אולמרט: להעביר מתקציב הביטחון למלחמה בעוני
דאגה אמיתית או כלכלת בחירות? שר האוצר הורה למנכ"ל משרדו: עד סוף החודש הצג לי תוכנית מקיפה למאבק בעוני. על הפרק: קיצוץ מיליארד שקל מהביטחון והעברתם לעניים. המטרה: הוצאת עשרות אלפי משפחות ממעגל העוני כבר השנה.בארגונים החברתיים בירכו, אך הזהירו: "מקווים שלא מדובר בתרגיל יח"צני"
רוחות חדשות במשרד האוצר. לאחר שנתיים של קיצוצים ושל פגיעה בשכבות החלשות מבית מדרשו של בנימין נתניהו, הודיע אתמול ממלא מקום שר האוצר, אהוד אולמרט, על כוונתו להכין תוכנית מקיפה למאבק בעוני.
אולמרט, שנכנס לתפקידו לפני פחות מחודש, הורה אתמול למנכ"ל משרדו, ד"ר יוסי בכר, להכין כבר עד סוף החודש "תוכנית יסודית להתמודדות עם בעיית העוני בישראל". אולמרט הורה שבכר ירכז את עבודת המטה עם ראשי הגפים במשרד האוצר, מנכ"ל משרד התמ"ת ונציגי בנק ישראל.
אולמרט אף הנחה לגבש מסמך ראשוני של המלצות לטווח הבינוני והארוך וזאת כבר במסגרת התקציב לשנה הבאה וכן ליצור סדרי עדיפויות נכונים, על מנת שניתן יהיה להביאם בהקדם בפני ראש הממשלה ומליאת הממשלה.
על פי התוכנית המתגבשת, כמיליארד שקלים – מעבר לקיצוץ המתוכנן – יקוצצו מתקציב משרד הביטחון, וכמו כן יבוצע קיצוץ משמעותי – כחצי מיליארד שקלים – בתקציבי הקניות וההצטיידות של משרדי הממשלה. זאת במטרה לחלץ מהעוני כבר בשנה הקרובה עשרות אלפי משקי בית, בהם קשישים עריריים וגם משפחות מרובות ילדים. בתוך שנתיים שלוש הכוונה היא להפחית את מספר העניים בחצי מיליון.
במהלך השנתיים האחרונות פגע משרד האוצר קשות בשכבות החלשות, בעיקר בעקבות התוכניות הכלכליות שכללו קיצוצים בקצבאות הילדים, הקשישים, האבטלה והבטחת ההכנסה. כיום חיים בישראל 1.5 מיליון עניים, מהם 710 אלף ילדים. גורם בכיר באוצר אמר אתמול כי "זה יהיה המבחן האמיתי של שר הביטחון שאול מופז, שהצהיר רק לאחרונה שהוא בעד המלחמה בעוני".
לתוכנית המתגבשת ארבעה עוגנים עיקריים:
- יצירת מקומות עבודה חדשים: הכוונה היא ליצור בתוך שנתיים כרבע מיליון מקומות עבודה, כאשר אחת המטרות היא לשלב בהם גם אוכלוסיות שבן שיעור העבודה כיום הוא נמוך במיוחד, בעיקר מהמגזר החרדי ומהמגזר הערבי.
- העלאת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה: באוצר מתכננים סעיפים שיגבירו את המוטיבציה לחפש עבודה, בין השאר במענק למצטרפים חדשים לשוק העבודה ובהקשחת התנאים לקבלת דמי אבטלה וקצבאות.
- השקעות בחינוך ובהכשרה מקצועית: מהניסיון בעולם מתברר שככל שההשקעה בחינוך גדולה יותר – כך שיעורי האבטלה נמוכים יותר. לצורך זה יוגדלו התקציבים למערכת החינוך, כדי להשאיר תלמידים רבים יותר במערכת ולהעלות את רמת הלימודים. כמו כן תגדל התמיכה בסטודנטים מהשכבות החלשות.
- יצירת כלים לעידוד היציאה לעבודה: בראש ובראשונה תורחב תוכנית ויסקונסין ליישובים נוספים. כמו כן תורחב התוכנית הניסיונית למימון מטפלות ומעונות יום לפעוטות כדי לאפשר לאמהות ולאבות לחזור במהירות למעגל העבודה ושזה אף יהיה כדאי להם.
שר האוצר אמר אתמול כי "ההצעות והפתרונות להתמודדות עם בעיית העוני במדינת ישראל צריכים להיעשות בכלים ובאמצעים ארוכי טווח ולאורך זמן, בין היתר באמצעות יצירת מקומות עבודה, השקעות בחינוך, העלאת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ויצירת כלים לעידוד יציאה לעבודה".
בארגונים החברתיים מיהרו לברך אתמול את אולמרט על יוזמתו. "אני מקווה שלא מדובר בתרגיל יח"צני שמטרתו לגייס הון פוליטי. תוכנית למיגור העוני מחייבת את העלאת הנושא לראש סדר העדיפויות הלאומי" אמר עו"ד ערן ויינטרוב, מנכ"ל ארגון "לתת", המאגד בתוכו יותר מ- 100 עמותות סיוע וחלוקת מזון. יו"ר ההסתדרות, עמיר פרץ, בירך אף הוא על ההצעה.