינסה להגיע להסכמה בין נתניהו ושרון על תאריך מוסכם לבחירות לראשות המפלגה. לדבריו, "התחייבות של המועמדים, כולל שרון, לכבד את החלטת הבוחר ולא לקיים מהלך עצמאי, יעשו רק טוב לליכוד". אם יחליט בית הדין של התנועה על כינוס מרכז בקרוב - הדבר עשוי להוביל לקיום פריימריז בליכוד תוך חודשים אחדים. במקרה כזה, הקדמת הבחירות הכלליות תהיה כמעט בלתי נמנעת

שבוע פוליטי עמוס בפתח: אחרי שההתנתקות הסתיימה בשלום והפוליטיקה חזרה לתפוס מקום של כבוד בכלי התקשורת, ולאחר ששר האוצר לשעבר, בנימין נתניהו, כינה את ראש הממשלה "לא ראוי" וזה השיב לו - על פי "ידיעות אחרונות" - בכינוי "היסטרי", עשויים הימים הקרובים לקבוע את סדר היום הפוליטי של החודשים הקרובים.

 

בסוף השבוע אמר יו"ר מרכז הליכוד, צחי הנגבי, כי ינסה לשכנע את נתניהו ושרון להגיע להסכמה בדבר קביעת תאריך לקיום הבחירות לראשות המפלגה. "אני מקווה שלאחר החלטת בית הדין ביום שני, יהיה יותר סיכוי להגיע להסכמה בנוסח שאני מציע", אמר הנגבי. "אני חושב שקביעת מועד מוסכם לבחירות לראשות הליכוד, והתחייבות של המועמדים, כולל אריק שרון, לכבד את החלטת הבוחר ולא לקיים מהלך עצמאי כזה או אחר, יעשו רק טוב לליכוד".

 

למהלך של הנגבי שתי משמעויות, ושתיהן מסנדלות למעשה את שני היריבים הגדולים, נתניהו ושרון. מצד אחד, הדרישה משרון להתחייב לכבד כל הכרעה אמורה למנוע מראש הממשלה לפלג את הליכוד ולהקים רשימה חדשה. מצד שני, אם נתניהו יסכים לדחות את קיום הפריימריס ויתן ידו לקביעת מועד מוסכם, הרי שהוא מסתכן בכך שהפופולריות שהוא נהנה ממנה בימים אלה תשחק. זאת, במיוחד אם השקט בזירה הביטחונית יישמר, ואם שרון ישמור על יציבות השלטון עוד כמה חודשים.

 

מלשכתו של בנימין נתניהו נמסר בעניין: "מי שמבקש את קיום הפריימריס אלה הם חברי הליכוד. נתניהו לא יהיה שותף לשום מהלך אנטי-דמוקרטי שמציעים שרון ואנשיו, במגמה לשלול מחברי הליכוד את זכותם להכריע על עתיד התנועה ודרכה. במקום לנסות לברוח שוב מהכרעת הבוחר כפי שעשה שרון במשאל המתפקדים, עליו להתייצב לפני בוחריו ולהגן על מדיניותו. שרון צריך לכבד ללא תנאי כל הכרעה דמוקרטית".

 

הליכוד: מתנגדי שרון לוחצים לכנס את המרכז לאלתר

 

בראש סדר החשיבות של האירועים הצפויים, אמור בית הדין של הליכוד לקיים ביום שני דיון בשאלה האם להורות ליו"ר המרכז הנגבי, לכנס ישיבת מרכז לאלתר ולדון בדרישה להקדים את הבחירות לראשות המפלגה.

 

עדיין לא ברור האם ההחלטה תתקבל כבר ביום שני, אולם בית הדין צריך לדון מחדש בסוגיה, לאחר שבשבוע שעבר התגלו חשדות לזיופים ולאי תקינויות ברשימת החתימות שאספו מתנגדיו של אריאל שרון לצורך כינוס המרכז, והמהלך נבלם. יריביו של שרון מבקשים לכנס את המרכז על מנת לדון ולקבוע מועד לקיום פריימריז מוקדמים לראשות התנועה כשהמטרה המוצהרת - הדחתו מראשות הליכוד. הנגבי העריך כי בית הדין יחליט להורות על כינוס המרכז, לאור העובדה כי עשרים מתוך 46 חברי המרכז שחזרו בהם מחתימתם המקורית - חזרו בהם שוב.

 

בשבוע שעבר הודיעו יותר מארבעים חברי מרכז להנגבי כי הם מבקשים לגרוע את שמם מרשימת החתימות, כל אחד מסיבותיו הוא. הנגבי הודיע לבית הדין של הליכוד כי לאור החשדות לזיופים ולאי תקינויות באסיפת החתימות, ולאור העובדה שאין את כמות החתימות הנדרשת לצורך הכינוס, הוא ממליץ להפסיק את הליך זימון ישיבת המרכז. אלא שמתנגדיו של שרון עתרו לבית הדין בבקשה להורות להנגבי לכנס את המרכז לאלתר. העותרים טוענים כי בידיהם כמות מספקת של חתימות, וכי אנשיו של שרון הפעילו לחצים כבדים על החותמים ואף איימו עליהם בדרכים שונות.

 

אם יחליט בית הדין לקבל את עמדת מתנגדיו של שרון, הרי שלוח הזמנים הפוליטי עלול להתקצר מאוד, ושרון עצמו ייאלץ לקבל הכרעות פוליטיות יוצאות דופן. כינוס מרכז בתוך זמן קצר עלול להביא לקיום פריימריס בליכוד תוך חודשים אחדים. במקרה כזה - המערכת הפוליטית עלולה להיכנס לסחרור, והקדמת הבחירות הכלליות תהיה בלתי נמנעת. ראש הממשלה, שמדדה לפי שעה בסקרים הנערכים בקרב מתפקדי הליכוד, יצטרך להחליט בתוך זמן קצר לאן פניו: להתמודדות קשה, מורכבת ואף מסוכנת בתוך תנועתו מול בנימין נתניהו ועוזי לנדאו (שלפי שעה לא מתכוון להסיר את מועמדותו ונהנה מנסיקה בסקרים), או לדרך פוליטית חדשה ועצמאית.

 

שרון יכול לבחור בין שתי אפשרויות במקרה הזה: להתפלג מהליכוד עם כמה שרים וח"כים שמצבם במרכז קשה, להקים סיעה חדשה ולהתמודד על ראשות הממשלה, או לתת ידו להקמת מפלגת "המפץ הגדול", שאת היווצרותה מקדם באינטנסיביות השר חיים רמון. על פי סקרים בתקופה האחרונה, נהנה שרון מפופולריות רבה בקרב הציבור הרחב, שמבטיח להמשיך לתת את אמונו לכל מפלגה שבראשה יעמוד. ואולם, יש לזכור כי מדובר בסקרים הנערכים עוד לפני שמערכת הבחירות נפתחת, לפני שידוע מי יהיה ברשימה החדשה בראשות שרון וזמן קצר לאחר סיום הנסיגה מעזה. אי לכך, במערכת הפוליטית אין פוסלים גם את האפשרות כי אם יראה שרון שמפלגתו, הליכוד, מפנה לו עורף וכי מצבו לא ישתפר בשבועות הקרובים – הוא יקום, יפרוש מן החיים הפוליטיים וישוב לחוותו כשהילת ההתנתקות מרחפת מעל לראשו.

 

גיזרת נתניהו: הכרזה רשמית כדי להתחזק בתוך המפלגה

 

אירוע משמעותי נוסף שצפוי להתקיים השבוע היא מסיבת עיתונאים של נתניהו, שאמור להכריז בימים הקרובים באופן רשמי על מועמדותו לראשות הליכוד. אין בצעד זה של נתניהו שום דבר מפתיע ואולם, לאור המציאות שנוצרה בתוך הליכוד, מאמין שר האוצר לשעבר כי הכרזה רשמית תחזק את כוחו בליכוד במאבקו מול שרון ועוזי לנדאו.

 

נתניהו ימשיך בקו שהוא נוקט מאז שהתפטר: שרון מסוכן, שרון לא ראוי, תנו לי לחזור לראשות הליכוד. נתניהו גם צפוי לקרוא לאחדות הליכוד, ויתקוף את ראש הממשלה על שהוא לא מודיע בקולו כי אין בכוונתו לעזוב את הליכוד ולהקים רשימה מתחרה.

 

לפי שעה, בתוך הליכוד, המהלך שנתניהו מוביל מאז ההתפטרות, שכולל בעיקר מתקפה חריפה נגד שרון ונגד תוכנית ההתנקות, נושא פירות. שר האוצר לשעבר זוכה לאחוזי תמיכה גבוהים בסקרים - הן בקרב מתפקדי הליכוד והן בקרב חברי מרכז התנועה. ואולם, בקרב הציבור הרחב נתניהו נתפס כאדם לא אמין, שהתפטר בגלל אינטרסים אישיים, והסקרים מראים כי הליכוד בראשותו מקבל מספר מנדטים קטן הרבה יותר מאשר הליכוד בראשות שרון.

 

מפלגת העבודה: ממשיכים לחפור בתוצאות המיפקד

 

ואולם, לפני כל ההתרחשויות בליכוד, תתכנס ביום ראשון אחר הצהריים לשכת מפלגת העבודה בתל אביב כדי לקבל דיווח מפי המזכ"ל, ח"כ איתן כבל, אודות בדיקת המיפקד הבעייתי שהסתיים לפני כשבועיים עם תוצאות קשות מאוד. כבל צפוי לעמוד בפני מתקפה חריפה הן מצדו של אהוד ברק, שאינו מרוצה מהבדיקה וטוען כי עדיין נותרו בספר הבוחרים אלפי בני אדם שאולצו להתפקד על ידי אנשיו של יו"ר ההסתדרות עמיר פרץ, והן מצידו של השר בנימין בן אליעזר, שמאשים את השופטת בדימוס שרה פריש באי-לגיטימיות, וכן ברדיפה אישית. בן אליעזר טוען כי גריעתם מפנקס הבוחרים של אלפי ערבים ודרוזים אותם פקדו אנשיו, נעשה בכוונה תחילה כדי לפגוע בסיכוייו להיבחר לראשות העבודה. הוא אף מתכנן הפגנה של מתפקדים ערבים ודרוזים מחוץ למפלגה.

 

ברק ובן אליעזר אומנם מובילים מהלך לבדיקה נוספת של המפקד, אולם כל אחד מבקש להגיע לתוצאה אחרת: ברק מבקש לגרוע עוד אלפי חברים מתוך פנקס הבוחרים, בטענה כי "נאנסו" להתפקד באיומים ובשיטות לא דמוקרטיות, ואילו בן אליעזר מבקש להחזיר את מספר המתפקדים ל- 130 אלף, ולהשיב את כל המתפקדים שלו ממגזר המיעוטים אל הרשימות. כבל, מצידו, לא שש לפתוח מחדש את תיבת הפנדורה הזו. הוא טוען כי המפקד נקי ונבדק בקפידה, והוא צפוי לתקוף מעל הבמה את מי שמבקש לקיים בדיקה מחודשת. "אם למישהו היה מה לומר, למה הוא לא אמר את זה עד עכשיו", אמר כבל בימים האחרונים. "זה מריח לא טוב כל הסיפור הזה".

 

בכל מקרה, במפלגת העבודה קיימת תמימות דעים בשלב זה כי צריך למשוך זמן ולא לפרק את הממשלה. אפילו ברק, שעד לפני ביצוע ההתנתקות דרש משרי העבודה לפרוש מיד לאחר סיום הנסיגה מן הממשלה, אמר ביום חמישי במסיבת עיתונאים כי "את ההחלטה על פרישה צריכים לקבל מוסדות המפלגה".

 

ברק, וכמוהו שמעון פרס ושאר המועמדים, מבקשים למשוך עוד זמן כדי להיערך לבחירות. ברק, הנאבק הראשי על משיכת הזמן, זקוק לו כדי לטהר את המיפקד שלטענתו אינו נקי, וכדי להביא למצב שהבחירות יתקיימו רק כשהוא בטוח בניצחונו. גורמים בעבודה אומרים, עם זאת, כי לא מן הנמנע שאם לוח הזמנים הפוליטי יתקצר בגלל הקדמת בחירות, שמעון פרס יהיה, שוב, מועמדה של העבודה לראשות הממשלה. "ברק רוצה לנצח", אמר בכיר בעבודה, "אבל לא איכפת לו להפסיד הפעם. שפרס יתרסק, ואז הוא ייקח את המפלגה בקלות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון ונתניהו. מחליפים ברכות
צילום: איי פי
צילום: סבסטיאן שיינר
הנגבי. מתי יכונס המרכז?
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: תומריקו
בן אליעזר. לאן נעלמו קולות המגזר?
צילום: תומריקו
מומלצים