שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    חזרה לאי היווני

    הילדים חזרו למסגרת, ואתם, סעו לכם לאי היווני זקינטוס ותהפכו להיות מקומיים לשבוע. ותרו על הדיל בו הכל כלול ולכו על דירת נופש, שכרו מכונית וצאו לחפש את השבילים המפותלים, הטברנות הציוריות והסלט היווני הכי אותנטי (בלי אף בדל חסה, רק עגבניות אדמה עקומות ומלפפונים פציחים)

    את המילים אני כותב באי היווני היפה זקינטוס. זו הפעם השנייה שאנחנו מגיעים לכאן עם "ארקיע" שמטיסה לכאן בקיץ, בכל שבוע, אנשים שרובם ארוזים בחבילת נופש. מי שקונה רק טיסה, ישלם די הרבה: $500 (נכון לסוף אוגוסט).

     

    לא בדקתי את חבילות הנופש, כיוון שאני לא סובל דילים של "הכל כלול". ייתכן שהם מהווים פתרון מוצלח עבור משפחות מותשות שמעוניינות שמישהו אחר יטפל בילדים בסוף החופש הגדול, רצוי לצד בריכה תכולה, מגלשות מים והמון אוכל, כל היום אוכל. אבל תאמינו לי, לנפוש כך בזקינטוס פירושו לבזבז את האי היווני המקסים הזה. אל תקנו חבילה, אל תשבו במלון, אל תאכלו אוכל של מלון. תעצרו לשבוע, תורידו להילוך הכי נמוך שיש, תתנתקו. קחו אוטו, קחו חדר ויש כאן מאות להשכרה, ותהיו יוונים לשבוע. הרבה יותר קל, אחרי שבוע כזה, לעמוד בפקק, ללכת לעבודה, לנשום לחות. שמים מוזיקה יוונית ישנה ועצובה שעושה שמחה בלב, מוזגים אוזו על קרח, ומתמכרים לחלום.

     

    אני לא הולך לתת כאן רשימת מסעדות באי, יש המון, רובן סבירות, מעט מאוד ממש טובות ומי שיגיע ימצא אותן. אני כן הולך להמליץ לכם לחפש לעצמכם מנה יפה של סלט יווני.

     

    לא חשוב באיזו טברנה תבחרו – זו הממוקמת בכפר קטן ששתי מכוניות עוברות בו ביום, או באזור הצפוף של האי, וסיליקוס (שם מרוכזים גם מלונות הדיל), תמיד יהיה בתפריט סלט יווני (השם ביוונית הוא "חוריאטיקי", סלט הכפר). היווני הזה יופיע לצד רשימה לא קצרה של מנות אופייניות כמו חצילים וקישואים מטוגנים, פרוסה עבה של גבינה חמה מטוגנת (סגנקי), כיסני גבינה מטוגנים, צ'זיקי או סקורדיליה (ממרח תפוחי אדמה רווי שום). בטברנות מגישים אוכל של בית, אוכל שלא מצריך שף יצירתי ולא חומרי גלם מסורבלים. הפוך לגמרי מכל הערימות המופרכות שמוגשות אצלנו תחת השם סלט יווני.

     

    ראשית, בסלט יווני אין חסה, כלום, אף פירור. נכון שחסה זה זול, נכון שזה מנפח את הסלט, אבל אין. מה שיש זה עגבנייה חתוכה גס ולא אחיד, בצל סגול חתוך לפלחים דקים, מלפפון פרוס עבה, פלפל מתוק ירוק כהה חתוך לרצועות דקות וזיתים שהם המרכיב היחיד שמשתנה, בדרך כלל קלמטה-קטן שיש לקנות בארץ, ולפעמים זיתים זעירים מקומיים שכבושים בחומץ או במסעדות עם טבח פרוע ואז מתקבלים זיתים ירוקים ממולאים בגמבה. על ראש הסלט מניחים פרוסה נאה של גבינת פטה. רק פטה. לא בולגרית ולא מוטציות צרפתיות שמוצאים בשוק. פטה קשה, עם בת-טעם חמצמצה, שעליה מפזרים אורגנו יבש. גם התיבול פשוט, שמן זית, חומץ בן-יין אדום, פלפל ומלח, לפעמים מתבלים במטבח ובדרך כלל יניחו לכם על השולחן את הערכה לתיבול עצמי יחד עם לחם טרי פרוס עבה. ורק עוד דבר אחד, סלט יווני לא מכינים מראש.

     

    מי שמתכוון להכין את היצירה המסובכת בבית, עכשיו זה הזמן, יש עכשיו עגבניות עקומות של אדמה ומלפפונים קטנים עם טעם וריח, קחו שמן זית טוב, לא סורי אלא עדין יותר, עם ניחוחות פרי (ואם אתם קונים קנו מלאי, בשנה הבאה יהיה מעט שמן בהרבה כסף).

     

    עוד אוכל פשוט של טברנה יוונית

     

    גבינת פטה אפויה

     

    החומרים (4 מנות):

    4 פרוסות פטה עבות

    2 פלפלים קלויים קלופים (אפשר שטופים מצנצנת)

    1 עגבנייה פרוסה

    מעט אורגנו יבש

    שמן זית

     

    אופן ההכנה:

    1. מחממים תנור ל-180 מעלות. מכינים 4 יריעות כפולות של נייר כסף בגודל 20X20 ס"מ.
    2. מניחים על היריעות פרוסת עגבנייה וחצי פלפל קלוי, מעל מניחים את הפטה, מפזרים אורגנו ויוצקים שמן זית בנדיבות. סוגרים היטב את החבילה ואופים כ-15 דקות. מגישים חם עם פלח לימון ולחם טרי.

     

     

    קציצות קישואים

     

    החומרים (30 יחידות):

    1 ק"ג קישואים צעירים ומוצקים

    2 בצלים בינוניים חתוכים לרבעים

    4 תפוחי אדמה בינוניים קלופים וחתוכים לרבעים

    1/2 כוס גבינה מגוררת, קשקוואל או דומה

    1/4 כוס גבינת ריקוטה

    1/4 כוס גבינת פטה מגוררת

    3 ביצים

    קמח

    פלפל ומלח

    שמן זית לטיגון

     

    אופן ההכנה:

    1. מבשלים יחד את תפוחי האדמה, הבצלים והקישואים עד שתפוחי האדמה רכים, מסננים היטב ולוחצים כדי להיפטר מנוזלים. מעבדים את הירקות במעבד מזון רק עד שמתקבלת תערובת אחידה ומעבירים למסננת דקה לחצי שעה להגרת נוזלים.
    2. מוסיפים לתערובת את הגבינות והביצים ומתבלים. מחממים שמן זית במחבת, מעצבים קציצות קטנות (מוסיפים מעט קמח אם התערובת רכה מדי), טובלים בקמח ומטגנים עד שהקציצות מזהיבות.

     

     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: טלי חרותי-סובר
    הרבה טברנות בעיר, חלק סבירות חלק טובות
    צילום: טלי חרותי-סובר
    מומלצים